26.11.14

Ο Κύριος Τέλλος Φίλης


φωτογραφία: Σάκης Καρακασίδης Ⓒ 2014


Ο Τέλλος Φίλης είναι από τους πιο γοητευτικούς και λαμπερούς ανθρώπους που ξέρω (και πιστεύω ότι μπορώ να το πω αυτό, παρότι ―ή ακριβώς επειδή― τον γνωρίζω πολλά χρόνια και με συνδέει μαζί του αδελφική φιλία).

Πολυτάλαντος, ανοιχτόκαρδος, εκρηκτικός, γενναιόδωρος εκεί που (κρίνει πως) αξίζει, αυστηρός εκεί που (εκτιμά πως) επιβάλλεται, είναι αδύνατον να περιγραφεί μέσα στα όρια ενός οποιουδήποτε κειμένου. Επειδή, εξ ορισμού, κανένα κείμενο ―όπως κι αυτό εδώ― δεν είναι ικανό να αποδώσει τη ζωντανή μορφή που συνιστά η παρουσία του. 


Ένας απλός υπάλληλος video club!

Ένας απλός υπάλληλος video club!

Ο Γιώργος Τσιτιρίδης πάντως έκανε μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια. Και τον ευχαριστώ κι εγώ, ως φίλος του Τ.Φ.

Γιώργος Κορδομενίδης



Ένας απλός υπάλληλος video club!


φωτογραφία: Νίκος Καρδάρας 

του Γιώργου Τσιτιρίδη



Η Αποσιωπητική ηλικία του Τέλλου Φίλη


Αγαπημένος φίλος και συνεργάτης, οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από το Seven film gallery στην Αλεξάνδρου Σβώλου που ο ίδιος κατάφερε να κάνει ένα από τα ωραιότερα στέκια του κέντρου. Ηθοποιοί, φοιτητές, τραγουδιστές, μουσικοί, λογοτέχνες, ποιητές και δημοσιογράφοι περνάνε σχεδόν καθημερινά για την κινηματογραφική τους ενημέρωση, για να νοικιάσουν μια ταινία που θα τους προτείνει ο Τέλλος, για την ανταλλαγή απόψεων. Στο seven film gallery γεννήθηκαν ιδέες για σενάρια ταινιών, θεατρικές συνεργασίες, στίχοι τραγουδιών, αναπτύχθηκαν φλέρτ, έρωτες και φιλίες, τα πιο πρωτοποριακά αφιερώματα και θεματικά πάρτυ. Η δραστηριότητα του Τέλλου Φίλη είναι πάρα πολύ μεγάλη και εκτός του κινηματογράφου. Έχει την δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο κάθε Τρίτη ζωντανά διαδικτυακά στο http://www.clipartradio.gr από 22:00 εως 00:00 με τίτλο «SALONIQUE UBER REALISM», με πολλούς καλεσμένους, ποίηση και όμορφα τραγούδια. Είναι ο εμπνευστής της «Ποίησης Γυμνής» που φιλοξενούσε για 2 χρόνια το Μαμίσιο- Μαιευτήριο και άλλοι χώροι της πόλης, όπου παρουσίαζαν τη δουλειά τους νέοι ποιητές χωρίς εκδοτικό έργο που δεν έχουν άλλο τρόπο να δημοσιοποιήσουν τα ποιημάτά τους. Η Ποίηση Γυμνή είχε μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση αποδεικνύοντας ότι η ποίηση είναι κάτι ζωντανό που ο κόσμος αποζητά. Ο Τέλλος έχει στηρίξει έμπρακτα ηθικά, οικονομικά και με προσωπική εργασία οτιδήποτε πίστευε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να μη χαθεί, βοηθώντας πολλούς νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ άλλων στο bibliotheque.gr και φυσικά στo Parallaximag.



Τον τελευταίο καιρό έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή και η πρώτη του συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Αποσιωποιητική ηλικία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BIBLIOTHEQUE. Έχει κάτι νοσταλγικό η «Αποσιωποιητική ηλικία», μια φυγή αλλά ταυτόχρονα και μια ελπίδα για κάτι νέο που έρχεται στην θέση όσων αφήνει πίσω. Έχει τα βιώματα, τις εμπειρίες, τη γλύκα και τρυφεράδα του συγγραφέα, τη μοναξιά της πόλης, την υγρασία, αλλά και τη συντροφικότητα της θάλασσας. Μια πολύ φροντισμένη έκδοση που αξίζει προσοχής η οποία μάλιστα κατάφερε κάτι σπάνιο στα εκδοτικά χρονικά. Χωρίς να έχει εκδοθεί από μεγάλο εκδοτικό οίκο, χωρίς διαφήμιση, χωρίς προώθηση από κανένα μέσo, χωρίς να υπάρχει στις βιτρίνες μεγάλων βιβλιοπωλείων, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πωλήσεις μιας και έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα και από τα post που έκαναν θαυμαστές του βιβλίου όλο το καλοκαίρι στο facebook από όλα τα σημεία του κόσμου. Έτσι ο Τέλλος μπορεί να μην ταξίδεψε πολύ φέτος το καλοκαίρι, το βιβλίο του όμως το είδαμε να ποζάρει σε παραλίες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τους ανθρώπους που το αγάπησαν. 
-    


Τον Τέλλο Φίλη (και το βιβλίο του) θα τον βρείτε πρόθυμο για κουβέντα ή κινηματογραφική ενημέρωση στο Seven film gallery, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 45

Νύχτα
Οι αποκλειστικές στα νοσοκομεία, καπνίζουν στο
μπαλκόνι
Νύχτα, κι η πόλη προσποιείται πως κοιμάται
Στην πραγματικότητα ξενυχτούν μπροστά σε τηλεοράσεις
Που πουλάνε ασταμάτητα σουτιέν
Περιμένοντας κάτι
Άλλοι να τελειώσει η βάρδια του
Άλλοι ένα τηλεφώνημα αγάπης
Κάποιοι περιμένουν γιατί δεν ξέρουν να αναζητήσουν
Και κάποιοι άλλοι απλά να ξημερώσει
Όμως η νύχτα ό,τι κι αν συμβεί θα εξακολουθεί
Το φώς ποτέ δεν προσδιορίζει ξημέρωμα
Όταν η μέσα νύχτα επιμένει


Β6 στάση Αλεξάνδρας

Περιμένοντας
στη βροχή
καταλαβαίνω
καλύτερα
τα λόγια
που είχα προσπεράσει
με φόβο
μη βραχώ
από το θυμό σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: