21.8.11

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ


Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το απόγευμα ο συγγραφέας Νίκος Θέμελης, ο οποίος επί σειράν ετών υπήρξε συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο Νίκος Θέμελης πέθανε σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες.
Από το 1981 υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, ακολουθώντας τον στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μεταξύ 1996-2004.
Δημοσίευσε τα μυθιστορήματα: Η αναζήτηση (1998), Η ανατροπή (2000), Η αναλαμπή (2003), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (2005), Μια ζωή δυο ζωές (2007) και Οι αλήθειες των άλλων (2008) -- όλα από τις εκδόσεις Κέδρος. Πέρυσι κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο το τελευταίο του μυθιστόρημα, Η συμφωνία των ονείρων.
Θεματολογικά, στα μυθιστορήματά του αναφέρεται σε μια μεγάλη περίοδο του ελληνισμού των τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στο χώρο της διασποράς όσο και στο χώρο της αναδυόμενης νεοελληνικής αστικής τάξης.
Η αναπαράσταση της εποχής -με πραγματολογικό υλικό και μυθοπλασία- αποτελεί τον καμβά όπου υφαίνεται η σύγκρουση ιδεών, η αμφισβήτηση και η ανατροπή στερεοτύπων, οι κοσμοϊστορικές αλλαγές της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και τα μυστήρια της ψυχής, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την ατομική και τη συλλογική ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: