1.8.11

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Από σήμερα, 1.8.2011, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κατήργησε την επιδότηση των ταχυδρομικών τελών που είχαν τα περιοδικά (των λογοτεχνικών περιλαμβανομένων), με την εξαίρεση (γιατί άραγε;) των εντύπων που εκδίδουν δημοσιογράφοι-μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου.
Στην πραγματικότητα, η επιδότηση των ταχυδρομικών τελών αποστολής τευχών από τα λογοτεχνικά περιοδικά στους συνδρομητές τους ήταν η τελευταία ένδειξη ότι αυτό που λέμε Πολιτεία ή Κράτος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν λογοτεχνικά περιοδικά σ' αυτόν τον τόπο και προσφέρουν (ό,τι προσφέρουν) στα ελληνικά γράμματα. Επί υπουργίας Κώστα Καραμανλή (λέμε τώρα) στο υπουργείο Πολιτισμού (ξαναλέμε τώρα), καταργήθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης των περιοδικών με 3.000 ευρώ ετησίως, μέσω της πρόσκλησης συγγραφέων από άλλες πόλεις στην έδρα κάθε περιοδικού και δημοσίευσης, εν συνεχεία, αφιερώματος στις σελίδες του περιοδικού στον εκάστοτε προσκληθένα συγγραφέα. Πριν από λίγους μήνες καταργήθηκε το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε (για τρία μόλις χρόνια) το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού. Τώρα καταργείται και η επιδότηση των ταχυδρομικών τελών. Στην ουσία, μας αναγκάζουν μέσα σ' αυτή τη συγκυρία να καταργηθούμε (τα λογοτεχνικά περιοδικά). Στην περίπτωση του Εντευκτηρίου, στο εξής τα ταχυδρομικά τέλη θα κοστίζουν σχεδόν όσο και η εκτύπωση ενός τεύχους!

Ο εύκολος αντίλογος είναι: εδώ πετσοκόβονται συντάξεις, οι επιδοτήσεις των ταχυδρομικών τελών δεν θα κοπούν; Αλλά φυσικά το θέμα δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται σε αυτά που ΔΕΝ κόβονται. Όπως η αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές. Τα ειδικά προνόμια για ταχυδρομικά τέλη, τέλη κινητής τηλεφωνίας κτλ. Οι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ΔΕΚΟ και οργανισμοί που δημιουργήθηκαν για να βολευτούν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ (ΝΔ και Πασόκ), με προσλήψεις χωρίς καμιά αξιολόγηση, φυσικά εκτός ΑΣΕΠ και πάει λέγοντας. Το απίστευτα διεφθαρμένο και ανάξιο λόγου κομματικό-πολιτικό σύστημα που κυβερνά τον τόπο εννοεί (επιμένει να εννοεί) πως πρώτα θα καταστραφεί ολοσχερώς ο τόπος και μετά θα αλλάξει το ίδιο το σύστημα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

Επειδή πίσω από κάθε τι που συμβαίνει υπάρχουν ονοματεπώνυμα, ας μην ξεχνάμε:
Πρωθυπουργός: Γ. Α. Παπανδρέου
Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργός Εσωτερικών: Δημήτρης Ρέππας
Υπουργός Πολιτισμού: Παύλος Γερουλάνος
Πρόεδρος της Βουλής: Φίλιππος Πετσάλνικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: