8.3.10

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ SLAM POETRY ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με (απροσδόκητη;) επιτυχία, τόσο από πλευράς συμμετοχών όσο και από πλευράς προσέλευσης και ανταπόκρισης του κοινού, πραγματοποιήθηκε χτες (Κυριακή 7 Μαρτίου 2010) η πρώτη διοργάνωση slam poetry στη Θεσσαλονίκη.

Την πρωτοβουλία να γίνει και στη Θεσσαλονίκη (μετά την Αθήνα) διαγωνισμός slam poetry είχε η ποιήτρια Έλσα Κορνέτη, που επωμίστηκε και τη διαχείριση του όλου προγράμματος.
Συνδιοργανωτές ήταν το Εντευκτήριο (περιοδικό-εκδόσεις-εκδηλώσεις και το Σαιξπηρικόν (βιβλιοπωλείο-εκδόσεις).
Χορηγός επικοινωνίας ο 9,58fm της ΕΡΤ3.

Ο Όθωνας Ψαλτόγλου ήταν εκεί. Να πως περιγράφει την εμπειρία του ως θεατή/ακροατή:

Με τον όρο ποίηση slam (slam poetry) εννοείται ένας διαγωνισμός ποίησης κατά τον οποίο οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν ποιήματά τους ή σπανιότερα και ποιήματα άλλων, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα και τη φωνή τους, συχνά μάλιστα αυτοσχεδιάζουν. Ο διαγωνισμός έχει ένα σύνολο κανόνων, κριτική επιτροπή και νικητή.
Ιστορικά, πατέρας της ποίησης slam θεωρείται ο εργάτης και ποιητής Marc Smith, ο οποίος οργάνωσε τις πρώτες βραδιές στο Green Mill jazz club του Σικάγου τον Ιούλιο του 1986. Σκοπός των πρώτων εκείνων συναντήσεων ήταν η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των ανθρώπων με την ποίηση, αλλά και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων μέσω της ποίησης. Για το λόγο αυτό συχνά τα ποιήματα έχουν έντονο πολιτικό περιεχόμενο. Στα 24 χρόνια ύπαρξής του το poetry slam έχει διαδοθεί σε αρκετές χώρες ενώ άρχισε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν τη χθεσινή εκδήλωση, ενάς αντίστοιχος διαγωνισμός έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Πολλοί μεταξύ των συμμετεχόντων ―10 διαγωνιζόμενοι και δύο guests― είχαν να επιδείξουν ιδιαίτερα όμορφη και αξιοπρόσεκτη προσωπική δουλειά όχι μόνο όσον αφορά το περιεχόμενο των ποιημάτων τους, αλλά και την ερμηνεία τους ενώπιον κοινού, στοιχείο αναπόσπαστο της ποίησης slam. Ως προς το πρώτο, οι περισσότεροι των συμμετεχόντων προτίμησαν, παρεκκλίνοντας από αυτό συνήθως συμβαίνει, να στραφούν προς μία ποίηση περισσότερο ενδοσκοπική, δίνοντας έμφαση στην προσωπική τους πρόσληψη του αυτού που συμβαίνει ή αυτού που βιώνουν. Αυτή ωστόσο η επιλογή καθόλου δεν επηρέασε αρνητικά . Από τη γλώσσα και το ύφος που χρησιμοποιούνταν, διακρίνονταν οι προσωπικές επιρροές που καθένας είχε και οι οποίες ήταν συχνά αρκετά διαφορετικές.
Σημαντικό πάντως αναφορικά με τους συμμετέχοντες – οι οποίοι, σχεδόν όλοι ήταν κάτω των 30- είναι ότι δεν δίστασαν, εκθέτοντας ένα κομμάτι της δουλειάς τους το οποίο διάλεξαν να παρουσιάσουν, να εκθέσουν ταυτόχρονα τους εαυτούς τους απέναντι στους άλλους.
Ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι μερικοί συμμετέχοντες παρουσίασαν ποιήματά τους στα αγγλικά, επιλογή στην οποία το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά.

Πέραν όμως των προαναφερθέντων, το βάρος ή καλύτερα, η σημασία της χθεσινής βραδιάς βρισκόταν στην ίδια τη διοργάνωση αυτού του γεγονότος στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο που όλοι όσοι έχουν έστω στοιχειώδη επαφή με την τοπική πολιτιστική ζωή, διαπιστώνουν την ένδεια που τη διακρίνει. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε η είσοδος της ποίησης slam ― και η αποτίμηση είναι κατά την προσωπική μου άποψη περισσότερο από θετική. Από πρωτοβουλίες όπως η περιγραφόμενη είναι ίσως δυνατό να αρχίσει (ή και να ενισχυθεί) μία προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο συγκροτημένου και δραστήριου πολιτιστικού πόλου. Άλλωστε πέραν της όποιας αδιαφορίας υπάρχει, αιτία της σημερινής κατάστασης είναι η αδυναμία ακόμα και ανθρώπων με ειλικρινές ενδιαφέρον να βρουν τρόπους και μέσα εκδήλωσης και ανάπτυξης του ενδιαφέροντος αυτού.

Στο δεύτερο μέρος το πρόγραμμά ήταν μουσικό με κεντρικό πρόσωπο τον τραγουδιστή των Big sleep, Stefan Schwerdtfeger.

Μένει να δούμε τη συνέχεια του slam poetry στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν φέτος ήρθαν οι καλύτεροι, μα είναι σημαντικό πως αφ’ ενός κάποιοι δεν δίστασαν να παίξουν με τους στίχους τους σε ένα δημόσιο ταμπλό, αφ’ ετέρου κάποιοι άλλοι προσέφεραν αυτή τη δυνατότητα. Τους χρειαζόμαστε και τους δυο.

Όθωνας Ψαλτόγλου

Το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού, με νέους υποψηφίους, θα γίνει την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, ώρα 8 μ.μ., στο καφε-μπαρ BAZAAR, στην Πλατεία Άθωνος. Να είστε εκεί!

1 σχόλιο:

Η ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Συγχαρητήρια για την εκδήλωση! Και άλλα σχόλια εδώ:
Thess poetry slam
http://www.ipolistonkosmo.gr/free.php?selectgener=6&selection=902