29.12.15

Ένα βιβλίο στο κομοδίνο του Βασίλη Χατζηβασιλείου

Στο τίποτα οι ποιητές ενδίδουν


Ελένης Κοφτερού, Στο λάμδα των χελιδονιών, Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2014

Φέροντας δώρο εντός της το λάμδα των χελιδονιών που κάποτε λαχτάρησε να βάλει σ’ ένα ποίημα, η Ελένη Κοφτερού στην τελευταία ποιητική συλλογή της, τη μέσα ζωή αναζητεί των δρόμων που μόνο υπόγεια ζουν, την απουσία ιχνηλατεί των αιωρούμενων και σαστισμένων «σ’αγαπώ», μαζί ραβδοσκοπεί τις λέξεις «με προορισμό το ποίημα».
Στην ποίησή της κυριαρχεί το πάσχειν της ποιητικής γραφής και το γίγνεσθαι του ποιήματος.

Με υλικό τα σύμφωνα και τα φωνήεντα πλάθει λέξεις που συντάσσονται, ερωτεύονται, απωθούνται και εχθρεύονται, συλλέγουν σιωπές, θρηνούν την ερημιά, νοσταλγούν την ουτοπία, αγαπούν και ψάχνουν· οι λέξεις ο κόσμος μας, ο έγχρωμος κόσμος!
Λέξεις εξεγερμένες, λέξεις που σταυρώνουν, λέξεις που δροσίζουν έρημο, υγραίνουν τα φιλιά. Φιλότης και νείκος οι λέξεις της· σαν δυο αντίρροπες, αντίθετες δυνάμεις συνθέτουν το απρόβλεπτο, το απροσδόκητο, το καινοφανές, το ποίημα, αυτόν τον μόνο τόπο της ουτοπίας.

Οι λέξεις  ψηλαφούν, ιχνηλατούν και ανιχνεύουν τον έρωτα και την αγάπη, τα σύμφωνα είναι πληγές, τα φωνήεντα χαμόγελα, οι λέξεις πουλιά που πετούν και γίνονται ποιητικός λόγος που ψάχνει εκ νέου τις λέξεις, για να αποδώσει τον έρωτα και την αγάπη, αντίδοτα στον θάνατο. Όλα συνταιριασμένα δημιουργούν το ποίημα της αγάπης· αγαπούν το ποίημα οι λέξεις και ποιούν αγάπη οι λέξεις.

Χρειάζεται άλλη αξιολόγηση η ποιητική της Ε.Κ., όταν καταφέρνει «τη μετατροπή του τίποτε σε κάτι», αφού στην ποιητική δημιουργία, όπως λέγει ο Ποιητής, «το εκ του μη όντος ον λογαριάζει»!

Βασίλης Γ. Χατζηβασιλείου (Γιαννιτσά, 1948). Φιλόλογος. Δρ. Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.. Επιμελήθηκε επί σειρά ετών το περιοδικό «Χρονικά του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», του οποίου υπήρξε διευθυντής έως το 2009. Ασχολήθηκε με τη διδακτική της ποίησης και το σχολικό θέατρο. Είχε την επιμέλεια σειράς ραδιοφωνικών εκπομπών ποιητικού λόγου και μουσικής στο κρατικό ραδιόφωνο. Έχει εκδώσει βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση και τη διδακτική της λογοτεχνίας. Σήμερα ασχολείται με τη λογοτεχνική κριτική και την αγιογραφία. Ζει στη Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: