25.12.15

Ένα βιβλίο στο κομοδίνο της Εύης Καρκίτη


Η Άστριντ Χολμ, ο Γιοχάνες Μέγιερ και η Ματίλντε Νίλσεν
στον Αφέντη του σπιτιού του Καρλ Ντράγιερ


Κινηματογραφικά δεινά

Ιστορίες από την σκοτεινή αίθουσα

Είναι η στιγμή που ο Μπρούνο Γκανς αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση του Ρίπλεϋ,  ανοίγοντας τον δικό του δρόμο προς την κόλαση σε μια σειρά από αξέχαστα χρωματιστά κάδρα. Είναι η στιγμή που ο δολοφόνος πρέπει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα το έγκλημά του στο συνταρακτικό Ου φονεύσεις του Κισλόφσκι, προσφέροντας μια ταινία που είναι δύσκολο να ξεχάσεις, δύσκολο να δεις δεύτερη φορά. Είναι και άλλοι, ο Ντράγιερ που ανεβαίνει στον ουρανό αλλά δεν εγκαταλείπει τη γη, ο Τζάρμους που συλλέγει ιστορίες από τις πόλεις, ο γεμάτος επιθυμίες Μπουνιέλ, ο Λάνγκ και ο Αντονιόνι, ο κινηματογράφος ο ίδιος, στις πιο μεγάλες  του στιγμές.

Βούτηξα από την πρώτη στιγμή στις σελίδες του βιβλίου του Θωμά Λιναρά, όχι μόνο γιατί έχω αυτή την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που  είχε δεύτερο σπίτι του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ήξερε πάντα τα πάντα για την «κρυφή μεγάλη ταινία» που προβαλλόταν στις αίθουσες, αλλά κυρίως γιατί δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ μου έλειψε ο στιβαρός, τεκμηριωμένος λόγος γύρω από το σινεμά. Πίστευα πως με τον τίτλο Κινηματογραφικά δεινά έκλεινε με τρυφερότητα το μάτι σε όλους εκείνους που πέρασαν αμέτρητες ώρες της ζωής τους στις κινηματογραφικές αίθουσες, βλέποντας έως και τρεις προβολές τη μέρα, όμως όχι: πρόκειται για τα γλυκά μαρτύρια εκείνου που όχι μόνο βλέπει αλλά και γράφει για το σινεμά, επιτρέποντας σε μας, τους αναγνώστες του να εισχωρήσουμε βαθύτερα, να βρούμε κάτι που ξεχάσαμε ένα βράδυ στο κάθισμά μας, να μάθουμε κάτι που αγνοούσαμε. 

Από τον Βέντερς ώς τον Όζου (τα νούμερο ένα στην προσωπική λίστα του συγγραφέα), ο Θωμάς Λιναράς μας κάνει ένα σπάνιο δώρο, προσφέροντάς μας ένα βιβλίο που το έχεις κοντά, το ανοίγεις διαρκώς και επιστρέφεις σε αυτό ξανά και ξανά.

Θωμάς Λιναράς

Κινηματογραφικά δεινά
Από τον Βιμ Βέντερς ώς τον Γιασουχίρο Όζου

Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2015
464 σελ.
λιανική τιμή: 20,00 ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: