25.2.15

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής και διόρθωσης-επιμέλειας κειμένων από το Εντευκτήριο


Από την ενημερωτική συνάντηση για το σεμινάριο διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων
του καταργημένου πλέον Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2011)

Το περιοδικό Εντευκτήριο, ανταποκρινόμενο σε προτάσεις ενδιαφερομένων, διοργανώνει, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, δύο κύκλους μαθημάτων, με αντικείμενο:

α) Δημιουργική γραφή (πεζογραφία), με εισηγητή τον συγγραφέα και σεναριογράφο Γιάννη Σκαραγκά και

β) Διόρθωση και επιμέλεια κειμένων, με εισηγητή τον διευθυντή του Εντευκτηρίου Γιώργο Κορδομενίδη.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: 6977 227505 (ώρες 12:00 - 14:00 και 19:30 - 20:30)


Δημιουργική γραφή
Εισηγητής: Γιάννης Σκαραγκάς

Ο εκπαιδευτικός κύκλος έχει ως βάση του τη μυθοπλασία, και εστιάζει σε θέματα α) δομής και ανάπτυξης μιας ιστορίας, β) δραματουργικής επεξεργασίας και σύνθεσης των χαρακτήρων, και γ) αφήγησης και ύφους. Απευθύνεται τόσο σε αυτούς που θέλουν να δουλέψουν στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου, όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη θεωρητική προσέγγιση της μυθοπλασίας μέσα από τους εσωτερικούς της νόμους και τα χαρακτηριστικά της. Ο χαρακτήρας των μαθημάτων συνδυάζει το θεωρητικό με το τεχνικό κομμάτι, εστιάζοντας κυρίως στο δεύτερο, με βάση το υλικό που ενδιαφέρει τον κάθε συμμετέχοντα.

Ενδεικτικά αντικείμενα του σεμιναρίου:
Μύθος και μεταφορική γλώσσα
Ο ανήθικος κόσμος και η σύγκρουση
Η έννοια της κρίσης ως έναρξη της προσωπικής ιστορίας
Ιδέα: η «έκταση» της ιδέας και η ενίσχυσή της
Η ιστορία και η ανάπτυξή της
Υπόθεση και ζητήματα δομής
Δραματική συνθήκη και άξονες
Χαρακτηροποίηση
Η δημιουργία και ο προσδιορισμός του ήρωα και του κόσμου του (Θέματα ταυτότητας, ηθικής και ταύτισης)
Η προσδοκία μας από τον ήρωα
Χαρακτήρες (ιεραρχία, στερεότυπα, συμπληρωματικοί ήρωες κτλ.)
Σχέσεις, συγκρούσεις, άξονες επικοινωνίας
Το δραματουργικό κομμάτι και η πορεία των χαρακτήρων
Δραματοποίηση και ενσάρκωση
Εσωτερική και εξωτερική δράση
Η απραξία ως σύμβαση και ως αφορμή για δράση
Η έννοια της αναπαράστασης
Το πραγματολογικό σύμπαν της ιστορίας
Συντονισμός χαρακτήρων και δράσης
Ο ρεαλισμός και η συνέπεια της ιστορίας
Η συναισθηματική απήχηση της ιστορίας
Παράλληλες ιστορίες
Διάλογος (στόχοι, ύφος, κλιμάκωση).

Συγγραφέας, σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.
Έχει διδάξει δημιουργική γραφή και σενάριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα (Επιφάνεια, Η πατρίδα της αφής, Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου, και το πιο πρόσφατο Ο ουρανός που ονειρεύτηκες).
Ως σεναριογράφος έχει εργαστεί για πάνω από μία δεκαετία στον χώρο της τηλεόρασης, έχοντας υπογράψει πέντε σειρές (Mega, Alpha), αλλά και στον κινηματογράφο (Village Roadshow, Argonauts Productions, A&G Films Media Entertainment Ltd).
Γράφει στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Τα διηγήματά του δημοσιεύονται κατά καιρούς σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα όπως: World Literature Today, Tower Journal, Crannog, Midnight Circus, Story Shack κ.ά. Έχει γράψει τρία θεατρικά έργα: Prime Numbers (υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards το 2009), Οι περιπέτειες του Μόγλη (Εθνικό Θέατρο, 2013-2014) και Η εποχή του κυνηγιού (που κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2015 στην Αθήνα).
Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Διάρκεια σεμιναρίου: 20 ώρες (μία 2ωρη συνάντηση ανά εβδομάδα).
Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ.


Διόρθωση και επιμέλεια κειμένων
Εισηγητής: Γιώργος Κορδομενίδης

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών έδωσαν μεν τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να διαθέτει ένα επιτραπέζιο εκδοτικό σύστημα και να είναι σε θέση να εκτυπώνει τα κείμενά του, ωστόσο ταυτόχρονα μεγιστοποίησαν την ανάγκη να υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, ένας ειδικός διορθωτής ή/και επιμελητής κειμένων, ο οποίος θα αναλαμβάνει να αποκαταστήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα φιλολογικά, τυπογραφικά, υφολογικά και άλλα λάθη, καθώς και ποικίλες αβλεψίες στην πληθώρα των κειμένων που παράγονται.
Η διόρθωση και η επιμέλεια κειμένων αποτελούν εργασίες δύσκολες και σύνθετες, η διεκπεραίωση των οποίων απαιτεί θεωρητική κατάρτιση και ευρεία τεχνογνωσία, λόγω των ποικίλων ειδών κειμένων που καλείται να αντιμετωπίσει ο διορθωτής/επιμελητής. Ωστόσο, συχνά οι εργασίες αυτές ασκούνται από άτομα που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις, πράγμα που συνήθως οδηγεί σε εκδόσεις με πληθώρα λαθών και αβλεψιών.
Το σεμινάριο, με μορφή εργαστηρίου, απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη διόρθωση ή/και την επιμέλεια κειμένων και διαθέτουν μικρή ή ακόμη και μηδαμινή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.
Σκοπός του είναι να εξοπλίσει τους ενδιαφερομένους με τις αναγκαίες γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο (με πλήθος ασκήσεων και παραδειγμάτων), να αναδείξει τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδικασία της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων, ώστε, μετά την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχοντες να είναι επαρκείς για την αναζήτηση σχετικής εργασίας.
Επίσης, απευθύνεται σε συγγραφείς κάθε είδους, που επιθυμούν να αποκτήσουν την επάρκεια να διορθώνουν και να επιμελούνται οι ίδιοι τα κείμενά τους, προτού τα παραδώσουν για δημοσίευση.

Ενδεικτικά αντικείμενα του σεμιναρίου:
― Δομή ενός βιβλίου
― Διαδικασία παραγωγής ενός εντύπου
― Ορθή χρήση της Γραμματικής, του Συντακτικού και των διαφόρων λεξικών
― Σύμβολα που χρησιμοποιούνται στη διόρθωση κειμένων και δοκιμίων
― Βοηθήματα που χρησιμοποιεί ο διορθωτής/επιμελητής
― Εντοπισμός «τυπικών» προβλημάτων και εξεύρεση λύσεων
― Εξάσκηση στη διόρθωση/επιμέλεια λογοτεχνικών, θεωρητικών δημοσιογραφικών, επιστημονικών (με σημειώσεις, βιβλιογραφία, ευρετήριο κτλ.) και άλλων κειμένων.


Διάρκεια σεμιναρίου: 30 ώρες (μία 3ωρη συνάντηση ανά εβδομάδα).
Κόστος συμμετοχής: 230 ευρώ.



Ο Γιώργος Κορδομενίδης γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Από το 1974 μέχρι το 2009 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου από το 1982 έως το 2001 ήταν υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για τη Β. Ελλάδα, ενώ από το 1997 μέχρι και το 2009 διηύθυνε το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Υπήρξε επίσης τακτικός εισηγητής σε σεμινάρια για νέους υπαλλήλους της Τράπεζας, καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Εμείς, που εξέδιδε (1985-2006) η Εθνική για το προσωπικό της.
Από το 1978, συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών (Ελληνικός Βορράς, Το Τέταρτο, Το Δέντρο, Διαγώνιος, Διαβάζω, Αγγελιοφόρος, Καθημερινή, Θεσσαλονικέων Πόλις κ.ά.).
Το 1996-1997, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ενενήντα επτά, που εξέδιδε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997».
Από το 1979, παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων (ΕΡΤ2, Ράδιο Α103, Ράδιο 88μισό του Μύλου, από το 1995 μέχρι το 2009 στον 9,58 fm της ΕΡΤ3).
Από το 1987, εκδότης-διευθυντής και επιμελητής ύλης του τριμηνιαίου περιοδικού Εντευκτήριο (που το 2009 τιμήθηκε με το κρατικό Βραβείο Περιοδικού), των Εκδόσεων Εντευκτηρίου και του πολυχώρου εκδηλώσεων «Underground Εντευκτήριο».
Από το 1985 μέχρι τώρα έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό βιβλίων, περιοδικών και ποικίλων κειμένων.
Το 1993-1995, εκδότης (editor) του περιοδικού Το Αριστοτέλειο σήμερα, που εξέδιδε η πρυτανεία του ΑΠΘ, για λογαριασμό της οποίας επίσης επιμελήθηκε σειρά εντύπων, αφισών κτλ.
Από το 1998 μέχρι το 2005, συντάκτης της σελίδας βιβλίου «Αναγνωστήριο» στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Από το 2005 μέχρι το 2012, τακτικός συνεργάτης των σελίδων βιβλίου στην κυριακάτικη Καθημερινή.
Από το 2009, επιμελητής κειμένων και υπεύθυνος της ενότητας «Γράμματα» του περιοδικού Θεσσαλονικέων Πόλις.
Aπό το 2011, εισηγητής σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και των Εκδόσεων Πατάκη, με αντικείμενο τη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων.
Από το 2012, υπεύθυνος του φεστιβάλ «Λογοτεχνική Σκηνή», που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του «Παρά θίν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: