14.2.15

Ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου στο Underground Εντευκτήριο





Ο Γιώργος Ιωάννου (γενν Θεσσαλονίκη, 20.11.1927), που δίκαια αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο ουσιαστικούς και ενδιαφέροντες νεοέλληνες συγγραφείς αλλά και ερεθιστική προσωπικότητα, με την πεζογραφία του, έφερε στην επιφάνεια, με γλώσσα άμεση και απλή, τον ορυκτό πλούτο της καθημερινότητας. Αποκάλυψε έτσι τη δυναμικότητα μιας γλώσσας που γι' αυτήν δεν υπάρχουν χώροι απαγορευμένοι και χώροι επιτρεπόμενοι· μιας γλώσσας που αισθάνεται ικανή να διατρήσει και να εκφράσει τα πάντα, καθώς είναι δημιούργημα και κτήμα του λαού, μεταφέρει το δικό του ήθος και τη δική του συμπεριφορά, το σύνολο των δικών του βιωμάτων, που ―εξαγνισμένα ακόμα και στις πιο σκοτεινές τους εκφάνσεις― δεν διαχωρίζονται σε πρόβατα και ερίφια. Με συνέπεια, καταστάσεις και γεγονότα που λογαριάζονταν ξεκομμένα από το επίσημο "σώμα" της ζωής μας, περιθωριακά, ανορθόδοξα, να αποδείχνουν το εύρος τους και την καθολικότητά τους, την κοινή μας ύπαρξη και συμμετοχή σ' αυτά· κι όπως δεν επιμερίζουν τη γλώσσα και της αφαιρούν την κομψότητά τους, της χαρίζουν αυθόρμητη πνευματικότητα. 
Ο Ιωάννου πέθανε προώρως, στα 57 του χρόνια (Αθήνα, 16.2.1985), από επιπλοκές μετά από μια "απλή" εγχείρηση προστάτη.
Στην επέτειο των τριάντα χρόνων από τον θάνατό του, το περιοδικό Εντευκτήριο οργάνωσε διήμερο αφιέρωμα, με τίτλο «Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου, το οποίο ολοκληρώθηκε χτες βράδυ, με επιτυχία και συγκίνηση, στο «Underground Εντευκτήριο».



Στην πρώτη σειρά, και τις δύο βραδιές, οι θεματοφύλακες της μνήμης και του αρχείου του συγγραφέα: η αδελφή του, Δήμητρα Ιωάννου-Μηλαράκη, και ο σύζυγός της, ο ακούραστος Μιχάλης Μηλαράκης.
Το αφιέρωμα περιελάμβανε την προβολή εκπομπών από το Αρχείο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (όλες είχαν προβληθεί από την ΕΡΤ) και από το αρχείο του Ιωάννου:
― Περισκόπιο: Γιώργος Ιωάννου (σκην.: Κώστας Κατσαρόπουλος)
― Παρασκήνιο: Γιώργος Ιωάννου (σκην.: Λάκης Παπαστάθης)
― Στοπ καρέ: Γιώργος Ιωάννου (απόσπασμα, σκην.: Νίκος Παπαμιλτιάδης)
― Κοχλίας: Ομόνοια (σκην.: Δημήτρης Βερνίκος)
― Το ελληνικό παραμύθι (σκην.: Θανάσης Νέτας)
― Το τελευταίο σενάριο: «Ο παλιός σταθμός» (σκην.: Νίκος Παπαθανασίου).

Το περιοδικό Εντευκτήριο έχει τιμήσει τέσσερις φορές τον Ιωάννου: ήδη το τεύχος 2 (1988) περιείχε τις «Σελίδες για τον Γιώργο Ιωάννου» (πρώτο αφιέρωμα του περιοδικού σε συγγραφέα), με ανέκδοτο σενάριο του συγγραφέα και κείμενα των Γιώργου Κορδομενίδη, Κώστα Τσιβιλίκα, Αρλέτας, Βαγγέλη Χεκίμογλου και Κατερίνας Καριζώνη και Παν. Μουλλά.



Επίσης, στο τεύχος 10 (1990, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Έλενας Χουζούρη και Γιάννη Καρατζόγλου), στο τεύχος 33 (1995, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Περικλή Σφυρίδη, Γιώργου Κεχαγιόγλου) και στο τεύχος 68 (2005, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Αντιγόνης Βλαβιανού, Τάκη Χατζόπουλου, Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γ. Κορδομενίδη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Μπακόλα, Αλέξιου Σαββάκη, Κώστα Λογαρά, Αναστασίας Νάτσινα, Γεράσιμου Δενδρινού).

Επίσης, το νέο τεύχος του περιοδικού (τχ. 106), που μόλις κυκλοφόρησε, περιλαμβάνει το cd «Ο Γιώργος Ιωάννου διαβάζει πεζογραφήματά του», η παραγωγή του οποίου κατορθώθηκε με χορηγία των Εκδόσεων Κριτική.



Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα ειδικό τεύχος του Εντευκτηρίου, εκτός σειράς, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των κειμένων του Ιωάννου και για τον Ιωάννου που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: