12.2.15

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου



της Βίκυς Χαρισοπούλου

πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Θεσσαλονίκη

“Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου” ανάβει το “Underground Εντευκτήριο”, ο χώρος εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού με αφορμή τα “Τριάντα χρόνια από το θάνατό του”.

Η επαναλειτουργία (μετά από δύο χρόνια σιγής) του υπόγειου χώρου εκδηλώσεων του “Εντευκτηρίου” γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Θεσσαλονικιού λογοτέχνη (Θεσσαλονίκη 20/11/1927- Αθήνα 15/2/1985).

Το αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί επί... τέσσερα (την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 7:30 μ.μ., αλλά και τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ενδιαφέρον του κοινού) περιλαμβάνει την προβολή ταινιών που αφορούν τον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που θα προβληθεί προέρχεται από το Αρχείο της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και ένα μικρότερο από τα κατάλοιπα του συγγραφέα (ο οποίος είχε καταγράψει κατά τη μετάδοσή τους μερικά τηλεοπτικά προγράμματα που τον αφορούσαν), γι’ αυτό και αποκτά χαρακτήρα ντοκουμέντου.



Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη (20.11.1927), ο Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βιοπορίστηκε ως εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικής στην αρχή και κατόπιν δημόσιας. Μολονότι πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής (Τα χίλια δέντρα, 1963), καθιερώθηκε ως πεζογράφος με σημαντικό έργο (μεταξύ άλλων: Η σαρκοφάγος, Η μόνη κληρονομιά, Το δικό μας αίμα, Για ένα φιλότιμο, Επιτάφιος θρήνος, Καταπακτή, Η πρωτεύουσα των προσφύγων). Έγραψε ακόμη θέατρο, δοκίμια, συνέλεξε και εξέδωσε ανθολογίες λαϊκών παραμυθιών, δημοτικών τραγουδιών και ιστοριών του Καραγκιόζη, μετέφρασε έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και εξέδιδε το περιοδικό Φυλλάδιο, το οποίο έγραφε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Πέθανε στην Αθήνα στις 16.2.1985.

“ ..Μαζί σαπίζουμε, Νύμφη του Θερμαϊκού. Είσαι Νύμφη και είμαι Νυμφίος. Και είσαι η γενέτειρά μου. Εσύ, βέβαια, κάποτε θα ξανανιώσεις, όταν όλα αυτά τα μπετά ξαναγίνουνε, έτσι ή αλλιώς χώματα. Και στον καιρό της νέας δόξα σου, της νέας αναγέννησής σου, αν είσαι μάνα, η ανά, η μάικω, και η μάντρε, εμάς Μπαγιάτιδες και Γιουνάνιδες, Αποικιστές και Αποίκους, που όμως φέρνουμε τις ουλές και τα σφραγίσματά σου, μη μας πατικώσεις μες στην ανωνυμία και τη λησμονιά, όπως τόσο καλά ξέρεις, αλλά να μας ξαναθυμηθείς, να μας πεις υιούς σου και να μας εξυψώσεις" γράφει ο Γιώργος Σορολόπης (το πραγματικό όνομα του συγγραφέα) στο ενδεικτικότερο ίσως απόσπασμα κειμένου για τη σχέση του με την πόλη...

Και για τη μέρα της κηδείας του στη Θεσσαλονίκη, μια χιονισμένη μέρα του Φλεβάρη του 1985, γράφει ο Θωμάς Κοροβίνης σ' ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του (Θεσσαλονίκη 2005- Ρεπορτάζ – γράμμα στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει είκοσι χρόνια στην καταπακτή... - Εκδόσεις Μυγδονία): “Χιόνιζε τότε. Ήταν Φλεβάρης και χιόνιζε επί δυο μερόνυχτα. Σ' έφεραν και σ' έστησαν στη μέση της Αγιάς Σοφιάς. Ήρθα και σε βρήκα πρωί-πρωί ολομόναχο. Να σε προσκυνήσω. Σα μεγαλύτερο αδελφό και σαν πατέρα. Σαρξ εκ της σαρκός μου...
Όλοι σε κλάψαμε. Με συντριβή. Ώσπου σε πήραν. Κι ακολουθήσαμε. Στην απέραντη χωματερή της Αναστάσεως του Κυρίου.
Δεν αλλάζει τίποτα εδώ πάνω, Γιώργο.”

Στις εκδηλώσεις μνήμης του Underground Εντευκττηρίου (του χώρου εκδηλώσεων του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως),οι προβολές θα διαρκέσουν περί τις τρεις ώρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2310 279607, ώρες 12.00 - 14.00 και 19.00 – 21.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: