19.2.16

Πέθανε η Χάρπερ Λι



πηγή: http://www.efsyn.gr

Συγγραφέας του Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Η Χάρπερ Λι, η συγγραφέας που έγινε γνωστή με το αριστούργημα Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια [To Kill A Mockingbird], έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Γεννημένη το 1926 στον Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα και σε ηλικία 22 ετών εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, για να εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία. Σύντομα αποφάσισε να αφιερωθεί στη συγγραφή.

Το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια γράφτηκε μέσα σε μια δεκαετία περίπου και μετά την έκδοσή του το 1960 της χάρισε ένα βραβείο Πούλιτζερ και διεθνή αναγνώριση.

Το βιβλίο, που γυρίστηκε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ το 1962 και απέσπασε τρία Όσκαρ, ασχολείται με τον παραλογισμό του ρατσισμού στον Νότο των ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 και τις συνέπειές του για λευκούς και μαύρους.

Εξακολουθεί και διδάσκεται στα σχολεία των ΗΠΑ.

Πέρυσι κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, το Βάλε έναν φύλακα [Go get a watchman],* το οποίο είχε γράψει πριν από τα Κοτσύφια και «μοιράζονται» τον ίδιο κεντρικό ήρωα.
Για την ακρίβεια, το Βάλε έναν φύλακα ήταν η αφορμή για να γράψει τα Κοτσύφια, κάτι σαν προπομπός τους.


Η Χάρπερ Λι ήταν συμμαθήτρια στο δημοτικό με τον συγγραφέα Τρούμαν Καπότε, ο οποίος μάλιστα της είχε αφιερώσει το έργο του Εν ψυχρώ.


* Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που είχε γράψει στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, με τίτλο «Go set a watchman», ωστόσο ο εκδότης της τη συμβούλεψε να ξαναδουλέψει τα φλας μπακ της ιστορίας της μέσα από τη ματιά ενός παιδιού, γεγονός που την οδήγησε στα «Κοτσύφια». Η Χάρπερ (φωτ. του 2007) θεωρούσε το ανέκδοτο μυθιστόρημα χαμένο και εξεπλάγη όταν αυτό βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι μέσα σε ένα δαχτυλόγραφο των «Κοτσυφιών». Ηρωίδα είναι και πάλι η Σκάουτ, κόρη του περίφημου δικηγόρου Ατικους Φιντς, ήρωα των «Κοτσυφιών». Είναι όμως, ενήλικη, 20 χρόνια μετά, ενώ την απασχολούν προσωπικά και πολιτικά ζητήματα στην Αμερική του Νότου του΄50.


Δεν υπάρχουν σχόλια: