6.10.15

Πέθανε ο Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών έργων Χένινγκ Μάνκελπηγή: http://www.tovima.gr

Ο «πατέρας» του επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ

Τη μάχη με τη ζωή έχασε στα 67 του χρόνια ο Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Χένινγκ Μάνκελ, ευρέως γνωστός για τις ιστορίες του επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ.

Ο 
Μάνκελ είχε ο ίδιος αποκαλύψει ότι πάσχει από καρκίνο τον Ιανουάριο του 2014. Συγγραφέας 47 βιβλίων, τα οποία έχουν πουληθεί σε 40 εκατομμύρια αντίτυπα, είχε μιλήσει στη Liberation τότε, ενώ σε ερώτηση για τον θάνατο είχε εξομολογηθεί ότι αυτό που τον απασχολεί κάποιες φορές είναι να παραμείνει νεκρός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μου φαίνεται αρκετά επώδυνο. Το οποίο είναι χαζό, προφανώς αφού μετά τον θάνατο ο χρόνος και ο χώρος παύουν να υφίστανται. Δεν αισθανόμαστε πια τίποτα. Ορισμένες φορές όμως σκέφτομαι: πώς θα αντέξω να είμαι νεκρός για ένα εκατομμύριο χρόνια…».

Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του 
Μάνκελ περιλαμβάνονται επίσης μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, καθώς και περισσότερα από σαράντα θεατρικά έργα.

Γεννημένος το 1948 στη Στοκχόλμη, ο 
Μάνκελ άρχισε να γράφει στα 20. Παράλληλα ασχολούνταν με το θέατρο και τον ακτιβισμό κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Τον Μάιο του 2010, επέβαινε στο πλοίο «Sofia», το οποίο συμμετείχε στη διεθνή ναυτική αποστολή για την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς. Σημείωση του Εντευκτηρίου: Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Εκτελεστές δίχως πρόσωπο, Τα σκυλιά της Ρίγα, Εντολές θανάτου, Η πέμπτη γυναίκα, Ένα βήμα πίσω, Firewall, Πριν πέσει η παγωνιά, Ματωμένα ίχνη, Ο άνθρωπος από το Πεκίνο, Το φθινόπωρο του Κουρτ Βαλάντερ και Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: