28.10.15

Σαν σήμερα, το 1909, γεννήθηκε ο ζωγράφος Φράνσις Μπέικον



Ο Φράνσις Μπέικον στο μετρό του Λονδίνου, στη γραμμή Πικαντίλι, το 1980
φωτογραφία: Johnny Stiletto

1909, 28 Οκτωβρίου. 

Γεννιέται στο Δουβλίνο από Εγγλέζους γονείς ο Φράνσις Μπέικον. Πατέρας του ο Έντ­ου­­αρντ Μπέικον· αυστραλιανής καταγωγής, πρώην λοχαγός, εργαζόταν ως εκπαιδευτής αλόγων για ιπποδρομίες, σε μια φάρμα. Μητέρα του η Ουίνι Φερθ, κληρονόμος γνωστής οικογένειας βιομηχάνων από το Σέφιλντ της Αγγλίας. Εξωστρεφής χαρακτήρας και διαφορετική από τον δύστροπο πατέρα του. Η ανατροφή του Φράνσις ανατίθεται στην Τσέσι Λάιτφουτ, η οποία θα παραμείνει κοντά του.

Eυκαιρία να "ανακαλύψτε" το αφιέρωμα στον Φράνσις Μπέικον, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 86 του Εντευκτηρίου, με τη φροντίδα του Κώστα Μαρίνου.

Το τεύχος αποστέλλεται με αντικαταβολή 12,00 ευρώ (περιλαμβάνονται έξοδα συσκευασίας και αποστολής). Πληροφορίες - παραγγελίες: entefkti@otenet.gr


Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του (28 Οκτωβρίου 2009), το «Εντευκτήριο» δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα με αφηγηματικά (και όχι μόνο τεχνοκριτικά) κείμενα για τη ζωή και το έργο αυτού του σπουδαίου όσο και ιδιόρρυθμου εικαστικού δημιουργού, έκθεση του οποίου δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα ούτε κυκλοφορούν μονογραφίες ή άλλα βιβλία γι’ αυτόν (με την εξαίρεση ενός τομιδίου στη σειρά τέχνης της «Καθημερινής» και του φημισμένου βιβλίου με τις συνεντεύξεις του στον Ντέιβιντ Συλβέστερ, που επανεκδόθηκε πρόσφατα από την «Άγρα»).

Το αφιέρωμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει τον ζωγράφο αλλά και τον άνθρωπο Μπέικον. Δύο όψεις ενός ατόμου που ρούφηξε τη ζωή και την αντιμετώπισε με θάρρος, κοίταξε τις πιο σκοτεινές γωνίες του μυαλού του και τις φώτισε, κάνοντας τους εφιάλτες του έργο. Όμως ταυτόχρονα, εικονοποίησε τους εφιάλτες και την απελπισία του ανθρώπου του 20ού αιώνα, του χαμένου μέσα στις αντιφάσεις του. 





Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ότι κάτω από το προσωπείο που του έχει φορέσει ο πολιτισμός ζει ένα άγριο θηρίο. Ακούει τα ουρλιαχτά του και τρομάζει καθώς συχνά νιώθει ότι οι δονήσεις του κακού μπορούν να τον παρασύρουν. Ο Μπέικον αφέθηκε και ακολούθησε το εντός του άγριο ζώο. Γύρισε φέρνοντας μαζί του καθρέφτες που τους έχουμε απέναντί μας, για να βλέπουμε το πρόσωπό μας όπως ακριβώς είναι.


Το εργαστήριό του


 Με τον εραστή του, John Edwards

Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρίνος, ο οποίος επιπλέον συνέταξε μικρό όσο και σύντομο χρονολόγιο του Μπέικον, μετέφρασε τα περισσότερα από τα ξενόγλωσσα κείμενα και γράφει για τα κομβικά πρόσωπα της ζωής του μεγάλου ζωγράφου (φίλες και φίλους, εραστές κτλ.).








Δεν υπάρχουν σχόλια: