11.9.15

Εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια της Αγιορειτικής Εστίας


φωτογραφία: Valery Bliznyuk

Η Αγιορειτική Εστία συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης, και το γεγονός αυτό γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις που περιστρέφονται γύρω από το Άγιον Όρος, την ιστορία, την τέχνη, την έρευνα, τη διεθνή ακτινοβολία αυτού του μοναδικού ζωντανού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 με έκθεση φωτογραφίας τεσσάρων ξένων φωτογράφων με αναγνωρισμένο έργο, που αρχίζει από το 1988 και φτάνει στις ημέρες μας.


φωτογραφία: Ali Borovali

Οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάζουν έργα τους υπό τον γενικό τίτλο «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», σε τέσσερις ενότητες: «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα».
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης.


φωτογραφία: Ζbigniew Κοsc



φωτογραφία: Zoran Purger

Το Μουσείο Φωτογραφίας μετέχει στο πρόγραμμα της έκθεσης με την οργάνωση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των τεσσάρων φωτογράφων, που θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού και διεθνών σχέσεων του ΜΦΘ, ενώ θα μετέχει και ο Νεκτάριος Αντωνίου, ιστορικός τέχνης, ιδρυτής - καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας Scola Cantorum και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας και του Α.Π.Θ. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:30.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015, στις 20:00, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας, θα συμμετάσχει και το μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Παραδοσιακή κομπανία» με τους μουσικούς Νεκτάριο Αντωνίου (τραγούδι), Χάρη Πορφυρίδη (φλάουτο) και Παντελή Καραματζούκη (ούτι).



Στις  9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015 θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού οι εργασίες του 10ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεότερους χρόνους».
Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ορίστηκε για την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Τρεις εξαιρετικές εκδόσεις συνοδεύουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Ο Επετειακός της 15ετίας Τόμος με την παρουσίαση της ταυτότητας της Αγιορειτικής Εστίας, την αξιολογική παρουσίαση των τεσσάρων κεντρικών ετήσιων δράσεων, τα διεθνή συνέδρια, τις εκθέσεις, τις εκδόσεις και τις έρευνες, αλλά και το σύνολο της δραστηριότητας της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χαιρετισμούς του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κατάλογος της έκθεσης με έργα των τεσσάρων φωτογράφων και κείμενα για τους φωτογράφους και τα έργα τους.
Η επανέκδοση του έργου του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Κτενά του 1935, με τίτλο «Άπαντα τα εν Αγίω Όρει Ιερά Καθιδρύματα εις 726 εν όλω ανερχόμενα και αι προς το δούλον Έθνος υπηρεσίαι αυτών».

Το αναμνηστικό της έκθεσης, μια ειδική χρηστική έκδοση για του ομιλητές του Συνεδρίου με φωτογραφικό υλικό από την έκθεση των τεσσάρων φωτογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: