18.9.15

Κώστας Τσαούσης: Θέλω μια χώρα

πηγή: free press Metropolis (Σεπτέμβριος 2015)
http://issuu.com/metropolisnews/docs/metropolis_092015/c/scxlgkz




Πού τελειώνει άραγε το παλιό; Πού αρχίζει το και­νούργιο; Τι διαφοροποιεί το ένα οπό το άλλο; Υπάρ­χουν διοχωριστικές γραμμές ονόμεσά τους; Το σύνο­ρο είναι (ακόμη) εμφανές;

Ερωτήματα επί ερωτημάτων... Αν και σύντομη, η προε­κλογική περίοδος ήταν κατάφορτη, σαν τα παραγεμι­σμένα ντάτσουν των τσιγγάνων με το καρπούζια, οπό μικρά και μεγάλα ερωτήματα κοι ερωτηματικά για τη συνέχεια, για την επόμενη ημέρα.

Συνήθως δεν απαντώ σε ερωτήματα και σε ερωτηματι­κά. Το αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνιΑλλω­στε, είμαι σε ηλικία που οι απαντήσεις έτσι και αλλιώς δεν είναι εύκολες και δεν θα μπορούσον να είναι εύ­κολες. Η διαδρομή μας δεν το επιτρέπει!

Η πενταετής διάβαση των πολιτών στην έρημο της πο­λύπλευρης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρί­σης πέραν όλων των άλλων υπονόμευσε (αν δεν τί­ναξε κιόλας στον αέρα) όλες τις ψευδαισθήσεις μας ― όσες είχαν απομείνει ενεργές και μάχιμες, στηριγμένες στο έδαφος των προσωπικών και συλλογικών μυ­θολογιών.

Στο ποίημα ενός νεολαίου της μεταπολίτευσης διαβά­ζω (στην ουσία επιλέγω να διαβάσω) το εξής απόσπα­σμα:

Κομμάτια κοι θρύψαλο στου Σκούρτη στου Κουν
τα πρώτα μυστκά ραντεβού τα πρώτα βιογραφικά στις νεαλαίες

οπό συμμαθητές γίναμε σύντροφοι

(αργότερα ήρθαν το πάρτι κοι οι σημειώσεις ― δώρο άμα τη εγγραψή 
μετά, τα κλαμπ στα αεροδρόμια).

Το απόσπασμα είναι από το ποίημα με τίτλο «Σαράντα χρόνια» που δημοσιεύεται στη συλλογή Ένας απλός υπάλληλος βιντεοκλάμπ και άλλα κείμενα, του Τέλλου Φίλη (Εκδόσεις Εντευκτηρίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη). Ο τελευταίος ζει πλέον μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας από τους ζωντανούς φορείς μιας κυρί­αρχης συλλογικής μυθολογίας που έζησε και μεγα­λούργησε στις ψυχές και τις καρδιές των συνομηλί­κων ― ασφαλής για δεκαετίες. Οταν ήρθε σε επαφή με την ψυχρή και στεγνή πραγματικότητα (το πώς και το πού δεν έχει σημασία), η μυθολογία αυτή κατέρρευσε με πάταγο, αφήνοντας πίσω της κομμάτια κοι θρύψα­λα και πολλή πολλή σκόνη!

Η μυθολογία του Φίλη αλλά και η δική μου μόνο στο παρελθόν μπορεί να βρίσκει τη δικαίωση της ― και τον σεβασμό μας. Τα όποια υπολείμματά της τα διατηρού­με στην καρδιά μας στο πιο δροσερό μέρος της καρ­διάς μας. Παίρνουμε ανάσα και δύναμη για να κατέβουμε και πάλι στο υπόγειο του Κουν. Μπορεί να μη συναντήσουμε ξανά τον Χάρη Σώζο, αλλά δεν πειρά­ζει ― είναι εκεί οι μαθητές της Μαριάννας Κάλμπαρη στην παράσταση «Θέλω μια χώρα»!


Δεν υπάρχουν σχόλια: