24.9.14

ΜΑΓΓΗ ΜΙΝΟΓΛΟΥ¨ συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρήπηγή: http://diastixo.gr

Η Μάγγη Μίνογλου, επικεφαλής των Εκδόσεων Κριτική, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα σε περιβάλλον Μικρασιατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ιστορίες ξεριζωμού και νοσταλγίας για την κοσμοπολίτικη ζωή που άφησαν πίσω και όλα όσα κατάφεραν με μόχθο να δημιουργήσουν, τη συναναστροφή με Λεβαντίνους, Τούρκους και Αρμένιους, συναρπαστικές εμπειρίες από εμπορικά ταξίδια και νόστιμα φαγητά.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Ιούλιος Βερν και Μικρός Πρίγκιπας, αργότερα Georges Simenon και Κοσμάς Πολίτης – Εroica.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Ενηλικιώθηκα με Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη και Τζόις, Το πορτρέτο του καλλιτέχνη (που με δυσκολία και επιμονή διάβασα). Αυτά άλλαξαν τη ματιά μου σε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις. Όχι τη ζωή μου.


Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότρια;
Ξεκίνησα την Κριτική με φίλους το '87. Τότε που το δοκίμιο ήταν στις δόξες του, κάναμε μεγάλη επιτυχία με Χορκχάιμερ, Έκλειψη του Λόγου, και Λούκατς, Αστική ή Σοσιαλιστική Δημοκρατία – σε παγκόσμια πρώτη έκδοση! Ύστερα είχαμε την τύχη του Σλινκ με το Διαβάζοντας στη Χάννα το '97.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Σήμερα εκδίδουμε γύρω στους 30 τίτλους τον χρόνο, μισούς πανεπιστημιακούς και μισούς δοκίμιο και λογοτεχνία. Συνολικά στην Κριτική απασχολούνται 15 άτομα.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Δύσκολο να πω, όλα έχουν το ειδικό βάρος τους, όλα τα αγαπώ. Φτιάχνουν τον καμβά μιας εικόνας που με εκφράζει απόλυτα. Από τα πιο πρόσφατα, θα έλεγα ότι η τριλογία του Κορνήλιου Καστοριάδη Ελληνική ιδιαιτερότητα έχει ένα ευκρινές μήνυμα για τον σύγχρονο Έλληνα αναγνώστη.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Συμβαίνει κι αυτό μερικές φορές, οι επιλογές του εκδότη να μη συμπίπτουν με τις αναζητήσεις του κοινού. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες – απ' αυτούς άλλοι εξηγούνται κι άλλοι είναι τυχαίοι.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα; Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε η ίδια;
Προσπαθώ να έχω άποψη για όλα όσα έρχονται, που μέχρι στιγμής δεν είναι καταιγιστικά. Βιβλία διαβάζω συγχρόνως 2-3 μαζί, όσα προλαβαίνω. Στις καλοκαιρινές διακοπές, περισσότερα.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Εξαιρετική, θα έλεγα. Δεν με φοβίζει, αν αυτό εννοείτε. Είναι η φυσική εξέλιξη του έντυπου.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Ο άκρατος ανταγωνισμός μεταξύ των καλών βιβλιοπωλείων. Αυτό θα κάνει ζημιά σε όλους, στους εκδότες και τους βιβλιοπώλες, και ειλικρινά με στενοχωρεί.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση και πώς την αντιμετωπίζετε;
Επηρεαστήκαμε, όπως όλοι. Έκανα το απολύτως προφανές: προσπάθησα να περιορίσω τις δαπάνες, χωρίς να απολύσω κανέναν συνεργάτη. Φυσικά, περιόρισα αρκετά και την παραγωγή. Επεδίωξα ένα όσο το δυνατό πιο ευέλικτο σχήμα, έχοντας ταυτόχρονα εναλλακτικό σχέδιο για το χειρότερο σενάριο.
Πότε προβλέπετε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση;
Ελπίζω να την ξεπεράσουμε σύντομα, εκτός απροόπτου, στον βαθμό που εξαρτάται από μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Να ζήσει η Κριτική περισσότερο από μένα.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Εντιμότητα. Αυτή τη συμβουλή μού την έδωσαν. Επίμονη προσπάθεια και μέτρο, είναι αυτή που θέλω να δώσω στους νεότερους εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: