8.12.12

Σάλος στην Κίνα από τις δηλώσεις του νομπελίστα Μο Γιαν υπέρ της λογοκρισίας

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γερμανικό



Θύελλα αντιδράσεων



Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Μο στη Στοκχόλμη

Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Μο στη Στοκχόλμη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )         

Στοκχόλμη, Σουηδία

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Κίνα οι δηλώσεις του νομπελίστα λογοτεχνίας Μο Γιαν, ο οποίος υπερασπίστηκε το καθεστώς λογοκρισίας στη χώρα του και αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα για την αποφυλάκιση του συγγραφέα Λιού Σιαομπό, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010. 

Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Μο στη Στοκχόλμη, εν όψει της τελετής απονομής των βραβείων στις 10 Δεκεμβρίου.
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Μο όχι μόνο δεν καταδίκασε το καθεστώς λογοκρισίας, αλλά υποστήριξε ότι η λογοκρισία μερικές φορές είναι αναγκαία, όπως οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροδρόμια. «Δεν τη δοξάζω (σ.σ. τη λογοκρισία), αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Η μόνη διαφορά είναι ο βαθμός και ο τρόπος λογοκρισίας» πρόσθεσε.

Ο Μο δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις για το ζήτημα του Λιού Σιαομπό. «Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τι είχα δηλώσει (σ.σ. τον Οκτώβριο). Γιατί θέλετε να το επαναλάβω; Ο χρόνος είναι πολύτιμος» είπε και αρνήθηκε να στηρίξει δημόσια το αίτημα για την αποφυλάκιση του Λιού.

«Πάντα λειτουργούσα αυτόνομα. Μου αρέσει αυτό και όταν με πιέζουν να εκφράσω τη γνώμη μου, τότε αρνούμαι να το κάνω. Έχω πει επανειλημμένα ότι το βραβείο αφορά τη λογοτεχνία και όχι την πολιτική» υποστήριξε.

Όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του, τον Οκτώβριο, ο Μο είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι ο Λιού θα μπορέσει «να κερδίσει την ελευθερία του το συντομότερο δυνατό». Όμως μερικοί διαφωνούντες θεώρησαν τη δήλωση αυτή εσκεμμένα διφορούμενη.


Αντιδράσεις στην Κίνα

«Είμαι πολύ θυμωμένος με τα σχόλια του Μο Γιαν» δήλωσε ο εξόριστος συγγραφέας Γιου Τζιε, κατηγορώντας τον Μο ότι «υπερασπίστηκε δημόσια τη λογοκρισία του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ακριβώς Γερμανοί συγγραφείς έπλεκαν το εγκώμιο του Χίτλερ και του Γκέμπελς».

«Ο Μο Γιαν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας λακές» συνέχισε ο Γιου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας Κινέζος διανοούμενος με συνείδηση δεν μπορεί να τρέφει καλά αισθήματα ή σεβασμό γι' αυτόν».

Ο Πάτρικ Πουν, επικεφαλής του γραφείου στο Χονγκ Κονγκ της οργάνωσης λογοτεχνών Ανεξάρτητο Κινεζικό Κέντρο PEN, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από τις δηλώσεις του Μο. «Πιστεύω πως όλοι μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας τέτοιος συγγραφέας αξίζει το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο» είπε, προσθέτοντας:

«Ένας συγγραφέας που λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ είναι σεβαστός όχι μόνον εξαιτίας των συγγραφικών δεξιοτήτων του, αλλά επίσης εξαιτίας των απόψεών του ή των απόψεών της για την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους συγγραφείς, και για τις οικουμενικές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: