27.11.17

Λογοτεχνική Σκηνή 2017: Αναλυτική παρουσίαση




ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ, ΕΚΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

22 ποιητές και πεζογράφοι στη Λογοτεχνική Σκηνή 2017
+ μουσική/τραγούδι, περφόρμανς, προβολές 

1-2 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, στο θέατρο «Άνετον»

Συνδιοργάνωση του «Εντευκτηρίου» και του Δήμου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Πολιτισμού &
 Τουρισμού και Α΄ Δημοτική Κοινότητα)


Είκοσι δύο καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, από την Αθήνα και από άλλες πόλεις, καθώς και από την Κύπρο και τη Σουηδία, και μαζί τους μουσικοί και ερμηνευτές, σκηνοθέτες/χορογράφοι, και ηθοποιοί/χορευτές συμμετέχουν στη φετινή Λογοτεχνική Σκηνή, που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42 και Δελφών), στις 1 και 2 Δεκεμβρίου (έναρξη 19.30 ακριβώς), με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, διαβάζουν (με αλφαβητική σειρά ―όπου δεν αναφέρεται πόλη εννοείται η Θεσσαλονίκη): Ιωάννα Αβραμίδου, Πολυξένη (Τζένη) Βελένη, Αναστασία Γκίτση, Γιώργος Γκόζης, Κατερίνα Δασκαλάκη (Αθήνα), Μαρία Λάτσαρη, Γιώργος Λιόλιος (Βέροια), Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου (Κύπρος), Βασίλης Μόσχος, Γιάσιμ Μοχάμεντ (Σουηδία), Βάση Μπέκα, Λεβή Μπενουζίλιο, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Θανάσης Θ. Νιάρχος (Αθήνα), Κάλλια Παπαδάκη, Άκης Παραφέλας, Έρη Ρίτσου (Σάμος), Άννα Στεφούλη, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (Αθήνα), Χρήστος Τζιώκος, Μαρία Τσιμά, Χρύσα Φάντη (Αθήνα).

Τις αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων  συμπληρώνουν περφόρμανς, μουσική και προβολές. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα στον Γιώργο Ιωάννου (1927-1985), την Κλαρίσε Λισπέκτορ (1920-1997), τον Νίκο Μπακόλα (1927-1999), τον Τάκη Σινόπουλο (1917-1981), και τον Κώστα Ταχτσή (1927-1988).

Στα μουσικά μέρη της πρώτης βραδιάς εμφανίζονται ο κιθαρίστας Άλκης Κυρτσόγλου και η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Ραπτοπούλου. Τη δεύτερη βραδιά, υπό τον τίτλο «Η μουσική ως ανθρώπινο δικαίωμα», προσφυγόπουλα από κέντρο προσφύγων τραγουδούν και παίζουν φλάουτο, και ενήλικες πρόσφυγες παίζουν κρουστά, χρησιμοποιώντας
ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα όργανα. Συντονισμός: Laura Maria Calderόn / Music Soul Action (MUSA). H MUSA είναι ένα κίνημα που το αποτελούν μουσικοί από όλον τον κόσμο, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και προβάλλουν εναλλακτικούς τρόπους για να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκοπός της MUSA είναι να διαδoθούν η μουσική και οι άλλες τέχνες ως ένα αποτελεσματικό μέσον για να ελαττωθεί η βία, να ενωθούν άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η διαφορετικότητα και η κοινή αγάπη για την Τέχνη. Η MUSA διοργανώνει εργαστήρια μουσικής στο Ημερήσιο Κέντρο Προσφύγων «Αλκυόνη» στη Θεσσαλονίκη και σε κέντρα προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αποτελέσουν εργαλείο για να αναπτυχθούν η αυτοεκτίμηση, ο αλληλοσεβασμός και η αίσθηση κοινότητας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη βίντεο βασισμένο στο ποίημα του W. H. Auden «Προσφυγικό μπλουζ» (1939), σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά [φωνή: Τέλλος Φίλης· φωτογραφίες: Σταυρούλα Πουλημένη, Δημήτρης Τοσίδης· μοντάζ: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης· παραγωγή: Ιάσων Μπάντιος].
Τέλος, η ομάδα Άκρων Θρυαλλίς θα παρουσιάσει την περφόρμανς «Το σώμα μιλά». Συμμετέχουν: ηθοποιός Βασιλική Τσαβδαρίδου· περφόρμερς: Ουρανία Ζησοπούλου, Αντιγόνη Θεοδώρου, Δανάη Καραμπουρνιώτη, Λίλη Συννεφάκη. Χορογραφία-σκηνοθεσία: Όλγα Δελιάκη, Βασιλική Τσαβδαρίδου. 

Η 6η Λογοτεχνική Σκηνή διοργανώνεται από το περιοδικό «Εντευκτήριο», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, με τη χορηγική υποστήριξη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, της ΕΥΑΘ και της ΕΣΗΕΜΘ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: