28.5.15

Συνάντηση Ευρωπαίων συγγραφέων με θέμα τη μετανάστευση σε περίοδο κρίσης


«Θεσσαλονίκη - Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα:
Μεσόγειος, σύνορο και γέφυρα, σε εποχή κρίσης»

Συγγραφείς από την Ελλάδα, τις γειτονικές της χώρες της Μεσογείου και τη Γερμανία
συζητούν για τη μετανάστευση εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναγνώσεις και συναυλία με τον Θωμά Κοροβίνη

2-5 Ιουνίου 2015, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Η Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν σύνορο και γέφυρα, μια θάλασσα που χωρίζει και συνάμα ενώνει ηπείρους και λαούς. Σήμερα βιώνουμε δραματικές κρίσεις που έχουν προκαλέσει δύο μεταναστευτικά ρεύματα: Αφενός, η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στη Νότια Ευρώπη πυροδότησαν ένα ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα νέων, κυρίως, ανθρώπων προς τον ευρωπαϊκό βορρά. Αφετέρου, είμαστε αυτή τη στιγμή μάρτυρες μιας μαζικής εισροής προσφύγων από την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, ανθρώπων οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η διοργάνωση «Θεσσαλονίκη - Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα» προσκαλεί εκπροσώπους της διεθνούς λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά και το κοινό τους, να σκεφτούν την κοινή πολιτισμική ταυτότητα του μεσογειακού χώρου και να βρουν νέες αφηγήσεις για μια κοσμοπολίτικη Ευρώπη.

Τη συνάντηση αυτή, με το τόσο ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο θέμα, διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, το Λογοτεχνικό Συμπόσιο του Βερολίνου και το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και του AthenSYN.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2 Ιουνίου, ώρα 8.00 μ.μ. Ένας περίπατος στη μετανάστευση – Περιήγηση σε σημεία, γεγονότα, ιστορίες και αισθήσεις μιας πόλης που υποδεχόταν και αποχαιρετούσε. Έναρξη/σημείο συνάντησης έξω από το Μουσείο Φωτογραφίας, Λιμάνι – Σε συνεργασία με την Parallaxi.
3 Ιουνίου, 7.00 μ.μ.  Εναρκτήρια εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, την πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Γερμανίας Christina Weiss, τον πεζογράφο και αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινό, τον εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργο Κορδομενίδη και τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.
Θα ακολουθήσει δεξίωση.
4 Ιουνίου, 7.00 μ.μ. Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και αναγνώσεις στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου).
Με τους συγγραφείς Βασίλη Αμανατίδη, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννη Σκαραγκά, Βασίλη Τερζόπουλο, Χρήστο Χρυσόπουλο, Najet Adouani (Τυνησία), Mathias Énard (Γαλλία), Sherko Fatah (Γερμανία), Άρη Φιορέτο (Σουηδία), Nikol Ljubić (Γερμανία).   
Θα ακολουθήσουν συναυλία με τον Θωμά Κοροβίνη και δεξίωση.



ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
5 Ιουνίου 2015, 7.00 μ.μ. Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Θεσσαλονίκη 1863-1873. Οι παλαιότερες φωτογραφίες. Οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ - Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz (Kulturstiftung Allianz) προωθεί και υποστηρίζει πολιτιστικές συναντήσεις που ενισχύουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αλληλεγγύη. Το Λογοτεχνικό Συμπόσιο του Βερολίνου (Literarisches Colloquium Berlin) είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς για την προώθηση της λογοτεχνίας και της λογοτεχνικής μετάφρασης στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο Goethe είναι μορφωτικό ίδρυμα που έχει ως κύριο μέλημα να γνωρίσει και να διαδώσει τη γερμανική γλώσσα και τον γερμανικό πολιτισμό ανά τον κόσμο. 

Συμμετέχοντες
Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας το 1932. Έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία (μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα), με πολλές επανεκδόσεις· μερικά από αυτά: Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη (1972), Η κάθοδος των εννιά (1978), Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο (1985), Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60 (1989), Ορθοκωστά (1994)· τελευταίο βιβλίο του: Ανάπλους (2012). Ακόμη, μετέφρασε έργα του αρχαίου και έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, τουρκικά. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις· μεταξύ άλλων: βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών (1984), Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1990), Διεθνές Βραβείο Καβάφη (2001), Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003), Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του (2012). Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί πολλές θητείες. Το 2008 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Μικέλα Χαρτουλάρη είναι βιβλιοκριτικός στην Εφημερίδα των Συντακτών και αρχισυντάκτις του δίγλωσσου ψηφιακού περιοδικού ιδεών και κοινωνικοπολιτικών αναλύσεων Χρόνος (www.chronosmag.eu). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιογραφία-ΜΜΕ στο γαλλικό Institut de Presse του Πανεπιστημίου Paris II. Από το 1984 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο πεδίο του πολιτισμού, με ειδίκευση στην πολιτισμική πολιτική και στην πνευματική ζωή. Δημιούργησε και εμψύχωσε (2002-2013) ένα από τα πλέον παρεμβατικά ένθετα για το βιβλίο στον ελληνικό Τύπο, το Βιβλιοδρόμιο της εφημερίδας Τα Νέα. Επίσης, συνεργάστηκε με τη δημόσια τηλεόραση (ΕΤ1, 2006-2013), παίρνοντας, μαζί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, συνεντεύξεις από κορυφαίους συγγραφείς σε όλη την υφήλιο, για τη σειρά ντοκυμαντέρ Οι κεραίες της εποχής μας.

Ο Βασίλης Αμανατίδης γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Α.Π.Θ. Έχουν εκδοθεί επτά βιβλία ποίησης (πρόσφατα: μ_otherpoem: μόνο λόγος, 2014) και δύο συλλογές διηγημάτων του (Μη με φας, 2005, και Ο σκύλος της Χάρυβδης, 2008). Δύο θεατρικά του έργα παίχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζει και ο ίδιος τα κείμενά του στο κοινό. Aσχολείται με τη μετάφραση πεζογραφίας και ποίησης (e.e. cummings, Witold Gombrowicz, Isaac Bashevis Singer, Anne Carson κ.ά). Δημοσιεύει κριτική ποίησης σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ιστότοπους, ενώ έχει ασχοληθεί και με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων. Είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Εντευκτήριο, συνεργάτης του περιοδικού [φρμκ] και της πλατφόρμας Greek Poetry Now και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Φοίβη Γιαννίση γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ποιήτρια και αρχιτέκτονας. Ζει στον Βόλο. Το διδακτορικό της (Université Lyon ΙΙ-Lumière) αναφέρεται στη σχέση αρχαϊκής ελληνικής ποίησης και χώρου. Εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο της κυμαίνεται μεταξύ ποίησης, επιτέλεσης και θεωρίας, διευρύνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στη γλώσσα, τη φωνή και το γράψιμο με το σώμα, τον τόπο και τη μνήμη. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία με ποίηση· τελευταίο: Τέττιξ (2012).





Ο Nicol Ljubi γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ το 1971, μεγάλωσε μεταξύ Σουηδίας, Ελλάδας, Ρωσίας και Γερμανίας, καθώς ο πατέρας του ήταν τεχνικός αεροπλάνων. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Αυτήν την εποχή κατοικεί στο Βερολίνο. Έχει λάβει πολλά βραβεία για τα ρεπορτάζ του, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου Theodor Wolff. Το Meeresstille είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του, το οποίο έλαβε το βραβείο οικονομικής ενίσχυσης Chamisso και το λογοτεχνικό βραβείο Verdi (2011).

Ο Γιάννης Σκαραγκάς είναι πεζογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στα νομικά για να σπουδάσει θέατρο. Γράφει τόσο στα αγγλικά όσο και στη μητρική του γλώσσα. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά των ΗΠΑ όπως: World Literature Today, Tower Journal, Crannóg, Midnight Circus, Story Shack, Subprimal Poetry Art κ.ά. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τέσσερα μυθιστορήματά του (τελευταίο: Ο ουρανός που ονειρεύτηκες, 2015). Το θεατρικό του έργο Prime Numbers έκανε πρεμιέρα σε μια off-Broadway παραγωγή στη Νέα Υόρκη το 2009. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί στην ελληνική τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Έχει λάβει διακρίσεις από τα ιδρύματα Villa Sträuli Winterthur, Ledig-Rowohlt και από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (IWP).

Η Najet Adouani, από τη Νότια Τυνησία, σπούδασε δημοσιογραφία και είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Τυνησίας από το 1982. Έχει γράψει στα αραβικά έξι βιβλία με ποίηση, τιμήθηκε με το βραβείο γυναικείας ποίησης 2010 και έχει γράψει μια συλλογή διηγημάτων, με τίτλο Mirrors of one body - Tunis 1997, ενώ το νέο της βιβλίο έχει τίτλο The desert of the sea ή Meer Wüste. Έχει συμμετάσχει σε πολλά αραβικά και διεθνή φεστιβάλ ποίησης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ινδικά και γερμανικά.

Ο Mathias Énard γεννήθηκε στη Γαλλία το 1972. Σπούδασε σύγχρονη τέχνη, αραβικά και περσικά στην Τεχεράνη, την Αίγυπτο, τη Βενετία και τη Δαμασκό. Δίδαξε γαλλικά σε ένα χωριό της Συρίας και αραβικά στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το πρόσφατο βιβλίο του, Parle-Leur de batailles, de rois et d’ elephants ([Μιλήστε μαζί τους για μάχες, βασιλιάδες και ελέφαντες], 2010), μελετά το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν ο Μιχαήλ Άγγελος είχε σχεδιάσει μια γέφυρα μεταξύ της Ασίας και του Ευρωπαϊκού τμήματος της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 16ου αιώνα. Ζει Βαρκελώνη και αυτήν την εποχή φιλοξενείται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνών DAAD του Βερολίνου.

Ο Sherko Fatah γεννήθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο το 1964, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Τέχνης του Βερολίνου, καθώς και το βραβείο Adelbert von Chamisso. Από το 2001 έχει γράψει έξι μυθιστορήματα · όλα περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία του πολέμου, της τρομοκρατίας και της βίας. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, The Last Place (2014), τοποθετείται και πάλι στο Ιράκ, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο και τη βία και που την εγκατέλειψαν 4.000.000 άνθρωποι από το 1990.

Ο Άρης Φιορέτος, ελληνο-αυστριακής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία. Από την πρώτη του εμφάνιση, το 1991, έχει δημοσιεύσει μια σειρά από μυθιστορήματα και δοκίμια. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, Den siste greken [: Ο τελευταίος Έλληνας], κέρδισε μεταξύ άλλων το Βραβείο Μυθοπλασίας Σουηδικού Ραδιοφώνου (2010), καθώς και το γερμανικό Prestigious Literary Prixe των Κριτικών SWR (2011). Ήταν επίσης υποψήφιος για το August Prize. Το 2012, ο Φιορέτος έλαβε το βραβείο Kellgren της Σουηδικής Ακαδημίας και το 2013 το Big Prize of Samfundet De Nio.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968, έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία και έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, το χρονογράφημα και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013). Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγγραφέων (SEUA), καθώς και του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφής της Αϊόβα (IWP). Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Το σώμα του Τιρθανκάρα (2014) και το Terre de Colere (Λιλ, 2015). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία, ενώ έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επικείμενη έκθεσή του, με τίτλο «Disjunction», θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί «The Art Wall» στην Αθήνα και θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2015. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: