Λιγότερες οι νέες εκδόσεις βιβλίων, πολλές οι οφειλές
εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5.1.2012
Ηταν διαφορετικές αυτές οι γιορτές. Και στον χώρο του βιβλίου. Ο μειωμένος ρυθμός των νέων εκδόσεων ήταν φανερός διά γυμνού οφθαλμού. Δεν ήταν μόνο οι τίτλοι που μειώθηκαν. Φανερά μειωμένη ήταν και η κίνηση στα βιβλιοπωλεία - ζωντάνεψε κάπως τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Στα δύο αντικειμενικά προβλήματα, απόρροια του συνολικά συγκρατημένου έως συμπιεσμένου ρυθμού στην κατανάλωση, προστίθενται και άλλα. Οτι, για παράδειγμα, οι εκδότες, παρότι γνωρίζουν ότι τα βιβλία που τοποθέτησαν στα βιβλιοπωλεία κινήθηκαν και πουλήθηκαν, δεν βλέπουν έσοδα στα ταμεία. Γιατί τα περισσότερα βιβλιοπωλεία πληρώνουν με ρυθμό... στάγδην! Με μικρές δόσεις και σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Πολλοί εκδότες έχουν αρχίσει να δίνουν μόνο μετρητοίς ή σταμάτησαν τη συνεργασία τους με κάποια βιβλιοπωλεία. Και από εκεί ακριβώς ξεκινάει ο φαύλος κύκλος που μεταφέρεται σε όλο τον εκδοτικό κλάδο: τα βιβλιοπωλεία χρωστούν πολλά χρήματα στους εκδότες, οι εκδότες δεν έχουν ρευστό για τις υποχρεώσεις τους -κάποιοι ήδη έχουν κάνει στάση πληρωμών στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες τους- η μειωμένη ρευστότητα αντανακλάται και στον μελλοντικό εκδοτικό προγραμματισμό κ. ο. κ. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ελάχιστοι εκδότες έχουν σχεδιάσει τον προγραμματισμό του α΄ εξαμήνου του 2012. «Να βγάζουμε βιβλία χωρίς να εισπράττουμε τίποτα;» αναρωτήθηκε ένας παλιός εκδότης στην Αθήνα.
Τα δικαιώματαΗ μάχη επιβίωσης αλλά και και η μάχη κυριαρχίας στο νέο τοπίο δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις. Αφορά και τους συγγραφείς, δηλαδή το προφίλ και τα ξένα δικαιώματα. Κι εκεί φαίνεται ότι δίνονται μικρές, αλλά σκληρές μάχες. Οι εκδόσεις «Ψυχογιός» φαίνεται ότι διεκδικούν και ήδη έχουν πάρει μεγάλα ξένα ονόματα, επενδύοντας, όπως φαίνεται, σε μεγάλα ξένα ονόματα στα ιδιότυπα χρηματιστήρια των ξένων δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους είναι τα αποκλειστικά δικαιώματα των βιβλίων του Ουμπέρτο Εκο, του Σκανδιναβού Στιγκ Λάρσον, του Πίτερ Κάρεϊ, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε την απόκτηση του δημοφιλούς Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι και την έκδοση (το φθινόπωρο του 2012) του τελευταίου μεγάλου έργου του, με τον ευρηματικό τίτλο «1Q84», που πούλησε σε ένα μήνα 1 εκατ. αντίτυπα στην Ιαπωνία.
Το 2012 θα αλλάξει το τοπίο και στον χώρο του πολιτισμού. Φαίνεται ότι το βιβλίο είναι από τους πιο ευπαθείς τομείς και οι εξελίξεις ίσως έρθουν σύντομα από εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου