27.1.08

ΗΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ

αναγνωστική σκυταλοδρομία
από τον ποιητή Μίμη Σουλιώτη
και την Απαγγελτική Ομάδα Καϊλαρίων


γράφει η ΕΛΕΝΗ ΧΟΝΤΟΛΙΔΟΥ


Στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.30μμ. ο Γιώργος Κορδομενίδης μας κάλεσε στο «Underground Εντευκτήριο» για μία ακόμη φορά. Σε συνεργασία με το Α΄ Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Μίμης Σουλιώτης διαβάζει ποιήματά του και υποβαστάζει η Απαγγελτική Ομάδα Καϊλαρίων.
Παραπάνω από δύο λόγοι να παρευρεθώ: έχω εντάξει τις βραδιές αυτές στο πρόγραμμά μου όποτε μπορώ, είτε για να φωτογραφίσω, είτε για να κάνω support στο «βιβλιοπωλείο» του «Εντευκτηρίου», είτε και για τα δύο – και φυσικά για να παρακολουθήσω τα όσα διαδραματίζονται στον φιλόξενο αυτό χώρο που επιμένει χρόνια τώρα να μας χαρίζει σπάνιες, ενίοτε, στιγμές.


Τη φορά αυτή ο καλεσμένος είναι αγαπημένος δάσκαλος των εφηβικών μου χρόνων και νυν εκλεκτός συνάδελφος, συνδιοργανώνει το Α΄ Διαμέρισμα (έχω ψηφίσει την εκδήλωση αυτή σε αντίθεση με πάμπολλες άλλες που έρχονται για έγκριση στο Διαμέρισμα και καταψηφίζω χωρίς δεύτερη σκέψη) και, τέλος, θέλω να δω πώς υποβαστάζει αυτή η περίεργη Απαγγελτική Ομάδα Καϊλαρίων (δηλαδή: Πτολεμαΐδας) την ποίηση του Σουλιώτη, το «γεωγραφικό μήκος» του.
Ομότεχνοι, φίλοι, συνάδελφοι, το σταθερό κοινό του «Εντευκτηρίου» αλλά και καινούριοι θεατές-ακροατές, για μία ώρα περίπου, παρακολούθησαν (με διακριτική εξαιρετικής ποιότητας μουσική υπόκρουση) την ανάγνωση ποιημάτων του Σουλιώτη από τον ίδιο και από τους ερασιτέχνες –και ουχί φιλολόγους ή λογίους όπως μας πληροφόρησε μέλος της ομάδας στο τέλος της εκδήλωσης– που συναντιούνται κάθε Πέμπτη και διαβάζουν ποίηση!


Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην ελληνική επαρχία καμιά φορά. Κάτι ξέρει ο Σουλιώτης που επιμένει εκεί, στη μακρινή και ακριτική Φλώρινα, με τον τρόπο του χρόνια τώρα... Και τελικά, κλείνοντας τη βραδιά ο ποιητής: «ο Ηρακλής σημείωσε νίκη επί του ΠΑΟΚ»!
Μίμη Σουλιώτη, Απαγγελτική Ομάδα Καϊλαρίων και Γιώργο Κορδομενίδη, σας ευχαριστούμε για τη διαρκή παρουσία, την εντοπιότητα, την κατάθεση της περιουσίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: