14.12.17

Πειράματα / Πέταξαν το «αριστούργημα» στα σκουπίδια


O Κλωντ Σιμόν

πηγή: www.protagon.gr

Την έχουν πατήσει οι οινογνώστες, αλλά τώρα την πάτησαν και οι εκδότες: όταν ο Σερζ Βολ έστειλε ανώνυμα σε δεκαεννέα εκδοτικούς οίκους ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Το Παλάτι» του νομπελίστα συγγραφέα Κλοντ Σιμόν, οι δώδεκα από αυτούς το απέρριψαν, ενώ οι επτά δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν καν. «Οι φράσεις είναι ατελείωτες, με αποτέλεσμα να χάνεται το νήμα» απάντησε ένας από αυτούς γι’ αυτό που το 1962 είχε χαρακτηριστεί «αριστούργημα» από τη Monde. «Μοιάζει να μην έχει επεξεργασμένη πλοκή, ενώ οι χαρακτήρες του δεν είναι σαφείς».
Ο 70χρονος Βολ, συγγραφέας και ο ίδιος, σκέφτηκε να κάνει αυτό το πείραμα όταν σε μια επιστολική συζήτηση με έναν γνωστό συνάδελφό του γύρω από τη λογοτεχνία και τον εκδοτικό κόσμο εκείνος του έγραψε ότι κανένας δεν θα εξέδιδε σήμερα τον Κλοντ Σιμόν. «Ηθελα να βεβαιωθώ εάν ήταν όντως έτσι. Εστειλα περίπου 50 σελίδες από το “Παλάτι” σε 19 εκδοτικούς οίκους, μικρούς και μεγάλους» είπε στους Times. «Ηταν ένας τρόπος να αξιολογήσω και τις ικανότητες εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με την αξιολόγηση ενός λογοτεχνικού έργου στους εκδοτικούς οίκους».

O Mαρσέλ Προυστ

Οχι πως παλαιότερα ήταν και πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Η συμβουλή που έδινε ο Μαρσέλ Προυστ στους επίδοξους συγγραφείς ήταν να προσπαθήσουν να γίνουν γνωστοί πριν γράψουν έστω και μια λέξη στο χαρτί – μόνο έτσι θα άνοιγαν εύκολα και γρήγορα οι πόρτες των εκδοτικών οίκων. Ενας λογοτεχνικός κριτικός, πάλι, παρατήρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η απόρριψη αποδεικνύει πόσο έχουν αλλάξει τα λογοτεχνικά γούστα στον 21ο αιώνα. Σωστό κι αυτό. Αλλά ούτε ένας να μην αναγνωρίσει το απόσπασμα; Ακριβώς σαν τον οινογνώστη που απορρίπτει ως «ξύδι» ένα πανάκριβο κρασί επειδή δεν έχει δει την ετικέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: