16.5.17

Πέθανε ο Bar-Bar



Τον Κώστα Παύλου Παναγιωτόπουλο (Τήνος, 1935 - Αθήνα, 16.5.2017), γνωστότερο με το ψευδώνυμο BAR-BAR, τον γνώρισα το 1982 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο μικρό τότε περίπτερο της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ήταν σύμβουλος διοικήσεως στις Δημόσιες Σχέσεις, και έγραφε τα κείμενα για τα πολυθεάματα (πρωτοποριακή τότε τεχνική) που δημιουργούσε ο Νίκος Καψαμπέλης. 


Μέσα της δεκαετίας του '80, Υποδιεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων ΕΤΕ.
Ο Κώστας Παύλου Παναγιωτόπουλος στο κέντρο· αριστερά στη φωτογραφία: Κατερίνα Μαρούδα, Δημήτρης Δασκαλόπουλος· δεξιά, Αιμιλία Γλάρου, Γιώργος Κορδομενίδης

Δεν είχαμε κοινούς γνωστούς (πλην του Δημήτρη Δασκαλόπουλου) αλλά γίναμε αμέσως φίλοι. Μερικά χρόνια αργότερα, γράψαμε μαζί το σενάριο ενός πολυθεάματος για τους "άλλους" πύργους της Θεσσαλονίκης, δηλαδή για τα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας. 
Υπήρξε φίλος πολύτιμος και πιστός. Κάθε Πρωτοχρονιά μού έστελνε (όπως και σε άλλους φίλους) το "γούρι" του καινούργιου χρόνου: παλιότερα, αντικείμενα (θυμάμαι ένα εξαιρετικά ζωγραφισμένο καλαπόδι), τα τελευταία χρόνια κάρτες τεράστιες, μεγέθους Α3.
Μου εμπιστεύθηκε το κλειδί του γραφείου του στη Βαλτετσίου 1, στα Εξάρχεια, για να μένω εκεί κάθε φορά που κατέβαινα στην Αθήνα· απλώς τον ενημέρωνα πότε και για πόσες μέρες θα το χρειαστώ. Αργότερα με φιλοξένησε στο διαμέρισμα της Ασκληπιού και τέλος, αρκετές φορές επίσης, στο σπίτι που είχε ανακαινίσει με εντυπωσιακό γούστο στην οδό Καλογήρου Σαμουήλ, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. 



Εντευκτήριο, τχ. 3


Συνεργάστηκε και με το περιοδικό Εντευκτήριο, στο οποίο δημοσίευσε τέσσερα διηγήματά του: «Λάριεμ» (τχ. 3, 1988)· «Εφτά μητέρες στο πατάρι» (16, 1991)· «Τα υπέρ και τα κατάβαθα» (34, 1996)· «Πωλούνται ηλιοβασιλέματα» (56, 2002).

Στο τχ. 90 (2010) δημοσιεύτηκε κριτική της Μαρίας Στασινοπούλου για το βιβλίο του «Δέκα ζωές της ζωής μου: Ιστορίες υπεράνω πάσης φαντασίας», «βιβλίο όπου η φαντασία διαγκωνίζεται με την πραγματικότητα, σ' ένα τρυφερό παιχνίδι με τις λέξεις και τα αισθήματα, που ξεκινάει από τη γη και εκσφενδονίζεται στον έβδομο ουρανό, κατακρημνίζεται στον βυθό της θάλασσας και περιπλανιέται στα πέρατα του κόσμου. Υλικό αυτοβιογραφίας και ταυτόχρονα μυθοπλαστικός διχασμός», όπως γράφει. Για να συμπληρώσει: «Ο Κώστας Παύλου Παναγιωτόπουλος είναι ο άνθρωπος που καταλαβαίνει τις πράξεις και τις γλώσσες των πραγμάτων· αγοράζει κουτάκια σπίρτα μνήμης· δεν διστάζει να δακρύσει όταν κάτι τον συγκινεί· μπαινοβγαίνει στα όνειρα σαν παλιάς γενιάς γνώριμος· ψάχνει για εικόνες χαμένες στο παρελθόν και για γεγονότα που έρχονται από το μέλλον· ξέρει να εμφιαλώνει ηλιοβασιλέματα και μετά αντέχει να τα βλέπει να πουλιούνται από άχρηστους κληρονόμους· κατέχει τον τρόπο να ζει και να επιβιώνει του θανάτου των ανθρώπων και των πραγμάτων· να παρατηρεί το θέμα και το θέαμα, να κεντάει εμπειρίες και να ζωντανεύει όνειρα».

Αναλυτικό βιογραφικό του από το protagon.gr εδώ.


Στο βίντεο, ο Bar-Bar μιλάει για τη Σαπφώ Νοταρά, που ερμήνευσε στο ραδιόφωνο την Κυρία Κυριακή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: