21.10.10

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

του Γιώργου Κορδομενίδη, συγγραφέα, διευθυντή του Εντευκτηρίου

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την οικονομική κρίση, την εντεινόμενη ανεργία και την αποβιομηχάνιση, η πόλη υφίσταται μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας και αντιμετωπίζεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και τα ΜΜΕ ως πρωτεύουσα του συντηρητισμού και της αδράνειας. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη χαμηλού επιπέδου αυτοδιοικητική της εκπροσώπηση και στην κραυγαλέα κακοδιαχείριση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί αντικείμενο παρατεταμένης δικαστικής διερεύνησης.

Οι δημοτικές εκλογές παρέχουν στην πόλη την ευκαιρία για μια πραγματική αναγέννησή της, με αιχμή του δόρατος μάλιστα τον πολιτισμό. Ας μη θεωρηθεί υπερβολή ή ουτοπία: σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ο πολιτισμός είναι και χρησιμοποιείται ως κεντρικό εργαλείο πολιτικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, ο πολιτισμός ενδέχεται να αποτελεί κύριο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, τόσο για τη βελτίωση των οικονομικών της χώρας όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Αποδέχτηκα με χαρά την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη να συμμετάσχω στον συνδυασμό της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη», αφενός επειδή πιστεύω στο πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» και εμπιστεύομαι τον Γιάννη Μπουτάρη και τους συνεργάτες του, αφετέρου επειδή θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλω στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης, μέσα από τις ισχυρές υποδομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα σχέδιο που επί τριάντα χρόνια παρουσιάζω με τις εργασίες, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις δημοσιεύσεις μου στο κοινό της πόλης και της χώρας.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

Γεννήθηκα το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα στη Σταυρούπολη. Από τον Κωνσταντινουπολίτη πατέρα μου, Σωτήρη, έμαθα πλήρως την τέχνη του καθεκλοσκελετοποιού, καί από την Ξανθιώτισσα μοδίστρα μητέρα μου, Μαρίκα, απόκτησα στοιχειώδεις γνώσεις ραψίματος και μαγειρικής ― και από τους δυο μαζί διδάχτηκα τη δύσκολη τέχνη της επιβίωσης.
Παράλληλα με το σχολείο, δούλεψα στο εργαστήριο του πατέρα μου, στο οικογενειακό παντοπωλείο, καθώς και σε φωτοτυπείο, κυλικείο και επινικελωτήριο.
Μετά το 6τάξιο Γυμνάσιο συνέχισα να μορφώνομαι μόνος μου.
Από το 1974 μέχρι το 2009 εργάστηκα στην Εθνική Τράπεζα, όπου από το 1982 έως το 2001 ήμουν υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων για τη Β. Ελλάδα (από τη θέση αυτή συνέβαλα στην αποκατάσταση του παραδοσιακού κτιρίου του πρώην Ε΄ Γυμνασίου και στην έναρξη λειτουργίας του ως πολιτιστικού κέντρου) ενώ από το 1997 μέχρι το 2009 διετέλεσα διευθυντής στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Υπήρξα επίσης τακτικός εισηγητής σε σεμινάρια για νέους υπαλλήλους της Τράπεζας, καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Εμείς που εξέδιδε (1985-2006) η Εθνική για το προσωπικό της.
Από το 1978, συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών (Ελληνικός Βορράς, Το Τέταρτο, Το Δέντρο, Διαγώνιος, Διαβάζω, Ένα, Θεσσαλονικέων Πόλις). Υπήρξα μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ενενήντα επτά (1996-1997) του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη 1997»· για λογαριασμό του ίδιου οργανισμού διοργάνωσα τον κύκλο εκδηλώσεων «Θεσσαλονικέων εσπερίδες», δώδεκα λογοτεχνικές βραδιές για ισάριθμους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους
Από το 1979, παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων (ΕΡΤ2, Ράδιο Α 103, Ράδιο 88μισό του Μύλου, από το 1995 μέχρι το 2009 στον 9,58fm της ΕΡΤ3).
Από το 1987 εκδότης-διευθυντής και άνθρωπος-για-όλες-τις-δουλειές του περιοδικού Εντευκτήριο και των Εκδόσεων Εντευκτηρίου. Το Εντευκτήριο, που το 2009 τιμήθηκε με το κρατικό Βραβείο Περιοδικού, αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει μεταξύ των συνεργατών του τα γνωστότερα ονόματα συγγραφέων της χώρας και έχει εκδώσει έως τώρα 90 τεύχη, ανάμεσα στα οποία σημαντικά αφιερώματα.





Τα εξώφυλλα των τευχών Νο 64 (με αφιέρωμα στον Κλείτο Κύρου + cd στο οποίο ο Κ.Κ. διαβάζει ποιήματά του) και Νο 67 (με αφιέρωμα στον Νίκο Μπακόλα + cd στο οποίο ο Ν.Μπ. μιλάει για τη ζωή του και διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία του)






Τα εξώφυλλα των τευχών Νο 68 (με αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου) και Νο 71 (με αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη + dvd με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Παρασκήνιο: Μανόλης Αναγνωστάκης»)








Τα εξώφυλλα των τευχών Νο 83 (με αφιέρωμα στην Κική Δημουλά + dvd από την εκδήλωση «Η Κική Δημουλά διαβάζει ποιήματά της» στο Underground Εντευκτήριο, που πραγματοποιήθηκε για να γιορταστούν τα 20χρονα του περιοδικού) και Νο 89







Από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου κυκλοφορούν 35 τίτλοι με ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, cd κτλ.

Στο «Underground Εντευκτήριο», τον χώρο εκδηλώσεων του περιοδικού, τον οποίο επίσης διευθύνω, από το 2001 και μετά διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, ανάμεσά τους οι πολυσυζητημένες «ολονυχτίες» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, καθώς και άλλα θεάματα-ακροάματα με βασικό τους χαρακτηριστικό τη μείξη λογοτεχνίας, θεάτρου, χορού, βίντεο και μουσικής· ακόμη, προβολές ταινιών για συγγραφείς, συζητήσεις για το θέατρο, κύκλοι μουσικών εκδηλώσεων για νέους μουσικούς και συνθέτες (σε συνεργασία με το Κρατικό αλλά και με ιδιωτικά ωδεία της πόλης) κ.ά.






Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Η Κική Δημουλά διαβάζει ποιήματά της» στο κατάμεστο Underground Εντευκτήριο (2008). Η εφημερίδα Αγγελιοφόρος κυκλοφόρησε την επομένη με πρωτοσέλιδο 'χτύπημα' «Η ποιήτρια που έκλεισε έναν δρόμο» (τον δρόμο μπροστά από το Underground Εντευκτήριο)
























Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης διαβάζει σελίδες από την Οδύσσεια σε δική του μετάφραση στο Underground Εντευκτήριο




























Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος διαβάζει Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο Underground Εντευκτήριο, σε μια από τις πιο πολυπληθείς εκδηλώσεις που έγιναν στον χώρο αυτόν




















Ο Δημήτρης Νόλλας σε εκδήλωση προς τιμήν του στο Underground Εντευκτήριο











Ο Παύλος Μάτεσις σε τιμητική γι' αυτόν εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Underground Εντευκτήριο και ο 9,58fm της ΕΡΤ3 (με προϊσταμένη προγράμματος τη Βάνα Χαραλαμπίδου)











Μουσική βραδιά με παρουσίαση έργων νέων Θεσσαλονικέων συνθετών (συνδιοργάνωση με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ευρύτερου κύκλου μουσικών εκδηλώσεων, με συντονιστή τον Δημήτρη Ιωάννου)







Στιγμιότυπο μετά την εκδήλωση «Τιμή στον ενεργό πολίτη Γιάννη Μπουτάρη» που οργάνωσε το Underground Εντευκτήριο τον Φεβρουάριο 2006. Ο Γ. Μπ. με τη μητέρα του, κυρία Φανή Μπουτάρη, και τον Γιώργο Κορδομενίδη


Το 1993-1995 υπήρξα επιμελητής (editor) του περιοδικού Το Αριστοτέλειο σήμερα, που εξέδιδε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου, για λογαριασμό της οποίας επίσης επιμελήθηκα σειρά εντύπων, αφισών κτλ.
Από το 1998 μέχρι το 2005 έγραφα τη σελίδα βιβλίου «Αναγνωστήριο» στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής.
Το 1999 μετείχα στη διοργάνωση, μαζί με το σουηδικό λογοτεχνικό περιοδικό 90TAL, του Φεστιβάλ Ποίησης της Στοκχόλμης.
Από τα τέλη 2005 συνεργάζομαι, ως κριτικός βιβλίου, με το καλλιτεχνικό ένθετο της εφημερίδας Η Καθημερινή.

● - Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
● - Μέλος του Δ.Σ. της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη» (1987-1989)
● - Mέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1999)
● - Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης, στην Κοζάνη (2003-2007)
●- Μέλος του Δ.Σ. του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (2010-)

Δείτε ένα τηλεοπτικό πορτραίτο μου εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=_CGdE679j0E
http://www.youtube.com/watch?v=xABVHhK0qe0

Αν πιστεύετε ότι κάποιοι φίλοι ή γνωστοί σας ενδιαφέρονται να έχουν την ίδια ενημέρωση, μπείτε σας παρακαλώ στον κόπο να τους γνωστοποιήσετε την ανάρτηση αυτή.


4 σχόλια:

ek είπε...

Με την ελπίδα ν' ανανεωθούν οι συνδρομές των περιοδικών λογοτεχνικών και μη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καλή επιτυχία!

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ είπε...

Από μια νέα, υπό τον Γιάννη Μπουτάρη, δημοτική αρχή θα έχει να προσδοκά κανείς πολύ περισσότερα πράγματα από την ανανέωση συνδρομών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Έχω την εντύπωση πως κι εγώ κάπως περισσότερο μπορώ να συμβάλω... (ίσως παρανάγνωσα το σχόλιο, ίσως πάλι φταίει το ότι χρησιμοποίησα το blog του περιοδικού για την προβολή της υποψηφιότητάς μου -- αλλά αυτό είναι το έργο της ζωής μου!) - Γ. Κορδομενίδης (ξαναδημοσιεύω την απάντησή μου, ενυπόγραφη αυτή τη φορά)

ek είπε...

Διορθωτική επέμβαση γι αποφυγή παρεξήγησης, "Και" με την ελπίδα ν' ανανεωθούν οι συνδρομές των περιοδικών λογοτεχνικών και μη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, και πάλι,καλή επιτυχία!