10.1.16

Ξαναδιαβάζοντας τον Τάκη Παπατσώνη [με τα λόγια γίνεται]


Στην 3η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, του 5ου κύκλου τους, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις "με τα λόγια [γίνεται]” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα, Τάκη Παπατσώνη (1895-1976), με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννησή του και 40 χρόνων από τον θάνατό του.


Παρότι συχνά παραβλέπεται, ο Τάκης Παπατσώνης είναι –μαζί με τον Constantine P. Cavafy– ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης. Πρωτοδημοσίευσε το 1914, ενώ άρχισε να γράφει σε ελεύθερο στίχο ήδη από το 1920: δέκα χρόνια πριν από την 'γενιά του '30' και τους υπερρεαλιστές. Ήταν ακόμη, δηλαδή, η εποχή που, ενώ παρέμενε καθοριστική η μορφή του Κωστής Παλαμάς - Kostis Palamas και ωρίμαζε η φωνή του Aggelos Sikelianos, το 'νέο' αναγνωριζόταν στον Κ. Γ. Καρυωτάκης, τον Τ. Άγρα, και τους συνοδοιπόρους τους.

Η επιλογή από το έργο του που εξέδωσε ο ίδιος, κυκλοφορεί έως σήμερα στον τόμο "Εκλογή Α' – Ursa Minor – Εκλογή Β'" (Εκδόσεις Ίκαρος - Ikaros Publishing). Υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής των T. S. Eliot, Paul Claudel, Friedrich Hölderlin, κ.ά.. Την ποίησή του διατρέχει ο μεταφυσικός στοχασμός, αλλά και μια γήινη αισθαντικότητα, ανάμικτη με υπαρξιακή αγωνία. Η δε γλώσσα του είναι ένα προσωπικό κράμα, διακριτό από την δημοτική στην οποία εργάστηκαν οι συγκαιρινοί ομότεχνοί του. Οι ιδιαιτερότητές του αυτές, σχεδόν τον έθεσαν στο περιθώριο, και σαν να τον αποσιώπησαν. Σήμερα, όμως, επιστρέφουμε σ' αυτόν, γευόμενοι, διδασκόμενοι και θαυμάζοντας τις ποιητικές αρετές του.

Έτσι, για την εκδήλωση αυτή, εννέα ποιήτριες και ποιητές –οι: Ορφέας Απέργης, Λίνος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννης Πατίλης, Christos Siorikis, και Thomas Tsalapatis– επέλεξαν, διαβάζουν, και σχολιάζουν ποιήματα του Τάκη Παπατσώνη, ενώ η Ismini Karyotaki ξετυλίγει το νήμα του βίου και του έργου του ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: