29.7.22

Αποδελτίωση ειδήσεων της 29ης Ιουλίου 2022

από τον Γιώργο Κορδομενίδη


Νόμος και τάξη [;]. Αθήνα, 28 Ιουλίου 2022


➣ Τις επιχειρήσεις της προκειμένου να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη εντείνει η Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους να συνεχίζουν τις προσπάθειες να προωθηθούν στα ανατολικά. Αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς πολλών ουκρανικών πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολείς και τους ρωσόφιλος αναφέρει το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, με τους στόχους να περιλαμβάνουν και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνέταξε η υπηρεσία ψηφιακής ασφάλειας (CERT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, υπήρξε ξεκάθαρη απόπειρα «μόλυνσης» του κινητού τηλεφώνου του, αλλά αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό να εγκαταστάθηκε στη συσκευή, χάρη στον σωστό χειρισμό της από τον Ανδρουλάκη.

➣ Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα Fuel Pass 2, για την επιδότηση καυσίμων.

➣ Διακοπή ρεύματος στις υποδομές του ελληνικού σιδηροδρόμου, χθες το απόγευμα, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων που κινούνταν από τον Σταθμό Λαρίσης προς Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα. Υπάρχουν επιβάτες που ώς τις 8 το πρωί δεν είχαν φτάσει ακόμη (!) στον προορισμό τους. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων διέταξε να ερευνηθούν τα καταγγελόμενα από επιβάτες περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παραλείψεις όσον αφορά τα δικαιώματα των επιβατών σε περιπτώσεις καθυστέρησης δρομολογίων.

➣ Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι τα πρώτα φορτηγά πλοία με σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν την Παρασκευή από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με την Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, 32 άτομα (ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες) εκτελέστηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των εκτελέσων είναι διπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι.

➣ Βίαιη επίθεση αστυνομικών σε διαδηλωτές εναντίον της απορριπτικής απόφασης δικαστηρίου για την υπό όρους απόλυση του φυλακισμένου και απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει άνδρα των ΜΑΤ να ρίχνει γροθιά στο πρόσωπο διαδηλωτή ο οποίος προσάγεται με χειροπέδες. Η ΕΛΑΣ διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ. Μάλιστα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και στους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους που κατέγραφαν την πορεία, ενώ που δεν υπήρχαν επεισόδια σε εξέλιξη και ήταν εμφανείς οι ιδιότητες τους. / Δημόσια έκκληση της Μυρσίνης Ζορμπά στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να μην επιτρέψει τον θάνατο του Μιχαηλίδη. / Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Μιχαηλίδης διακόπτει ―μετά από 68 ημέρες― την απεργία πείνας.

➣ Στο 11,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, οριακά χαμηλότερα από το 11,6% που βρισκόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

➣ Η Γιαπωνέζα πρωταθλήτρια του τρίαθλου Τσουντόι Μιγιαζάκι, 25 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο ενώ έκανε προπόνηση στην περιοχή Σεντ Σιρ εν Βαλ (Γαλλία), όταν ξαφνικά έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου της και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.

➣ Πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας και Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

➣ Η κυβέρνηση απέσυρε από νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούσαν την προστασία ορισμένων περιοχών για περιβαλλοντικούς λόγους.

[ 21.45 ]

ΠΗΓΕΣ

https://protagon.gr, https://www.huffingtonpost.gr, https://www.kathimerini.gr 

https://www.in.gr, https://www.efsyn.gr, https://www.news247.gr, https://www.cnn.gr



* σκοπίμως δεν καταγράφονται ειδήσεις από την τρέχουσα πολιτική ζωή
* η σειρά αναγραφής των ειδήσεων δεν είναι αξιολογική 

Δεν υπάρχουν σχόλια: