3.1.16

Γιάννης Μπασκόζος: Βιβλία που ίσως δεν προσέξαμε (Για τα «Κινηματογραφικά δεινά»)



πηγή: http://www.oanagnostis.gr

Από τους πιο έγκριτους και ενημερωμένους δημοσιογράφους σε θέματα βιβλίου, διευθυντής παλαιότερα του περιοδικού Διαβάζω και τώρα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, ο Γιάννης Μπασκόζος ξεχωρίζει τα Κινηματογραφικά δεινά: Από τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου (Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2015) του Θωμά Λιναρά ανάμεσα στα βιβλία που αξίζουν την προσοχή των αναγνωστών. 

Γράφει:

Οι σινεφίλ δεν υπάρχουν πια, λέει ο Μισέλ Δημόπουλος στον πρόλογο. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν όπως ήσαν τη δεκαετία '60 - '70-'80. Οι άνθρωποι που αγαπούσαν το σινεμά έβλεπαν μια ταινία ποιοτική και τη συζητούσαν έναν-δυο μήνες μετά. Σήμερα, με την υπερπληροφόρηση, το αέναο κατέβασμα από το διαδίκτυο, η γοητεία και  το ταλέντο του σινεφίλ έχει εκφυλιστεί,  αν δεν έχει μείνει σε μικρές ομάδες - νησίδες μιας άλλης εποχής. 

Ο συγγραφέας, γράφοντας για ταινίες εδώ και χρόνια, συλλέγει σε αυτόν τον τόμο κείμενα για τους αγαπημένους σκηνοθέτες των κινηματογραφόφιλων: από τον Βέντερς στον Όζου, με ενδιάμεσες στάσεις στον Μπρεσόν, τον Κισλόφσκι, τον Τζάρμους, τον Ιοσελιάνι και άλλους και άλλους. Μεγάλα ονόματα - μεγάλες ταινίες. Γι' αυτούς και μόνον που ο κινηματογράφος είναι ακόμα κάτι περισσότερο από μια προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: