26.7.22

Αποδελτίωση ειδήσεων της 26ης Ιουλίου 2022

 από τον Γιώργο Κορδομενίδη



Η σημερινή "καλημέρα" από τον ΚΥΡ


➣ Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών-μελών της ΕυρωΠαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του συμβουλίου. Το σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη κατά το διάστημα 1/8.2022 - 31/3/2023.

➣ Ουκρανία: Μαζικό πλήγμα από ρωσικούς πυραύλους στο λιμάνι του Μικολάιβ, καθώς και σε άλλες υποδομές της πόλης.

Πέθανε (93) τον Απρίλιο η ηθοποιός Σούλα Αθανασιάδου, αγαπημένη φιγούρα σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές («Εγκλήματα», «Θα βρεις τον δάσκαλό σου» κ.ά.) αλλά ο θάνατός της μόλις τώρα έγινε γνωστός.

Αμέτρητα νεκρά και πυρόπληκτα ζώα από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς του Έβρου. Η φωτιά συνεχίζεται για έκτη ημέρα και έχει κάψει 19.500 στρέμματα παρθένου δάσους. Αγωνία για σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου τα οποία ζούσαν στη Δαδιά. 

Πυρκαγιές σε δασική περιοχή του Χαϊδαρίου και στη Μάνδρα Αττικής.

Τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη ερευνούν το ενδεχόμενο ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών στον νομό Ηλείας (220 δασικές πυρκαγιές μέσα σε τρεις μήνες, ενώ είναι πολύ λιγότερες σε όμορους νομούς) να μην είναι τυχαίος αλλά να γίνεται από ποικίλες σκοπιμότητες.

Tις 313,1 ώρες πτήσης συμπλήρωσαν μέσα σε τέσσερις ημέρες τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, και άλλες 28,4 ώρες σε αποστολές επιτήρησης.

Κορωνοϊός: 136.077 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (το 19% είναι επαναλοιμώξεις), 271 θάνατοι, 132 άτομα (66,7% άνδρες) διασωληνωμένα. Στο ίδιο διάστημα (18-24/7) 2.793 πάσχοντες από κορωνοϊό εισήχθησαν σε νοσοκομεία της χώρας.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Δεκατρία τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Κατά 17% ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε δύο ημέρες.

Κρίσιμη η κατάσταση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

Διακόπηκε για τις 28/9 η δευτεροβάθμια δίκη για τη Χρυσή Αυγή· απορρίφθηκε το αίτημα του Νίκου Μιχαλολιάκου να αναβληθεί η δίκη, λόγω της κατάστασης της υγείας του, η οποία (υποτίθεται πως) δεν του επιτρέπει να παραστεί στη δίκη ― αντίθετος με την αναβολή της ο Γιάννης Λαγός.

Πέθανε (83) ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Σορβίνο, ο οποίος έγινε διάσημος από τον ρόλο του Πόλι Σίσερο στην ταινία «Τα καλά παιδιά» [Goodfellas].

Απασχολημένος με το κινητό του φαίνεται πως ήταν ο 22χρονος Βρετανός τουρίστας ο οποίος διαμελίστηκε από τον ουραίο έλικα ελικοπτέρου που μόλις είχε προσγειωθεί στα Σπάτα και ο κινητήρας του ήταν ακόμη εν λειτουργία.

➣ Εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των σχολών που εργάζονται στην ανασκαφή της αρχαίας Σελινούντας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη δημόσια πλατεία του αρχαίου κόσμου. Έχει μέγεθος 33.000 τ.μ., ίση με πέντε ποδοσφαιρικά γήπεδα, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή της πόλης, Πάμιλλο, καταγόμενο από τα Μέγαρα, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της. 


Άποψη τμήματος της αρχαίας αγοράς που ανακαλύφθηκε στον Σελινούντα.
Στο βάθος, διακρίνεται ο αναστηλωμένος ναός της Ήρας (πηγή: Facebook)

 Πηγή: Protagon.gr

 Πηγή: Protagon.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια: