25.7.22

Αποδελτίωση ειδήσεων 25 Ιουλίου 2022

 του Γιώργου Κορδομενίδη


Η νέα βιβλιοθήκη στο Ντουμπάι


➣ Συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή μέρα, σε δύο μέτωπα, η καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς (Έβρος) ― αγωνίζονται να τη θέσουν υπό έλεγχο 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα, με τη συνδρομή του στρατού, της ΕΛΑΣ, εθελοντών πυροσβεστών και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης· κάπως καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στα Κρέστενα Ηλείας· πυρκαγιές στην Πέλλα, στη Φούρκα Χαλκιδικής, στην Αλμυρή Κορινθίας, στον Σκαραμαγκά και στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου.

➣ Γύρω στο 0,50 ευρώ θα χρεώνουν τον Αύγουστο την κιλοβατώρα οι διάφοροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.

➣ Πάνω από 19.000 τροχαίες παραβάσεις σε έναν μήνα. 

➣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της στο εμβόλιο Imvanex, δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

➣ Συνεχίζει, από τις 23 Μαΐου, την απεργία πείνας ο φυλακισμένος Γιάννης Μιχαηλίδης, διεκδικώντας το δικαίωμά του για υφ’ όρον απόλυση από τη φυλακή, εφόσον έχει εκτίσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο τμήματα των ποινών του. Το δικαστικό συμβούλιο Άμφισσας απέρριψε δύο φορές την αίτησή του για αποφυλάκιση όχι επειδή δεν επέδειξε καλή διαγωγή ως φυλακισμένος αλλά επικαλούμενο αφενός (υποκειμενικές) κρίσεις για πιθανές μελλοντικές του πράξεις, κατ’ ουσίαν επιβάλλοντάς του αυθαιρέτως προληπτική κράτηση, και αφετέρου το γεγονός ότι δεν έκανε «δήλωση μεταμέλειας» (κάτι που πάντως δεν απαιτήθηκε για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο).

➣ Για δέκατη μέρα παραμένουν 50 πρόσφυγες από τη Συρία σε νησίδα του Έβρου κοντά στο χωριό Κισσάρι, όπου μεταφέρθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από Έλληνες αστυνομικούς ή Άραβες “συνεργάτες” τους στις παράνομες επαναπροωθήσεις. Η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να τους εντοπίσει, οι πρόσφυγες στέλνουν φωτογραφίες και το γεωγραφικό τους στίγμα. Στο μεταξύ, το ΕυρωπαΪκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει δώσει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην τους απομακρύνει από την Ελλάδα και να τους παράσχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, καθώς και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου (εις ώτα μη ακούοντος Μηταράκη…).

➣ Στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την καθαρότητά τους για κολύμπι κατατάσσει τις ελληνικές παραλίες η Eurostat. 

➣ Η Νιγηριανή Τόμπι Αμουζάν τερμάτισε πρώτη, με 12.06 δευτερόλεπτα, στα 100 μ. μετ’ εμποδίων.

➣ Ο Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις κατέρριψε το προσωπικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6,21 μ. (παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Γιουτζίν, Όρεγκον).

➣ Ο Δανός Γιόνας Βίνγκεγκαρντ ήρθε πρώτος στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας.

➣ Ένας μοναδικός τάφος - ιερό κάποιου μάρτυρα της πρώιμης χριστιανικής περιόδου κατά την εποχή της Αυγούστας Τραϊάνας, όπως είχε ονομάσει την πόλη ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας στη Στάρα Ζαγόρα (Νότια Βουλγαρία). Εκτιμάται ότι ο τάφος ανήκε σε Χριστιανό και χρονολογείται στον 2ο αιώνα.

➣ Πέθανε (89) ο Αμερικανός σκηνοθέτης του Νέου Χόλιγουντ, Μπομπ Ράφελσον (Five Easy Pieces, Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές κ.ά.).

Ντουμπάι: Η νεότερη βιβλιοθήκη –και πολιτιστικό κέντρο – στον αραβικό κόσμο δίνει παράδειγμα του στόχου της μέσω αρχιτεκτονικής: εξωτερικά, μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο πάνω σε αναλόγιο. Τα 54.000 τετραγωνικά μέτρα της νέας Library of Mohammed bin Rashid προσκαλούν το κοινό να εξερευνήσει πάνω από ένα εκατομμύριο τυπωμένα ή ψηφιακά βιβλία, καθώς και περισσότερα από έξι εκατομμύρια άρθρα έρευνας. Ένας ολόκληρος όροφος είναι αφιερωμένος σε σπάνια και παλαιά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κάποια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα.

 


Αυτά ώς τις 21:35. Καλό ξημέρωμα. 


[ εικόνα: απεικόνιση του ανθρώπου της Σπηλιάς του Κόκκινου Ελαφιού» ] 



* σκοπίμως δεν καταγράφονται ειδήσεις από την τρέχουσα πολιτική ζωή 

* η σειρά αναγραφής των ειδήσεων δεν είναι αξιολογική


πηγές: www.kathimerini.gr, www.ethnos.gr, www.efsyn.gr, naftemporiki.gr, www.huffingtonpost.gr, www.ieidiseis.gr, elculture.gr

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: