27.7.22

Αποδελτίωση ειδήσεων της 27ης Ιουλίου 2022


Κώστας Καφαντάρης

  Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στα νότια της χώρας απελευθερώνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο στην περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ πλήττουν πλέον με βολές και την ίδια την πόλη. Οι Ρώσοι απαντούν με λυσσαλέους βομβαρδισμούς σε άλλες πόλεις στα νότια και στα ανατολικά.

➣ Τουλάχιστον 100 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό στα ανοιχτά της Καρπάθου.

➣ Θεσσαλονίκη, Ξηροχώρι Χαλκηδόνας: Άνδρας 59 ετών δολοφόνησε με τα ίδια του τα χέρια την 84χρονη μητέρα του.  Τη γυναίκα τη βρήκε νεκρή ο άλλος γιος της. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο καθ' ομολογίαν δράστης έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας και εξάρτησης από αλκοόλ.

➣ Δαδιά: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. Υποστελέχωση των αρμόδιων φορέων και απουσία σαφούς θεσμικού πλαισίου καταγγέλλει το WWF Ελλάς για την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει για έβδομη μέρα, έχοντας ήδη κάνει στάχτη περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους.

  Πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Πίνδου Βάλια Κάλντα, έναν από τους σπουδαιότερους, παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας.

 Λέσβος: Μεγάλη αναζωπύρωση πυρκαγιάς στη Βρίσα, που εκκενώθηκε για δεύτερη φορά. Σάμος: Νέα πυρκαγιά, αυτή τη φορά στην περιφέρεια Πυθαγορείου.

➣ Πέθανε (85) ο διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ. Πέθανε ο Βρετανός επιστήμονας Τζέιμς Λάβλοκ (103), ο οποίος έγινε διάσημος για την προειδοποίηση που απηύθυνε για την κλιματική κρίση, θεμελιωτής της «Θεωρίας της Γαίας» ,που παρουσιάζει τη Γη ως έναν ζωντανό οργανισμό ικανό να αυτορυθμίζεται.

➣ Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκε στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του.

➣ Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική και κοινωνική στέρηση (εισοδήματα 2020), σε 13,9% ανέρχεται το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις), ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές στερήσεις) ανέρχεται σε 14,8%. Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το 10% των παιδιών μέχρι 15 ετών αντιμετωπίζουν στέρηση τροφής στο σπίτι τους, όταν στον ΟΟΣΑ το ποσοστό είναι 6% κατά μέσο όρο. Tο 8,8% των παιδιών στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις αγαθών και το 46% εντοπίζει τις ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά στο σπίτι τους.

➣ Εξακολουθούν να ερευνώνται οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στο αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου προχθές βρήκε τραγικό θάνατο ο 22χρονος Βρετανός τουρίστας Τζακ Φέντον, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από τον ουραίο έλικα ελικοπτέρου.

➣ Μέχρι τις αρχές Αυγούστου τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσουν τις 28.000.

➣ Συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τους 103 νεκρούς, με αναφορά τους  στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ζητούν την παρέμβάσή του προκειμένου να διερευνηθεί και η τέλεση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή.

➣ Γαλλία: Ένας 18χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατηγορούμενος ότι μαχαίρωσε έναν ηλικιωμένο άνδρα στο πρόσωπο επειδή νόμιζε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Στις 16 Ιουλίου, γύρω στις 5.15 π.μ., ένας 71χρονος βρέθηκε αιμόφυρτος σε έναν κυκλικό κόμβο στην κοινότητα Betton, κοντά στη Ρεν. Το θύμα (που ευτυχώς επέζησε) είχε μαχαιρωθεί έξι φορές στο πρόσωπο και είχε πολλαπλά κατάγματα στα οστά του προσώπου του. Το 2020, τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας έδειξαν ότι τα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αυξάνονται στη Γαλλία σε ποσοστό 36% μεταξύ 2018 και 2019.

➣ Βιάστηκε πολύ να πεθάνει (63) ο Κώστας Καφαντάρης, επιμελής φιλόλογος και συγγραφέας. Μου τον είχε συστήσει ο κοινός μας φίλος Γιώργος Ιωάννου. 

 Ένας 66χρονος άνδρας γίνεται ο κατά σειρά τέταρτος ασθενής στα χρονικά, και ο μέχρι σήμερα μεγαλύτερος σε ηλικία, που θεραπεύεται από τον ιό HIV. Ο 66χρονος, που πάσχει επίσης από λευχαιμία τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, υπεβλήθη σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Ενώ όμως αυτή η μεταμόσχευση σχεδιαζόταν για τη θεραπεία της λευχαιμίας, οι γιατροί βρήκαν δότη που ήταν ανθεκτικός στον ιό που προκαλεί AIDS (λόγω του γονιδίου CCR5 μία μετάλλαξή του οποίου προστατεύει τον οργανισμό από τη λοίμωξη με HIV).

Δεν υπάρχουν σχόλια: