2.1.16

Η πεζογράφος Μαρία Κουγιουμτζή ξεχώρισε την «Όζα ροζ» της Καίτης Στεφανάκη μεταξύ των βιβλίων του 2015



πηγή: http://frear.gr/

7 βιβλία που ξεχώρισα – της Μαρίας Κουγιουμτζή


1) Patrick Modiano, Για να μη χάνεσαι στη γειτονιά, μτφρ. Ρούλα Γεωργακοπούλου, εκδ. Πόλις.
Ο Μοντιανό ακόμα μια φορά βυθίζεται στο παιχνίδι της μνήμης, αποσπώντας απ’ το επώδυνο παιχνίδι της ζωής το μυστήριο, τις ενοχές, την αθωότητα, μέσα στην ομίχλη ενός κρυφά τρυφερού διηνεκούς και ταυτόχρονα αποπνιχτικού.

2) Ηρώ Νικοπούλου, Ασφαλής πόλη, εκδ. Γαβριηλίδης.
Η ωριμότητα της γραφής απογειώνει τα διηγήματα ενώ ταυτόχρονα τα στερεώνει σε μια άκρως απολαυστική ισορροπία ανάμεσα στο θέμα και στη γλώσσα.

3) Δημοσθένης Παπαμάρκος, Γκιάκ, εκδ. Αντίποδες.
Το αληθινό πρόσωπο του πολέμου στο μέτωπο και στη ζωή. Ο στρατιώτης-άνθρωπος, άβουλο και ανίσχυρο πιόνι περιφέρεται και συμμετέχει στο αίμα. Μια τελείως πρωτότυπη και πέραν επικών προκαταλήψεων αποκάλυψη της βίας, χωρίς αναζήτηση των αιτιών, του δίκαιου και του άδικου.

4) László Krasznahorkai, Πόλεμος και πόλεμος, μτφρ. Ιωάννας Αβραμίδου, εκδ. Πόλις.
Ένα αριστούργημα που ακροβατεί ανάμεσα στο παράλογο και το αχανές, στη διαρκή επανάληψη του Πολέμου και της αβεβαιότητας, που καταστρέφει στο διηνεκές την Ευγένεια, το Ήθος, τον Ανθρωπισμό, και η μόνη μάχη απέναντι στο Κακό που προτείνει ο παραληρηματικός αφηγητής είναι η Γραφή, η Τέχνη, που ως θεματοφύλακας θα μεταφέρει τις αξίες της ανθρωπότητας στο μέλλον.

5) Στάθης Κοψαχείλης, Η Δρακοντιά, εκδ. Μελάνι.
Έξοχα διηγήματα για τη ζωή της υπαίθρου που χάνεται, με μια γλώσσα εξαιρετικής ευστοχίας και ευαισθησίας.

6) Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Πέραν της γραφής, εκδ. Κέδρος.
Εξαιρετικά δοκίμια για την Ποίηση, καταξιωμένων Ποιητών, όπως των Παπαδίτσα, Δημουλά, Πατρίκιου, Καρέλλη, Βαρβέρη, Βαβούρη, Αγαθοπούλου, κ.λ.π. Η Λουκίδου με οξύνοια, διεισδυτικότητα υπεισέρχεται στην ουσία της ποίησής τους.

7) Καίτη Στεφανάκη, Όζα Ροζ, εκδ. Εντευκτήριο.
Διηγήματα ρεαλιστικής πλοκής με ψυχαναλυτικό υπόστρωμα, ένας κόσμος ενστίκτου, πληγών και ενοχών με θαυμάσια γλώσσα, επιθετική και συναρπαστική.

[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: