28.7.22

Αποδελτίωση ειδήσεων της 28ης Ιουλίου 2022

από τον Γιώργο Κορδομενίδη


Δημοσίευμα-καταπέλτης στο Der Spiegel 
για τις βίαιες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία 

➣ «Η Frontex, όχι μόνο γνώριζε, αλλά συμμετείχε και χρηματοδότησε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της έκθεσης σε άρθρο του με τίτλο «Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τη Frontex: Συγκάλυψη, απόκρυψη, ψέματα». Στο δημοσίευμα, με υπότιτλο «Η Υπηρεσία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης αποδεικνύει ότι η Frontex χρηματοδοτούσε τα ελληνικά pushbacks», σημειώνεται πως η απόρρητη έκθεση «είναι τόσο εμπρηστική που τώρα έρχεται σε δύσκολη θέση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

➣ Αντιγράφω από άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο in.gr (σημειωτέον: του φιλοκυβερνητικού Ομίλου Μαρινάκη): 

Εδώ και καιρό η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το ζήτημα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, το οποίο χρησιμοποιεί ως μηχανισμό εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με εργαλείο την τήρηση ή όχι της «Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016» –, αλλά και ως μοχλό πίεσης στην Ελλάδα, κυρίως με το να «επιτρέπει» κατά καιρούς μεγάλες μαζικές μετακινήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα. Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να σημαίνουν ότι στην εργαλειοποίηση και τον κυνισμό θα απαντήσουμε με βία και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και για αυτό είναι σημαντικό να διαλευκανθεί πλήρως τι ακριβώς γίνεται με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και εάν έχουν υπάρξει παράνομες και βάναυσες πρακτικές. Προφανώς και υπάρχει «τουρκική προπαγάνδα», αλλά δεν είναι και όλα «προπαγάνδα». Ιδίως όταν υπάρχουν και εκθέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών που δείχνουν ότι έχουν υπάρξει προβληματικές πρακτικές.

➣  Δύο νέες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στη Γιουχάν ο κορονοϊός μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο, και απομακρύνουν το ενδεχόμενο η πανδημία να προκλήθηκε από κάποιον ιό που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Αυτό που θα αναζητήσουν τώρα οι επιστήμονες, είναι από ποιο ή ποια ζώα μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

➣ Mελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι η συχνή ή και καθημερινή σιέστα από ενήλικες «σχετίζεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και 24% υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με κάποιον που δεν το κάνει».

➣ Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας είπε «όχι» στο αίτημα για αποφυλάκιση του αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 15 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι έχει εκτίσει τα 3/5 της αρχικής ποινής του. Επιπλέον, του επιδίκασε να πληρώσει 250 ευρώ για δικαστικά έξοδα! Σε οριακή κατάσταση η υγεία του. 

➣ «Η οικονομία υπερισχύει της ηθικής για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ», υπογραμμίζει το Politico με αφορμή την επικείμενη άφιξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το περιοδικό υπενθυμίζει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, το 2018, για την οποία φέρεται να έδωσε εντολή ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τον αποκλεισμό του εν συνεχεία από όλους τους δυτικούς ηγέτες. Επιπλέον,  ο Μπιν Σαλμάν πρωτοστατεί στη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, έχοντας προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους. (Χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 4 δισ. ευρώ.)

➣ Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία αναπτύσσονται σταδιακά στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

➣ Σε ύφεση η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Ενθαρρυντικά τα νέα για τους μαυρόγυπες, οι οποίοι επέστρεψαν στις φωλιές τους στο τμήμα που δεν έχει καεί. Σε ύφεση και η πυρκαγιά στη Λέσβο. Πυρκαγιές σε περιοχές της Κηφισιάς και του Κορωπίου.

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας.

➣ Ένα ροζ διαμάντι, ούτε λίγο ούτε πολύ 170 καρατίων, που ανακαλύφθηκε στην Αγκόλα, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος πολύτιμος λίθος που έχει βρεθεί εδώ και 300 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία Lucapa Diamond Company της Αυστραλίας, που ειδικεύεται στο αντικείμενο.

➣ Η εικοσάχρονη Λέιλα Μότλεϊ είναι από προχθές η νεότερη συγγραφέας που βλέπει το όνομά της στη μακρά λίστα του λογοτεχνικού βραβείου Μπούκερ. Η Αμερικανίδα επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή του βραβείου για το μυθιστόρημά της Nightcrawling, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία κακοποίησης μιας γυναίκας από αστυνομικούς στην Καλιφόρνια το 2016.

➣  Αρχίζει σήμερα το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

➣ Ο αρχιλοχίας Μηχανικού Βασίλης Βουρλής, της 98 ΑΔΤΕ, στο περιθώριο της υπερπροσπάθειάς του επί έξι ημέρες να συμβάλει στην κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στη Λέσβο, βρήκε τον χρόνο να βοηθήσει πελαργό ο οποίος είχε καεί στα πόδια από τη φωτιά. 


ΠΗΓΕΣ

https://protagon.gr, https://www.huffingtonpost.gr, https://www.kathimerini.gr, https://www.in.gr, https://www.efsyn.gr


* σκοπίμως δεν καταγράφονται ειδήσεις από την τρέχουσα πολιτική ζωή
* η σειρά αναγραφής των ειδήσεων δεν είναι αξιολογική

Δεν υπάρχουν σχόλια: