28.4.15

Δημήτρης Χουλιαράκης + Δήμητρα Κωτούλα στο «Με τα λόγια (γίνεται)»




29 Απριλίου 2015, 19:30
Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)


Αν σταθείς προσεχτικά θα τα δεις όλα – 
τον άγγελο να γυμνάζεται με την πύρινη ρομφαία στη δοκό του χρόνου 
τη θλίψη στα νερά της ύπαρξης σαν ομίχλη πάνω από λίμνη
την πράσινη σταγόνα του ονείρου να ισορροπεί 
        –χωρίς διαφυγή–
στον πλαστικό αέρα του θερμοκηπίου 
        –εισπνοή / εκπνοή–
της αιώνιας ανθρώπινης περιπέτειας [1]


Του βουνού όμως δε σαλεύει το βλέφαρο
άγγιχτο έμεινε κι απ' των δυο την προσπάθεια

Τώρα ο αέρας έχει ξανά το πρώτο εκείνο
ήπιο τρέμουλο την άηχη εναλλαγή
ενός ζεστού και ψυχρού ρεύματος πάνω
απ' τη φλόγα του κεριού μία άνοιξη [2]



*

[1] Δήμητρα Κωτούλα, από το ποίημα “Σημειώσεις για Πέντε Τραγούδια κι Έναν Μύθο”, δημοσιευμένο στο περιοδικό “The Books' Journal”, τ. 44, Ιούνιος 2014.
[2] Δημήτρης Χουλιαράκης, από το “Η κατάκτηση του Έβερεστ”, στο Ζωή κλεισμένη, Το Ροδακιό, 2002.


*


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην 5η εκδήλωση του 4ου κύκλου τους, παρουσιάζουν την συνάντηση ενός ποιητή και μιας ποιήτριας διαφορετικής γενιάς, του Δημήτρη Χουλιαράκη και της Δήμητρας Κωτούλα. Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


Οι δύο ποιητές θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

Η πρώτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Χουλιαράκη, Υπερ θηλών και ραμφών κυκλοφόρησε το 1983. Tην ακολούθησαν άλλες πέντε, με πιο πρόσφατη το Αναπολόγητος στις κούνιες ντάλα μεσημέρι το 2013. Η ποιητική συλλογή της Δήμητρας Κωτούλα, Τρεις νότες για μια μουσική κυκλοφόρησε το 2004.


*

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και εορταστικά ή τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013, στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014, ή στην Elizabth Bishop τον Μάρτιο 2015 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ή στα ποιήματα του Καβάφη πέραν των 154 αναγνωρισμένων, τον Δεκέμβριο 2014, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: