14.4.13

Κομψευόμενος, εθνικιστής και λάτρης της Ελλάδας

γράφει η Παρή Σπίνου

πηγή: www.efsyn.gr (Εφημερίδα των Συντακτών)


Μια έκθεση για τον «άγνωστο» Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο

Εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο αποφάσισε να μας συστήσει την αμφιλεγόμενη αλλά και τόσο ιδιόρρυθμη ζωή του με σπάνιες φωτογραφίες, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα και ένα ντοκιμαντέρ για το ταξίδι του στη χώρα μας το 1895

Ποιητής, δημοσιογράφος, μετρ του στιλ αλλά και κατακτητής πόλεων, εθνικιστής, προάγγελος του Μουσολίνι, ο Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο έμεινε στην Ιστορία τόσο για το πολύπλευρο έργο του όσο και για τις εκκεντρικότητές του. Ισως, είναι ο πρώτος που ανακάλυψε το λάιφ στάιλ με μια προσεγμένη εικόνα κομψευόμενου (φορούσε λευκά γάντια, αψογα κοστούμια, καλογυαλισμένα παπούτσια κλπ.), ζούσε στην πολυτελή βίλα Βιτοριάλε διακοσμημένη με άπειρα αντικείμενα-έργα τέχνης αμφιβόλου αισθητικής, ενώ σχεδίαζε ο ίδιος τα φορέματα των γυναικών που τον συνόδευαν, τις οποίες άλλαζε σαν τα… πουκάμισά του.

Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο (1863-1938) και με αφορμή την επέτειο το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την ερχόμενη Δευτέρα μια έκθεση φωτογραφίας, σπάνιων βιβλίων και προσωπικών αντικειμένων, που αναδεικνύουν την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του.

Παράλληλα, μια σειρά από διαλέξεις θα ρίξουν φως στη σχέση του με την Ελλάδα. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Θέμου θα μιλήσει για το «προσκύνημά» του στη χώρα μας στο τέλος του 19ου αιώνα, η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας Aλεσάντρα Τσένι θα αναφερθεί στο διονυσιακό στοιχείο στην ποίηση και το θέατρό του και ο καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας (πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών) θα περιγράψει τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική τέχνη.

Στις 29 Απριλίου θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του συγγραφέα και κριτικού Ιβανος Τσιάνι «Με τον Ντ’ Ανούντσιο στην Ελλάδα». Εξιστορεί την κρουαζιέρα που πραγματοποίησε ο ποιητής πάνω στο σκάφος «Fantasia», το καλοκαίρι του 1895, προσκεκλημένος του φίλου του Εντοάρντο Σκαρφόλιο. Επισκέφτηκαν τον Κορινθιακό κόλπο, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, την Αθήνα, την Πάτρα και μερικά νησιά και ο Ντ’ Ανούτσιο εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα στα μουσεία. Αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ανανέωσε το ενδιαφέρον του για τον Ελληνισμό και αποτέλεσε στη συνέχεια πηγή έμπνευσης για τα έργα του «Maia», «Alcyone» και «La citta morta».

Αν και εξαιρετικά παραγωγικός συγγραφέας, ο Ντ’ Ανούντσιο παραμένει ακόμα και σήμερα ελάχιστα γνωστός. Με την 50χρονη δραστηριότητά του επηρέασε την εποχή του ρίχνοντας σπόρους που επρόκειτο να αποδώσουν καρπούς ύστερα από μερικές δεκαετίες. Ωστόσο στην Ιστορία έμεινε περισσότερο για τις ερωτικές του ιστορίες, τις φήμες που κυκλοφορούσαν γι’ αυτόν, αλλά και για τα «ηρωικά» κατορθώματά του.

Εθνικιστικής, πολεμοχαρής, κατατάχθηκε εθελοντικά στην αεροπορία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1916, σε μια αναγκαστική προσθαλάσσωση χάνει μερικώς την όρασή του. Το 1919 εισβάλλει, επικεφαλής μιας ομάδας φανατικών ομοϊδεατών του, στην πόλη Φιούμε, την καταλαμβάνει και επιβάλλει μέτρα φασιστικής έμπνευσης. Τελικά η ιταλική κυβέρνηση βομβαρδίζει την περιοχή και τον υποχρεώνουν να την εγκαταλείψει τον Δεκέμβριο του 1920. Η δράση του όμως θα εμπνεύσει τον Μπενίτο Μουσολίνι, του οποίου ο Ντ’ Ανούντσιο θεωρείται πνευματικός μέντορας.

Φιλόδοξος από νεαρή ηλικία, ο Ντ’ Ανούντσιο λέγεται πως μετά την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, «Primo Vere», έστειλε τηλεγράφημα στις εφημερίδες της Ρώμης ενημερώνοντας για τον… θανατό του, θέλοντας να εξασφαλίσει δημοσιότητα. Ζώντας μια ζωή έντονη και πλούσια σε κάθε είδους υλικές απολαύσεις, απομονώθηκε τα τελευταία χρόνια στη βίλα του, όπου αποθέωσε την υπερβολή. Οπως λέγεται, ακόμα και τμήματα από ένα αεροσκάφος και από ένα πολεμικό πλοίο υπήρχαν στην αυλή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: