14.4.13

Η επιστροφή

πηγή: www.athensmagazine.gr


11 Απριλίου 2013
Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων πραγματοποιείται, μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου, έκθεση φωτογραφίας του Λεωνίδα Τούμπανου με θέμα «η επιστροφή». Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου του 2012 και ώρα 09:00 στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Αναχωρήσεις - Είσοδος 1.
«Άτομα από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Μαρόκο περιμένουν τους ανθρώπους του Δ.Ο.Μ. (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) που θα τους δώσουν τα απαραίτητα έγραφα για το ταξίδι της επιστροφής. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, η διαδικασία είναι ίδια. Όσοι επαναπατρίζονται έχουν ραντεβού στην είσοδο 1 των αναχωρήσεων. Μαζί τους κουβαλούν τα λιγοστά πράγματα τους σε μια μικρή βαλίτσα, ένα σακίδιο, ή καμιά φορά τίποτα από αυτά, μόνο μια μικρή νάιλον σακούλα του Δ.Ο.Μ. πού είναι όλη κι όλη η αποσκευή που θα πάρουν πίσω στην πατρίδα τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναλαμβάνει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και εισιτηρίων. Τους δίνει επίσης ένα χρηματικό ποσό (300 ευρώ) για τον πρώτο καιρό στην πατρίδα τους.

Πάνω από 5000 αιτήσεις έχουν γίνει στον Δ.Ο.Μ από τον Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα, και περίπου 2000 άτομα έχουν είδη επαναπατριστεί. Είναι συνήθως άνθρωποι από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Νιγηρία. Άνθρωποι που το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον δεν βγήκε αληθινό. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι μόλις λίγους μήνες στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά και παίρνουν ξανά το δρόμο της επιστροφής. Αυτή την φορά χωρίς να πληρώσουν κάποιο λαθρέμπορο και χωρίς τον φόβο αν θα καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί στον προορισμό τους.

Πολλοί αυτούς φτάνουν στο αεροδρόμιο τρεις και τέσσερις μέρες πριν την πτήση τους και περιμένουν με τα λιγοστά πράγματα τους. Με συναισθήματα ανάμεικτα, χαρούμενοι που γυρνούν με ασφαλή τρόπο στην χώρα τους, αλλά και απογοητευμένοι που, ενώ ξόδεψαν σχεδόν όλη την περιουσία τους για να έρθουν στην Ευρώπη, επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους, έχοντας αβέβαιο μέλλον.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Leica Academy Athens.
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου): ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ: 12.00- 20.00 (Τις καθημερινές ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το χώρο)
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Τηλέφωνο: 2130040496

Δεν υπάρχουν σχόλια: