5.4.13

Γιάννη Δ. Μοσχόπουλου, «Το Ρουμλούκι (Καμπανία) κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία»

Από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου κυκλοφόρησε πρόσφατα η μελέτη του Γιάννη Δ. Μοσχόπουλου Το Ρουμλούκι (Καμπανία) κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία (14ος αιώνας - 1830).

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Μέγαρο Μπίλλη - πλατεία Ιπποδρομίου, Θεσσαλονίκη) την Παρασκευή  12 Απριλίου 2013, ώρα 19.30 μ.μ.

Ομιλητές
Γιώργος Κορδομενίδης, διευθυντής των Εκδόσεων Εντευκτηρίου
Γιώργης Μελίκης, δημοσιογράφος-λαογράφος
Φωκίων Κοτζαγεώργης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας Α.Π.Θ.
Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου

Θα προβληθούν οι εικόνες του βιβλίου.



Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα για την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, που μέχρι τώρα είχε καλύψει τα χρόνια από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο. Ο τόμος αυτός πραγματεύεται τα γεγονότα που αφορούν:
― τις πρώτες εμφανίσεις των Τούρκων στην περιοχή του κάμπου της Ημαθίας μέχρι τον Αξιό ποταμό κατά τον 13ο-14ο αιώνα και
― την οριστική κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1430,
― τις επιπτώσεις της κατάκτησης και τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή των υπόδουλων χριστιανών,
― τη σταδιακή ανάπτυξη της αντίστασης των Ρωμιών,
― την ελπιδοφόρα περίοδο δράσης του επισκόπου Καμπανίας Θεόφιλου,
― τα γεγονότα των χρόνων της επικυριαρχίας του Αλή πασά,
― την ελληνική επανάσταση και την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.




Ιδιαίτερα κεφάλαια αναφέρονται στην οικονομία, το εμπόριο και την αγροτική ζωή, στη φορολογία, στην εκκλησιαστική ιστορία και την κοινοτική οργάνωση, στις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών. Το βιβλίο κλείνει με την εκτεταμένη διερεύνηση του οικιστικού και τοπογραφικού περιγράμματος του Ρουμλουκιού-Καμπανίας, που αφορά τους 110 ταυτοποιημένους και αταύτιστους οικισμούς της περιοχής. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα υπάρχοντα και μη μνημεία, στα έργα τέχνης και τα αρχειακά έγγραφα της εποχής αυτής και καταγράφονται στοιχεία λαογραφίας. Πολλές πληροφορίες αφορούν και τις γειτονικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.




Πάνω από 100 εικόνες και χάρτες εμπλουτίζουν την έκδοση, ενώ παρατίθεται πολυσέλιδη βιβλιογραφία, γλωσσάριο ορολογιών και ευρετήριο κύριων ονομάτων.
Το βιβλίο εκδόθηκε με οικονομική συνδρομή από τους: ΜΥΛΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑ Α.Ε., ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε., ΚΥΡΙΑΖΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΒΑΪΝΑΣ Α.Ε., ΓΙΑΝΝΗ ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗ, και από τον συγγραφέα.




Ο Γιάννης Μοσχόπουλος 
γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1954. 
Ασκεί τη δικηγορία στη γενέτειρά του. 
Έχει εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος, 
δημοτικός σύμβουλος. 
Άρθρα και μελέτες του 
δημοσιεύονται συχνά 
στις τοπικές εφημερίδες.


Δυο λόγια από τον εκδότη

Πέρα από το ότι είναι ένα άρτιο, από κάθε άποψη, βιβλίο τοπικής ιστορίας, το νέο βιβλίο του Γιάννη Μοσχόπουλου δίνει ―τηρουμένων των αναλογιών― μια εναργή εικόνα της ζωής, σε όλες της τις εκφάνσεις, σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, καθώς το σύστημα διοίκησης (η φορολογία, η αντιμετώπιση των χριστιανών θρησκευτικών ηγετών και των πιστών, το παιδομάζωμα κτλ.) που εφάρμοζε η Υψηλή Πύλη ήταν κοινό για ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία. Ως εκ τούτου, δεν απευθύνεται μόνο σε αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Ρουμλουκιού αλλά και σε κάθε φιλίστορα που αναζητά μια νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη για τις συνθήκες της ζωής των Ελλήνων κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Είμαστε πολύ περήφανοι που το βιβλίο αυτό εγκαινιάζει τη νέα σειρά «Ιστορία» των Εκδόσεων Εντευκτηρίου.

Γιώργος Κορδομενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: