30.4.13

«Εντευκτήριο»: Παρά ένα 100 (παρουσίαση στη «Μακεδονία»)

[του Κώστα Μαρίνου]

πηγή: www.makthess.gr

Με πέντε ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, του ποιητή που θεωρείται ο πιο σημαντικός της Κύπρου, ανοίγει το κύριο σώμα του νέου τεύχους του «Εντευκτηρίου».

Κλείνει με τη δημοσίευση επιλογών από το έργο τριών τουρκοκύπριων ποιητών, δίνοντας τη δυνατότητα στον επιμελή αναγνώστη του περιοδικού να κάνει τους δικούς του παραλληλισμούς, να βρει πιθανές εσωτερικές διασυνδέσεις ή εξίσου πιθανές παράλληλες αλλά αντιθετικές διαδρομές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα υπόλοιπα περιεχόμενα του «Εντευκτηρίου», που γιορτάζει 25 συν ένα χρόνια προσφοράς στη λογοτεχνία και όχι μόνο. Στις σελίδες, μεταξύ των δύο μικρών αφιερωμάτων στις ποιητικές φωνές της Κύπρου, υπάρχει άλλη μία αναφορά στη μεγαλόνησο από τον Δ. Ν. Μαρωνίτη στο κείμενό του με τίτλο «Σαλαμίνα: μητρόπολη και αποικία. Από τον Καβάφη στον Σεφέρη», μία σοφή ανάγνωση δύο «παρ’ ολίγον ομώνυμων ποιημάτων», όπως παρατηρεί ο Δ. Ν. Μαρωνίτης.
Για τον Γιάννη Μόραλη ως εικονογράφο γράφει ο Διονύσης Καψάλης, για τον πεζογράφο Βασίλη Βασιλικό ο Νάσος Βαγενάς, ενώ ο Χρήστος Τσιάμης θυμάται στιγμές από τη ζωή των «Αταίριαστων του Μανχάταν» Νίκου Σπάνια και Νίκολα Κάλας.
Ακόμη στο 99ο τεύχος του «Εντευκτηρίου» ποιήματα και πεζά Ελλήνων και ξένων, παλαιότερων και νεότερων και, όπως πάντα, οι γνωστές στήλες με την κριτική θεάτρου, τις βιβλιοκρισίες και τα «Βιβλία στο κομοδίνο», ενώ στο «Απουσιολόγιο» εντάχθηκαν τρία κείμενα για την πρόωρα χαμένη Μπίλη Βέμη.
Το ένθετο για τη φωτογραφία παρουσιάζει δουλειά του Πάνου Πατίλη με τίτλο «Σημειώσεις από ένα χυτήριο», ενώ το τεύχος κοσμούν έργα του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: