22.12.15

5 εξώφυλλα για τον Ιούνιο 2015

πηγή: http://www.somuchreading.com

[Κάθε μήνα, με τη βοήθεια της Biblionet, το So little sleeping and so much reading θα σας παρουσιάζει σε τυχαία σειρά τα 5 καλύτερα εξώφυλλα βιβλίων που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα στη διάρκεια του περασμένου μήνα. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Ιούνιο, μήνα που η 5άδα βγήκε εύκολα λόγω μη ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας αξιόλογων επιλογών, αλλά πρώτα θυμηθείτε τις προηγούμενες λίστες εξωφύλλων μας]

1.
Ένας απλός υπάλληλος βιντεοκλάμπ και άλλα κείμενα

Τέλλος Φίλης
Οι Εκδόσεις Εντευκτήριο μας δώσανε αυτό το μήνα ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα όχι μόνο του Ιουνίου αλλά και ολόκληρου του 2015, στο οποίο σίγουρα θα επιστρέψουμε στο τέλος της χρονιάς. Η φιγούρα που βρίσκεται στο κέντρο του σχεδιασμού του, γεμάτη από λευκό και αποχρώσεις του μπλε, είναι εκείνη του συγγραφέα του βιβλίου και αυτό είναι ξεκάθαρα ένα εξώφυλλο που κάνει εκπληκτικά τη δουλειά του, τραβώντας το μάτι και γνωρίζοντάς μας έναν ιδιαίτερα αξιόλογο δημιουργό.



2. Ένας θάνατος στην οικογένεια
Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ
Μια από τις σημαντικότερες μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας μέσα στη χρονιά, το εξώφυλλο του βιβλίου του Νορβηγού Κνάουσγκορντ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη μας μεταδίδει το ύφος της βιογραφίας, μέσα από τη φωτογραφία ενός απομονωμένου σπιτιού που χάνεται στη γαλαζοπράσινη ομίχλη. Έντονο και ελκυστικό ταυτόχρονα.



3. Ιστορίες απιστίας
Γαλάτεια Βούρβουλη
Οι Εκδόσεις Ποταμός είναι εδώ και καιρό από τους πιο ενδιαφέροντες σχεδιαστικά εκδοτικούς οίκους και η προσοχή που δίνουν στις γραμματοσειρές τους μας αρέσει πολύ. Αυτό το εξώφυλλό τους ξεχωρίζει για την ερωτική μίξη των μικρών φωτογραφιών και συνολικά της καλοσχεδιασμένης σύνθεσής του.



4. Βένουσμπεργκ
Δημήτρης Καρακίτσος
Είναι μεγάλη υπόθεση να δημιουργείς, από τα πρώτα σου κιόλας βιβλία, μια ξεχωριστή, αναγνωρίσιμη ταυτότητα στα εξώφυλλά σου, που ξεπερνά το θέμα, το συγγραφέα, το ύφος και τον τύπο της κάθε σου έκδοσης. Οι Εκδόσεις Αντίποδες το έχουν καταφέρει απόλυτα αυτό μέχρι στιγμής και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να μας δίνουν τόσο διακριτές δημιουργίες.



5. Οι πληροφοριοδότες
Juan Gabriel Vásquez
Καμία έκπληξη εδώ αφού, για ακόμη μια φορά, ένα εξώφυλλο του Χρήστου Κούρτογλου για τη σειρά ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Ίκαρος βρίσκεται στην 5άδα μας. Μάλιστα, αν κάνουμε μια νοητή λίστα [που ίσως πρέπει να μετουσιώσουμε και σε κείμενο κάποια στιγμή], αυτό μάλλον είναι από τα καλύτερά του γενικότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: