4.3.15

Πλούσιο κι ενδιαφέρον [η εφημ. «Μακεδονία» για το τχ. 106 του Εντευκτηρίου]



πηγή: http://www.makthes.gr


Σελίδες για τον Χριστόφορο Λιοντάκη”, ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία, δοκίμια, κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων, φωτογραφικό ένθετο και συνοδευτικό cd με τον Γιώργο Ιωάννου να διαβάζει πεζογραφήματά του είναι τα θέματα που περιλαμβάνει το νέο τεύχος του περιοδικού “Εντευκτήριο”.

Με στίχους από το αδημοσίευτο έως τώρα ποίημα του Χριστόφορου Λιοντάκη με τίτλο “Μια μέρα σαν τις άλλες” ανοίγουν οι σελίδες που αφιερώνει στον ποιητή το περιοδικό. Για το ποιητικό του έργου γράφουν οι Χριστίνα Ντουνιά, Μαριλίζα Μητσού, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Διονύσης Χαλκωματάς, Ζαχαρίας Κατσακός, Τιτίκα Δημητρούλια. Επίσης, δημοσιεύονται κριτικές βιβλίων του ποιητή από τους Τάσο Λειβαδίτη, Γιάννη Τσαρούχη, Δ.Ν. Μαρωνίτη.

Στο νέο τεύχος πραγματοποιείται αφιέρωμα για τη 17χρονη πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Κλεοπάτρα Ολυμπίου. Επίσης, δημοσιεύονται ποιήματα των Λευτέρη Ξανθόπουλου, Γιάννη Υφαντή, Γιάννη Κοτσιφού, Αγγελικής Σιδηρά, Μαρίας Λάτσαρη και του Ρουμάνου Νικήτα Στανέσκου, σε μετάφραση Σταύρου Δεληγιώργη. Μεταφρασμένο από τον Αχιλλέα Κυριακίδη και ελεύθερα αποδοσμένο από τη Γλυκερία Μπασδέκη πρωτοδημοσιεύεται το ποίημα “Quelques Verbes Français” του Τενεσί Ουίλιαμς. Διηγήματα δημοσιεύουν οι: Φίλιππος Δρακονταειδής, Γιάννα Μπούκοβα, Νικόλας Σεβαστάκης, Μαρία Κουγιουμτζή, Βάνα Χαραλαμπίδου, ενώ μεταφράζουν ο Γιάννης Θεοδοσίου διήγημα του Αμερικανού Τζάστιν Τόρες και η Ευτυχία Παναγιώτου της Τουρκοκύπριας Αϊντίν Μεχμέτ Αλί.


Στο ίδιο τεύχος, ο Παντελής Μπουκάλας γράφει τον κριτικό λόγο και την αυτοκριτική μεταφραστική συνείδηση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, ο Γιώργος Μαρκόπουλος για την ποίηση της Κικής Δημουλά, με αφορμή την τελευταία της ποιητική συλλογή “Δημόσιος καιρός”, ο Αριστοτέλης Σαΐνης για τη νεανική αλληλογραφία Βασίλη Βασιλικού - Μένη Κουμανταρέα. Κριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις γράφουν οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (Μαρία Μήτσορα, “Από τη μέση και κάτω”), Τιτίκα Δημητρούλια (Γιώργου Σκαμπαρδώνη, “Νοέμβριος”), Θωμάς Κοροβίνης  (Μάκη Τσίτα, “Μάρτυς μου ο Θεός”) κ.ά.




Η “Camera Obscura”, το ειδικό τετράχρωμο ένθετο για την καλλιτεχνική φωτογραφία, παρουσιάζει έργα του Γιώργου Δεπόλλα, υπό τον γενικό τίτλο “Τhe Artist and his Masterpiece”, για τα οποία γράφoυν ο ίδιος και ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Ιωάννου, το “Εντευκτήριο” προχώρησε στην παραγωγή ενός cd, στο οποίο ο συγγραφέας διαβάζει ο ίδιος πεζά του από τα βιβλία του.


[Σημείωση του Εντευκτηρίου: στην περίπτωση της νεαρής Κύπριας Κλεοπάτρας Ολυμπίου, δεν πρόκειται για αφιέρωμα αλλά για δημοσίευση ποιημάτων της στην ενότητα «Νέες φωνές», όπου το περιοδικό αναδεικνύει αξιόλογους και υποσχόμενους νέους ποιητές και πεζογράφους.
Επίσης: το cd για/με τον Γιώργο Ιωάννου κυκλοφόρησε με χορηγία των Εκδόσεων Κριτική. Κατά τη γνώμη μας, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποτελεί έμμεση διαφήμιση αλλά πράξη δικαιοσύνης η μνεία του χορηγού, χωρίς τη γενναιοδωρία του οποίου η πρώτη αυτή καταγραφή της φωνής και του τρόπου με τον οποίο διαβάζει ο Ιωάννου δεν θα κυκλοφορούσε.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: