12.5.16

Χρήστου Μπήτσικα, Ο ίδιος: Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2016


Κυκλοφορεί σήμερα, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Μπήτσικα Ο ίδιος: Μυθιστόρημα, στη σειρά «Πεζογραφία» των Εκδόσεων Εντευκτηρίου.

Οι μοναχικοί ήρωες τούτης της μυθιστορίας κατοικοεδρεύουν μες στα καθημαγμένα σαγόνια του Παραλόγου…
Στιγμές ζουν· κι άλλες “χάνονται” για λίγο μόνο: για να αποκαλυφθούν οι άκαμπτοι - αέναοι μηχανισμοί Του…
Και συνεχώς “επιστρέφουν” κι οι ίδιοι, ακούραστοι μηχανισμοί: να αναδεύουν τη μονολογία Του τόσο, ώστε να απομείνει γυμνό το κουφάρι του, κρυερό κι “αστείο”…
Κι είναι τούτο το αστείο που το ανακινά… και το γεννά ξανά απ’ την αρχή.

Να φθείρει.
Να γελά.
Και πανταχού… να υπάρχει.

(Με τα άτομα να καταλήγουν να είναι αυτιστικά υποκείμενα μιας αντικειμενικής εθελοδουλείας στα πέρατα του Εμπαιγμού…)

Μόνη στάση απέναντι στη “λογική του Παραλόγου” η Μεταλογική. Καθότι η λογική του Παραλόγου “ενσωματώνει” το άτομο, μια εύθυμη πολυτιμική Λογική (το λογικά μη ορθό που δεν αντιστρατεύεται τη Λογική) μόνο δύναται να προσπεράσει τούτη την προβληματική, που στις παρυφές της καιροφυλαχτεί ένας αναίτιος εκχυδαϊσμός.



Ο εικαστικός Φώτης Μισόπουλος παρατηρεί: «O Χρήστος Μπήτσικας μάς ξεναγεί στον “Εαυτό''. Ταξιδεύουμε σ' ένα αποκλειστικά εσωτερικό τοπίο, όμως αυτός ο “εντός'' διάπλους περιέχει και περιέχεται στη γενικότερη καταγγελία του ρεαλισμού. Αποδεικνύει στην ανάγνωση πόσο το μυθιστόρημα είναι η αποκλειστική και προνομιούχα μορφή της λογοτεχνίας, που ανταποκρίνεται στο πάθος και στη λογική μ' έναν ιδιότυπο τρόπο ανατροπής. Είμαστε σταθμευμένοι ή κινούμενοι στο μεταίχμιο που ορίζει το ημίφως, κι έχουμε ένα “ταξιδιωτικό'' χρέος απέναντι στο Απέραντο, απέναντι στο Σκοτάδι και στο Φως, απέναντι στο Πραγματικό και το Φαντασιακό. Είμαστε τα Σύμβολα, το Συμβολικό Ανερμήνευτο ― “Oι Παριζιάνοι χωρικοί'' του Aragon σ' ένα “Παρίσι'' κάποιου προσωπικού ή/και συλλογικού αγνω­στικισμού, σε μια διερεύνηση χωρίς όρια.»

[ Πλήρης η κριτική του Φώτη Μισόπουλου θα δημοσιευτεί στο τχ. 110 του περιοδικού Εντευκτήριο ]


Ο Χρήστος Μπήτσικας γεννήθηκε το 1982 στα Ιωάννινα. Πρωτοεμφανίστηκε με δημοσίευση στο περιοδικό Εντευκτήριο, τχ. 96, 2012.

Χρήστος Μπήτσικας

Ο ίδιος: Μυθιστόρημα

Θεσσαλονίκη

Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2016

160 σελ., τιμή: 10,00 ευρώ (με Φ.Π.Α.)
ΙSBN 978-960-7568-44-1


Δεν υπάρχουν σχόλια: