19.3.20

Είμαστε όλοι μέλη μιας "oρχήστρας"



γράφει ο Νεκτάριος Γεωργόπουλος

Ο κόσμος είναι αυτός που είναι, μπορεί να γίνει καλύτερος αλλά και χειρότερος, υπάρχουν όμως στιγμές που χρειάζεται να κοιτάξουμε την ίδια εικόνα και όχι από διαφορετική γωνία.

Στις ζωές όλων μας υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να δούμε βαθιά μέσα μας και να πιστέψουμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μία από αυτές είναι και οι τελευταίες τρεις εβδομάδες που πέρασαν, ζώντας μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι, στην εργασία, στην οικογένεια, στην παρέα. Όπως μου εξήγησε μία καλή φίλη, αυτό δεν το είχε σκεφτεί ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Στον δικό μου μικρόκοσμο υπήρχε ήδη ως πραγματικότητα, μιας και το 1996 αναγκάστηκα να παραμείνω ως νοσηλευόμενος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας για έναν μήνα. Εάν εξαιρέσεις τις πρώτες δύο εβδομάδες, που έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις, κατόπιν, και για τις δύο επόμενες, με τη συμπαράσταση της Προϊστάμενης της Καρδιολογικής, έγινα βοηθός και έκανα μία σειρά από δουλειές, λογουχάρη πήγαινα το φαγητό των ασθενών στους θαλάμους, έπαιρνα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα παρέδιδα στο γραφείο των γιατρών.
Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, θυμήθηκα αυτή την εμπειρία, όχι γιατί αυτή η στιγμή είναι η ίδια με τότε αλλά προσπαθώντας να απαντήσω σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που χρειάζεται ψυχραιμία, προσοχή, επιμονή, σύνεση, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, σεβασμός στον άνθρωπο.
Ήδη από την Παρασκευή 13 Μαρτίου άρχισα να παρατηρώ ξανά στα πρόσωπα των ανθρώπων την ίδια απορία, η οποία αποτυπώνεται με τη φράση «τι κάνουμε τώρα ;» 
Έχοντας άδεια από την εφημερίδα, πήγα για καφέ και συνάντησα τον Τάκη, ιδιοκτήτη για πολλά χρόνια, ο οποίος μου εξομολογήθηκε ότι θα το συζητήσει με το προσωπικό του και, λόγω του ότι όλοι έχουν ηλικιωμένους ανθρώπους, καλό θα ήταν να κλείσουν την καφετέρια για δύο εβδομάδες. Έπειτα, περπάτησα στην πόλη, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο είχε κατεβάσει ρολά, όπως και οι υπόλοιπες θεατρικές σκηνές, με απόφαση του κράτους, αντίστοιχα το Πάνθεον καθώς και το Odeon στη Veso Mare. Νωρίς το μεσημέρι κατευθύνθηκα στην Τριών Ναυάρχων για φαγητό, κόσμος πολύς δεν υπήρχε, ήδη τα γεγονότα ξεπερνούσαν τη φαντασία του καθενός. Επιστρέφοντας σπίτι, διάβασα στο Internet ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας μόνο το take away.
Ενδιάμεσα από αυτές στιγμές, ανακάλυψα μέσα από το Youtube τη συναυλία που είχε δώσει στη Βιέννη το 2018 ο  Χανς Ζίμμερ, Γερμανός συνθέτης και μουσικός παραγωγός, ο οποίος για σχεδόν τρεις δεκαετίες έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 ταινίες. Καθώς παρακολούθησα τη συναυλία, ασυνείδητα δεν άκουγα μόνο τη μουσική από τις ταινίες αλλά παρατηρούσα τα πρόσωπα όλων όσοι συμμετείχαν ως τραγουδιστές, μουσικοί, του μαέστρου και του ίδιου του Ζίμμερ. Αυτό που ανακάλυψα ήταν πόσο έχουν συνδεθεί αρμονικά και παράγουν ένα μουσικό αποτέλεσμα το οποίο άγγιζε, κατά την προσωπική μου άποψη, την τελειότητα στην Τέχνη. Οι εκφράσεις στα πρόσωπα όλων των προαναφερθέντων είναι κάτι πέρα από τις λέξεις, η χαρά, η συνεργασία, η αρμονία, οι κινήσεις, το σταμάτημα, οι εικόνες στη γιγαντιαία οθόνη αλλά και το κοινό ήταν η ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης.
Από την περασμένη Δευτέρα όλα έχουν αλλάξει στον τρόπο μας, στη σκέψη μας, στις αντιδράσεις μας, στην υπομονή μας, και ο φόβος δεν διακατέχει μόνο τις ψυχές μας αλλά και έχει κάνει την εμφάνισή του στα πρόσωπά μας. Μήπως όλοι μας, με τις σημαντικές διαφορές μας,  να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ορχήστρας, να συνεργαστούμε, να ακούσουμε, να μάθουμε, να τηρήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες που μας δίνονται –όπως υπάρχουν μπροστά στις παρτιτούρες των μουσικών– και να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον; Έτσι θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη στιγμή, και όλοι μαζί θα ανακαλύψουμε τη δύναμη που κρύβεται μέσα μας και η οποία θα μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε για άλλη μία φορά!
Είμαστε όλοι μέλη μιας «ορχήστρας»;  


[ Ο Νεκτάριος Γεωργόπουλος γεννήθηκε το 1975 στην Πάτρα. Από το 2016 είναι ακροατής φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Είναι πολιτιστικός συντάκτης στην εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και στο ενημερωτικό site thebest.gr ]

              

Δεν υπάρχουν σχόλια: