28.8.15

Τζέιμς Σόλτερ και ποιήματα για την Ελλάδα στο «Εντευκτήριο»



Τα Νέα (27.8.2015) για το τεύχος 107 του Εντευκτηρίου

Η σελίδα 14 του Εντευκτηρίου που κυκλοφορεί κρύβει μια μικρή ανακάλυψη για τον αναγνώστη: το διήγημα «Κομήτης» του Αμερικανού Τζέιμς Σόλτερ (φωτογραφία), ο οποίος πέθανε στις 19 Ιουνίου και αφού είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το εξαιρετικό Αυτό είν' όλο (Αλεξάνδρεια). Με δίκαιη ευαισθησία και το σχόλιο στο περιθώριο: «Η δημοσίευση αυτή είχε αποφασιστεί πριν από τον θάνατο του Σόλτερ».

Στις υπόλοιπες σελίδες, ο αναγνώστης διαβάζει διηγήματα και ποιήματα των Δημήτρη Πετσετίδη, Βασίλη Αμανατίδη, Γιώργου Γκόζη, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Σταμάτη Πολενάκη κ.ά., αλλά και προδημοσιεύσεις των Κατερίνας Ζαρόκωστα («Οι αδελφές Μάρκογλου») και Μισέλ Φάις («Από το πουθενά»).

Ο Αλέξης Πανσέληνος συστήνει το βιβλίο Συνειρμοί, Μαρτυρίες, Μυθιστορίες του Γ. Β. Δερτιλή και ο Γιάννης Σκαραγκάς την ποίηση του Φίλιπ Λεβίν.

Υστερόγραφο: Στην Έφεσο ένας ξεναγός μου 'λεγε κάποτε:/ «Απ' τ' αριστερά στα δεξιά διάβαζαν οι αρχαίοι/ και πάλι πίσω ― όπως το όργωμα το βλέπαν»/ Γονάτισα, έβγαλα το ημερολόγιο και άφησα/ το βόδι του μυαλού την πένα μου να σύρει. (Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» του Ντον Σκόφιλντ, μετάφραση Σάκη Σερέφα.)


Δεν υπάρχουν σχόλια: