14.8.15

Πατάω σε σπασμένα γυαλιά




πηγή: www.tanea.gr

Κάθε καλοκαίρι έχει το "λάθος" του. Ενα κάτι δηλαδή που δεν ταιριάζει με το γαλάζιο τοπίο. Το φετινό μάς ξεγέλασε και κατακοκκίνισε, σαν διαγώνισμα σκράπα μαθητή, από τα πολλά "λάθη". Το πιο πρόσφατο είναι το χαστούκι που έδωσε προς επίδειξη της στιγμιαίας εξουσίας του ο μαινόμενος αστυνομικός από την Κω σε έναν από τους εξαντλημένους μετανάστες, τους οποίους απειλούσε κραδαίνοντας ένα μαχαίρι. Δεν με ενδιαφέρει όμως ο αστυνομικός. Ούτε τα χιλιάδες μέλη της σελίδας που δημιουργήθηκε προς υποστήριξή του στο facebook. Ούτε ο συμψηφισμός με τον βιασμό, πριν από τρία χρόνια στην Πάρο, της Μυρτώς από νεαρό Πακιστανό. Δεν με νοιάζουν οι συγγνώμες του και η δικαιολογία ότι το μαχαίρι το βρήκε εκεί ― λες και έχει σημασία το πού βρήκες ένα μαχαίρι και όχι το πώς το χρησιμοποιείς. Γελάω με το άτομο που μου μήνυσε ότι αφού τους υποστηρίζω να ετοιμάζομαι για μπούρκα και κλειτοριδεκτομή. Και προσπερνώ το ότι αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιο δυνατό χαστούκι στην εθνική μας αξιοπρέπεια.



Τον πιτσιρικά που το έφαγε δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου. Αντε να ήταν λίγο πιο μεγάλος από έφηβος. Στο βίντεο η πλάτη του φαινόταν μόνο. Με ένα άσπρο, καθαρό μπλουζάκι. Και όπως μου επισήμανε ο εκδότης του Εντευκτηρίου Γιώργος Κορδομενίδης, φορούσε γυαλιά. Τα πήρε σβάρνα το χαστούκι. Επεσαν χάμω και, αν δεν έσπασαν με τη μία, τα πάτησαν οι τρομοκρατημένοι μετανάστες καθώς υποχωρούσαν. Το παιδί αυτό δεν γνώρισε μόνο τον απόλυτο εξευτελισμό ενός χαστουκιού. «Ξέρεις τι είναι να σε χαστουκίζει χωρίς λόγο κάποιος που δεν είναι γονιός σου και, πολύ χειρότερα, να σε κλωτσάει;» μας έλεγε άλλος νεαρός μετανάστης. Μαζί με τα γυαλιά του έχασε τον κόσμο του, θόλωσε η ματιά του που, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η μεγαλύτερη περιουσία του.


Ο Αχμάντ από τη Συρία δεν άντεξε να αφήσει πίσω τον σκύλο του Τέντι,
κι έτσι τον πήρε μαζί του



Ο πιτσιρικάς με τα σπασμένα γυαλιά, ο άλλος που στον ξεριζωμό πήρε μαζί και τον σκύλο του, το κοριτσάκι που κοιμάται στο χαρτόκουτο, είναι στιγμιότυπα που πρέπει να μας θυμίζουν πως όταν η Ιστορία μάς κτυπάει την πόρτα δεν έχει νόημα να την κρατάμε κλειστή για να προστατέψουμε το σπίτι μας. Γιατί, αν δεν μπει από την πόρτα, θα μπει από το παράθυρο. Και η Ιστορία, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σαν το νερό. Οσο πιο μικρή η δίοδος τόσο πιο ορμητική, ενίοτε και καταστροφική, η διέλευση.

Η Πέπη Ραγκούση 
είναι δημοσιογράφος 
της εφημερίδας Τα Νέα.










[Η εικονογράφηση προστέθηκε από το Εντευκτήριο]

Δεν υπάρχουν σχόλια: