24.7.13

Το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή

του Χρήστου Χρυσόπουλου

πηγή: http://www.andro.gr



Το Εννιά ζωές του Γουίλιαμ Νταλρίμπλ

Πώς μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου 
επιδραστικοί Έλληνες ένιωσαν 
να διαμορφώνεται η σκέψη και η ζωή τους

Τον Αύγουστο του 2012 ταξίδεψα στη Βόρεια Ινδία. Οριζόντια και προς τα ανατολικά: από το Ρατζαστάν (στα σύνορα με το Πακιστάν) ως την πολιτεία του Ουτάρ Πραντές, κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ. Ταξίδεψα με έναν σάκο και έχοντας ως μοναδικά αναγνώσματα τον οδηγό Lonely Planet και την αγγλική έκδοση του βιβλίου «Ιερή Ινδία, Εννιά ζωές, εννιά ιστορίες» του Γουίλιαμ Νταλρίμπλ. 

Δεν έκανα το ίδιο ταξίδι με τον Νταλρίμπλ. Η επιλογή ήταν διαφορετικού τύπου. Ή, μάλλον, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Δεν με «ταξίδεψε εκείνος», όπως λένε τόσο συχνά οι αναγνώστες για τους συγγραφείς που αγαπούν. Αντιθέτως. Διάλεξα τον Νταλρίμπλ για να με ακολουθήσει εκείνος στο δικό μου ταξίδι. 

Κι αυτό δεν είναι διόλου παράξενο. Υπάρχουν βιβλία που όντως σκοπεύουν να σε ταξιδέψουν. Υπάρχουν, όμως, και κάποια βιβλία που ακολουθούν πειθήνια τα βήματα του δικού σου ταξιδιού. 

Μου λένε ότι γύρισα από την Ινδία «διαφορετικός». Εγώ αισθάνομαι ότι γύρισα κάπως πιο κοντά σε αυτό που ήμουν. 

Υλοποιώντας έναν παράξενο εγκιβωτισμό, γράφω τώρα ένα βιβλίο για το ταξίδι στην Ινδία. Γράφω το ταξίδι μέσα στο ταξίδι. Ακολουθώ, λοιπόν, τους δύο απαράβατους νόμους της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Ο πρώτος νόμος ορίζει ότι η περιπλάνηση (όπως και η γραφή) ολοκληρώνεται στην αναπόληση. Και ο δεύτερος ότι ο ταξιδιώτης (όπως και ο συγγραφέας) δεν ταξιδεύει ποτέ μόνος, ταξιδεύει «στοιχειωμένος» από τα ταξίδια που έκαναν άλλοι –πριν από εκείνον– στον ίδιο τόπο. 

Το βιβλίο μου δεν έχει ακόμα οριστικό τίτλο. Θα είναι ένα λεύκωμα συναντήσεων. Θα προσπαθήσει να θυμηθεί τα πρόσωπα του ταξιδιού. Όχι μόνο τα αληθινά. Αλλά και όσα ήταν πλάνες ενός νου που τώρα αναπολεί το ταξίδι. Ανάμεσά τους θα συγκαταλέγεται κι εκείνος που έγραψε τις «Εννιά ζωές».  

Το βιβλίο Ιερή Ινδία, Εννιά ζωές, εννιά ιστορίες του Γουίλιαμ Νταλρίμπλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.  

 Ο Χρήστος Χρυσόπουλος είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο το «Φακός στο στόμα – ένα χρονικό για την Αθήνα», εκδόσεις Πόλις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: