11.10.14

Στη Φρανκφούρτη, με βιβλία, ιδέες και τέχνη



της Όλγας Σελλά

πηγή: http://www.kathimerini.gr


ΒΙΒΛΙΟ

Στη Φρανκφούρτη, με βιβλία, ιδέες και τέχνη

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που ανοίγει αύριο τις πύλες της με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τι άλλο είναι τα βιβλία εκτός από καταγραφή της επικαιρότητας; Και ο χώρος που η επικαιρότητα μαζί με το βιβλίο κυριαρχούν και συμβαδίζουν είναι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η 66η η διοργάνωση, που ξεκινάει αύριο Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Οκτωβρίου. Και είναι καλός οιωνός που φέτος στο ελληνικό περίπτερο, (του οποίου την ευθύνη έχει για πρώτη φορά το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού) φιλοξενείται μια εκδήλωση που ακουμπάει απολύτως στην επικαιρότητα και προσπαθεί να τη «διαβάσει». Είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με θέμα «Η εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ - Μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας», στην οποία θα πάρουν μέρος δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο τίτλος του ελληνικού περιπτέρου είναι φέτος «Greece: books - ideas».
Οι διοργανωτές έφτιαξαν έναν φιλόξενο χώρο με στόχο να κάνουν γνωστές τις δράσεις για το βιβλίο που στηρίζει η Ελλάδα: τη 12η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10/5/15), το πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων «ΦΡΑΣΙΣ» (την επανεκκίνηση του οποίου έχει αναλάβει το ΕΙΠ) και την προβολή νέων λογοτεχνικών φωνών. Ετσι, στο Παράρτημα Βερολίνου του ΕΙΠ θα συστηθούν στο διεθνές κοινό την ερχόμενη Κυριακή οι συγγραφείς Χρήστος Χρυσόπουλος και Βασίλης Αμανατίδης, προτείνοντας οπτικούς τρόπους ανάγνωσης της λογοτεχνίας μέσα από περφόρμανς, φωτογραφίες, βίντεο, κ.ά.

Στο ελληνικό περίπτερο στον χώρο της έκθεσης, το ερχόμενο Σάββατο θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση «Σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα - Από τον Γιάννη Μαρή στον Πέτρο Μάρκαρη» με ομιλητές τον Αντρέα Αποστολίδη, τη μεταφράστρια του Π. Μάρκαρη στα γερμανικά, Michaela Prinzinger και συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Καλφόπουλο.

Ολες τις μέρες της έκθεσης, στο ελληνικό περίπτερο θα υπάρχει προβολή ταινιών μικρού μήκους, βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα, με τη στήριξη του Φεστιβάλ Δράμας.

Την ελληνική παρουσία στη Φρανκφούρτη υποστηρίζει η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού και συμμετέχουν έντεκα Ελληνες εκδότες.

Ενα πρόγραμμα επίκαιρο και ζωντανό σε μια σφύζουσα από ζωή ιστορική έκθεση βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: