15.1.14

Εθνική πολιτική βιβλίου στα Τάρταρα!



Η μαύρη αλήθεια είναι πως είχα την ψευδαίσθηση ότι, αργά ή γρήγορα, ο Σαμαράς θα αντιλαμβανόταν το τερατώδες λάθος που έκανε ο προηγούμενος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κων. Τζαβάρας (τον οποίο αρέσκομαι να αποκαλώ Κίτσο Τζαβέλλα, και ο οποίος θα μνημονεύεται στην Ιστορία ―αν μνημονεύεται― μόνο και μόνο επειδή αποφάσισε την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, όπως ακριβώς ο Σωτήρης Κούβελας επειδή χαρακτήρισε τους ποιητές «λαπάδες») αποφασίζοντας το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Δυστυχώς, διαψεύστηκα.
Κυκλοφόρησε χτες στο διαδίκτυο και σήμερα αναγράφεται στις εφημερίδες ότι οι δραστηριότητες που μέχρι τώρα ασκούσε το ΕΚΕΒΙ στο εξής θα ασκούνται από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. 

Αντιγράφω το ρεπορτάζ της Πόλυς Κρημνιώτη από σημερινή Αυγή (http://www.avgi.gr/article/1674355/i-ethniki-politiki-bibliou-sta-dixtua-tou-diktuou-21)

Η εθνική πολιτική βιβλίου στα δίχτυα του Δικτύου 21


Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όχι απλώς για την τύχη του ΕΚΕΒΙ, αλλά για τον προσανατολισμό που επιθυμεί να δώσει εφεξής η κυβέρνηση Σαμαρά στην εθνική πολιτική βιβλίου, επιβεβαιώθηκε χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στα μέλη της Επιτροπής, το ΕΚΕΒΙ και όλες οι δράσεις του μεταβιβάζονται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, πρόεδρος του Δ.Σ. του οποίου αναλαμβάνει ο, γνωστός για την εμπλοκή του στη δράση του Δικτύου 21, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Η πρόταση του υπουργού υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού καταψήφισαν οι βουλευτές του Σύριζα, του ΚΚΕ και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ήταν μάλιστα τέτοια η ζέση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον κ. Γιαλουρίδη στη συγκεκριμένη θέση που ο υπουργός Πολιτισμού κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς εν ενεργεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε κρατικά ιδρύματα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έτσι ο καθηγητής Χ. Γιαλουρίδης παραμένει και στο Πάντειο και παράλληλα αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΙΠ αμισθί.
Γνωστός και μη εξαιρεταίος από την ακροδεξιά ομάδα που πλαισιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Χριστόφορος Γιαλουρίδης, που πλέον αναλαμβάνει το ΕΚΕΒΙ χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με τον κόσμο του βιβλίου, βρέθηκε στον πυρήνα των υποστηρικτών της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης Δίκτυο 21, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ανάμεσα στους υποστηρικτές οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά. Τη σύσταση της ομάδας, το 1997, είχε χαιρετίσει ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Από το 2005 έως το 2011 ο Χριστόφορος Γιαλουρίδης υπήρξε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Πρόσφατα βρέθηκε ανάμεσα στους καθηγητές του Παντείου οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στην απεργία συμπαράστασης των συναδέλφων τους προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, ενώ είναι υπέρμαχος της καταβολής διδάκτρων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν επιπλέον διευκρινήσεις τόσο για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού όσο και για τη λειτουργία του με διευρυμένες πλέον δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δύο εν εξελίξει ΕΣΠΑ του ΕΚΕΒΙ, της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και του προγράμματος "Φιλαναγνωσία", καθώς και για το μέλλον των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οι προϋπολογισμοί του οποίου δεν έχουν αναρτηθεί στη "Διαύγεια" από το 2010, παρέμεινε ακέφαλο από τον Φεβρουάριο του 2012 μετά την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. του Γιώργου Μπαμπινιώτη και στη συνέχεια σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους του. Το ΕΙΠ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να χρωστάει ενοίκια και μισθούς εργαζομένων.

Επειδή μπορεί να πει κανείς ότι η Αυγή εκφράζει τις θέσεις του Σύρριζα, και επομένως υπερβάλλει, αντιγράφω εδώ σχόλιο του παλαίμαχου όσο και σοβαρότατου δημοσιογράφου Ριχάρδου Σωμερίτη στο προφίλ του στο Facebook:
Ακόμα μια μεγάλη νίκη της “κυβερνώσας κεντροαριστεράς” : Ο υπουργός πολιτισμού ένωσε τα χρέη του Κέντρου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (με τους απλήρωτους υπαλλήλους) και ανέθεσε τον νέο φορέα στον καθηγητή του Παντείου Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη. Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο κ. καθηγητής, συστηματικά επί των εθλικών επάλξεων, είναι πρώην πολιτικός συνεργάτης της ΕΟΚΑ β’ (πού ήθελε να σκοτώσει τον Μακάριο) και πρώην (;) κολλητός του Παπαθεμελή. Ρώτησε άραγε ο “κόκκινος Πάνος” τον Νίκο Μπίστη; 

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ

Το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) πληροφορήθηκε σχετικά με τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περί της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά σαφή υποβάθμιση της δημόσιας πολιτικής για το βιβλίο και τα γράμματα στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το έργο που επιτελεί το ΕΚΕΒΙ τα τελευταία 19 χρόνια, κάτι ήδη αναγνωρισμένο από τον κόσμο του ελληνικού βιβλίου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι του φορέα καλούμε τον κ. υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διασφαλίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ύστερα από έναν χρόνο ανεκπλήρωτων εξαγγελιών σχετικά με την απορρόφησή μας στον κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού, παραμένουμε απλήρωτοι (από 7μήνου) και με διαρκή εργασιακή επισφάλεια.
Η απασχόληση των εργαζομένων στον φορέα αποτελεί τη μόνη εγγύηση τεχνογνωσίας για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεών του.
Γιώργος Κορδομενίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: