Tης Mαριάννας Tζιαντζή (από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.8.2007)
«Πείτε μας ονόματα, πείτε μας μεγάλα ονόματα, λαμπερά ονόματα», ζητούσε επιτακτικά το μεσημέρι της Κυριακής η παρουσιάστρια μιας έκτακτης εκπομπής στον Αlpha από έναν δημοσιογράφο. Αυτό που εννοούσε ήταν να αναφερθούν τα ονόματα των επωνύμων που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.
«Θα σας πω ένα πολύ ηχηρό όνομα: Βίκυ Λέανδρος στη Β΄ Πειραιά. Τη βρήκαν στο τηλέφωνο χθες τη νύχτα, στη Σαρδηνία όπου έκανε διακοπές. Της το πρότειναν και δέχτηκε».
Το βράδυ, στις ειδήσεις του ΑΝΤ1, παρουσιάστηκε στην οθόνη ένα τρίπτυχο με φωτογραφίες «επώνυμων» υποψηφίων. Πρώτο αναφέρθηκε το όνομα της Βίκυς Λέανδρος, δεύτερο του Κώστα Σημίτη, τρίτο του Γεράσιμου Αρσένη.
Τα περισσότερα κανάλια δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τα λεγόμενα λαμπερά ονόματα και είναι πολύ πιθανό ότι αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας των τηλεθεατών-ψηφοφόρων. Σε δύο κανάλια τέθηκε στον Γιώργο Καρατζαφέρη το ερώτημα γιατί επέλεξε για το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ την τραγουδίστρια Εφη Σαρρή, που στα σουξέ της συγκαταλέγονται τα «Γυναίκα ολοκαύτωμα», «Καίγομαι», «Αύριο παντρεύομαι». Και τις δύο φορές έδωσε παρόμοια απάντηση: «Πώς το κανάλι σας έχει και σοβαρές και πιο ευχάριστες, ψυχαγωγικές εκπομπές; Ετσι και στη ζωή και στα κόμματα χωράνε όλοι. Ο αποκλεισμός των καλλιτεχνών θα ήταν αντιδημοκρατικός».
Συχνά οι εκπρόσωποι των καναλιών δικαιολογούν την παρουσία σκουπιδοεκπομπών στο πρόγραμμά τους λέγοντας ότι «αυτά θέλει ο λαός». Αφού λοιπόν ο λαός προτιμά την εκπομπή της Αννίτας Πάνια, π.χ., από το «Παρασκήνιο», γιατί να τον μπουκώσουμε με γράμματα και τέχνες; Αφού ο λαός θέλει να ακούει στις ειδήσεις για τα «λαμπερά πρόσωπα», γιατί να μη συμπεριληφθούν αυτοί οι λαμπεροί στα ψηφοδέλτια; Και αν οι ίδιοι οι λαμπεροί κωλύονται, τη θέση τους μπορούν να πάρουν συγγενείς πρώτου βαθμού. Από τη θρυλική «Μάνα ρέιβερ», περάσαμε στη «Σύζυγο λαμπερού».
Συχνά ακούμε ότι οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί σε κέντρο, δεξιά, αριστερά τείνουν να εκλείψουν. Πράγματι, οι υποψήφιοι φαίνονται να διακρίνονται σε λαμπερούς και άχρωμους. Ποιος θα λάμψει στα ντιμπέιτ; Ποιο κόμμα έχει το πιο λαμπερό πρόγραμμα, τις πιο λαμπερές αρχές, τις πιο λαμπερές ιδέες; Ακόμα και οι λαμπερές σύζυγοι, τα λαμπερά παιδιά προσθέτουν στη λάμψη των υποψηφίων. Και φυσικά η τηλεόραση είναι το αλάνθαστο όργανο παραγωγής και μέτρησης της λάμψης.
Καθώς αύριο παίρνω μια σύντομη καλοκαιρινή άδεια, επιτρέψτε μου να σας αποχαιρετήσω με μια νόστιμη ιστορία που την αφηγήθηκε σε μια επιφυλλίδα του ο Διονύσιος Ρώμας. Τον 19ο αιώνα, ένας νεαρός κλητήρας, άρτι διορισμένος στο δημαρχείο της Ζακύνθου από τον τοπικό εκπρόσωπο του κόμματος του Τρικούπη, διδάσκει κάποιον χωριάτη που έμπαινε στη Χώρα με το γαϊδουράκι του:
«Ω ψυχή μου Κόμμα!»
«Τι Κόμμα;» ρωτάει ο αφελής ξωμάχος.
«Με αρχές.»
«Και τι αρχές;»
Τότε ο κλητήρας, πνιγμένος από ενθουσιασμό, του τις εξήγησε μονολεκτικά: «Σφόδρες!»
Σήμερα η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα ήταν: «Λαμπερές!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου