19.6.13

Το «Χορεύουν οι ελέφαντες» εκδίδεται στην Αμερική


ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ της Σοφίας Νικολαΐδου
σ’ όλον τον κόσμο

Ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Melville House αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα μετάφρασης του τελευταίου μυθιστορήματος της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλοΧορεύουν οι ελέφαντες, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει πρώτα στην αγγλική γλώσσα την άνοιξη του 2014. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο που εδρεύει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και εκδίδει βιβλία τόσο κορυφαίων λογοτεχνών από όλο τον κόσμο όσο και νέων συγγραφέων με ενδιαφέρον έργο. Μεταξύ άλλων στον κατάλογό του φιγουράρουν βιβλία του νομπελίστα Ίμρε Κέρτες, του Αλεχάντρο Σάμπρα, του Mahmoud Dowlatabadi κ.ά.

Το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα.



1948-1949: Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.

Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει. 

Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει; 

Το Χορεύουν οι ελέφαντες συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη. 
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Αν οι Έλληνες πολιτικοί είχαν περισσότερο τσαγανό και οι μεγάλες δυνάμεις μικρότερη επιβολή. Αν δεν διακυβεύονταν χρήματα κι επιρροή, δηλαδή τα πάντα. Αν το παρελθόν δίδασκε και τα γεγονότα είχαν replay, fast forward και rewind. O γέγονε γέγονε. Θυσίασαν έναν άνθρωπο, έσωσαν μια χώρα. Ο μηχανισμός ήταν παντοδύναμος. Όποιος πίστευε το αντίθετο μάλλον δεν είχε ζήσει τη ζωή του αρκετά. Όμως. Δικαιοσύνη δεν είναι οι νόμοι. Ένα παιδί να ρωτήσεις μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι δίκαιο και τι όχι, κι ας μην έχει διαβάσει τον ποινικό κώδικα. Μπορεί μια χώρα να μάθει από τα λάθη της; Κι οι δάσκαλοι; Μπορούν να διδάξουν ένα παιδί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: