18.6.13

Ο πολιτισμός έχασε το σήμα του

της Ευάννας Βενάρδου

πηγή: www.enet.gr (εφημερίδα Ελευθεροτυπία)





Ανάστατος ο κόσμος του πολιτισμού για το λουκέτο της ΕΡΤ

Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει πραγματικά τι αντίκτυπο θα έχει το λουκέτο στην ΕΡΤ. Ειδικά σήμερα. Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται 2.656 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι συμφωνίες εκατομμυρίων, αθλητικές διοργανώσεις, ειδησεογραφικά και ψυχαγωγικά προγράμματα τινάζονται στον αέρα. Κι ας ασχοληθούμε τώρα με την πολιτισμική διάσταση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.


Θυμίζουμε πως στους κόλπους της ΕΡΤ λειτουργούν τα Μουσικά Σύνολα, με προεξάρχουσα την ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που έχει στο ενεργητικό της σπουδαίες ηχογραφήσεις και ιστορικές εκτελέσεις. Μάλιστα, κατά κοινή ομολογία, το επίπεδο της Ορχήστρας είχε ανεβεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ και το τελευταίο χωριουδάκι ή νησί της άγονης γραμμής μπορούσε, μέσω ΕΡΤ, να απολαύσει υπέροχες συναυλίες. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο σκυλάδικα. Και τώρα; Μήπως το κενό θα αναπληρώσουν το Star και ο ΑΝΤ1;
Παιδί της ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα, ο μοναδικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα στην υπηρεσία της λεγόμενης σοβαρής μουσικής - η σφραγίδα του Μάνου Χατζιδάκι δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα (θα τρίζουν τα κόκαλά του σήμερα). Αλλά και το εναλλακτικό ραδιόφωνο Kosmos, αντίδοτο στα λαϊκοπόπ σουξεδιάρικα τραγούδια που κατακλύζουν τις ραδιοφωνικές μας συχνότητες.
ΕΡΤ σημαίνει σινεμά. Ελληνικές ταινίες σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, παλιά ξεχασμένα διαμαντάκια, ζώνη προβολής ταινιών μικρού μήκους (διαφορετικά δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα), ντοκιμαντέρ αξιώσεων, πολιτιστικές εκπομπές για το βιβλίο και τις τέχνες, ιστορικά προγράμματα, όπως το μακρόβιο «Παρασκήνιο», απ' όπου έχουν παρελάσει οι σημαντικότεροι ντοκιμαντερίστες μας.
Και βέβαια ένα ζηλευτό οπτικοακουστικό αρχείο που πολλοί εποφθαλμιούν - ένας πραγματικός θησαυρός, όπου έχει καταγραφεί όλη η ιστορία αυτού του τόπου (πρόσφατα εμπλουτίστηκε με αυτόν του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου).
Το κανάλι του απόδημου Ελληνισμού δημιουργούσε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους ομογενείς ανά τον κόσμο, θυμίζοντάς τους πως Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, αλλά και ένα παλλόμενο παρόν με τις αντιφάσεις του. Και πως ο πολιτισμός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αννα Βίσση.

Το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι στην είσοδο της ΕΡΤ
Το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι στην είσοδο της ΕΡΤ
Κλειστή ΕΡΤ σημαίνει πως η κάνουλα χρηματοδότησης των ελληνικών ταινιών κλείνει. Τι ειρωνεία! Μόλις πρόσφατα το Δ.Σ. εξήγγειλε με περηφάνια το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης του ελληνικού σινεμά -ως απάντηση στο αδιέξοδο του ελληνικού σινεμά. Πριν από λίγες μόλις μέρες μάθαμε πως θα αυξηθεί το κονδύλι για τις μικρού μήκους. Και τώρα; Πού θα πάνε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που θα δίνονταν σε 35 ταινίες; Ποιος θα αποδίδει πια αυτό το περίφημο 1,5%, που έχει καταντήσει ανέκδοτο;
Κλειστή ΕΡΤ σημαίνει πως το ελληνικό σινεμά θα ορφανέψει. Πως οι μικρού μήκους θα αφεθούν στην τύχη τους. Πως το δημιουργικό ντοκιμαντέρ θα εξοντωθεί ως είδος. Πού να πρωτοδώσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου; Και αυτό απειλείται, επιμένουν κάποιοι.
Κλειστή ΕΡΤ σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ένα «Downton Abbey» ως αντίδοτο στα τούρκικα σίριαλ και τα ριάλιτι. Πως δεν θα γυρίζονται σίριαλ αξιώσεων που σέβονται το θεατή. Πως θα αρκούμαστε στα γαστριμαργικά σόου και θα εκλιπαρούμε για ένα «Νησί».
Κλειστή ΕΡΤ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Για σκηνοθέτες. Για ηθοποιούς. Για σεναριογράφους. Για σκηνογράφους. Για όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες.
Κλειστή ΕΡΤ σημαίνει κάτι ακόμη χειρότερο. Πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι χάνουν το τελευταίο πράγμα που τους έμεινε. Την ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: