17.6.14

Ένα φρέσκο «Εντευκτήριο»

πηγή: http://www.makthes.gr


Ένα σύνολο ενδιαφερόντων κειμένων περιλαμβάνει το νέο τεύχος του περιοδικού “Εντευκτήριο”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ομώνυμες εκδόσεις.


Το τεύχος 104 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2014) διανθίζεται από ελληνική και ξένη ποίηση σε συνδυασμό με πεζογραφικά κείμενα και άρθρα. Επιπλέον οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σειρά από κριτικές, παρουσιάσεις βιβλίων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το νέο τεύχος “εγκαινιάζεται” με την “κοφτή, ασθματική και γεμάτη νοηματικούς διασκελισμούς” ποίηση της Αντιγόνης Κατσαδήμα, ποίηση που μάλιστα δεν έχει εκδοθεί ακόμη σε βιβλίο. Όπως φαίνεται, το περιοδικό συνεχίζει στο ύφος που γνωρίσαμε και στο προηγούμενο τεύχος, με ποίηση ανεκδότων αλλά και δίνοντας ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς. Παρ’ όλα αυτά στο τεύχος δημοσιεύεται και σειρά από ποιήματα καταξιωμένων ποιητών, όπως είναι η Βισουάβα Σιμπόρσκα, η οποία έχει βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Επιπλέον περιλαμβάνονται και ποιήματα των Μάνου Ελευθερίου, Παυλίνας Μάρβιν, Χρήστου Σιορίκη, Λευτέρη Βασιλόπουλου, Γιώργου Λίλλη, Πιερλουίτζι Καπέλο και άλλων πολλών σημαντικών δημιουργών. Τρία διηγήματα του βούλγαρου πεζογράφου Τόντορ Τόντοροβ αλλά και πολλά άλλα σημαντικά πεζά ξένων και ελλήνων δημιουργών προσφέρονται μεταφρασμένα.




Ζωγραφική του Ντίνου Πετράτου, από την εικονογράφηση του τεύχους

Στην ενότητα της λογοτεχνίας συναντούμε έργα του Ντίνου Πετράτου, μάλιστα έργο του διακοσμεί το εξώφυλλο του νέου αυτού τεύχους. Ένα σημερινό εφιαλτικό πορτρέτο της Ινδίας από τη Βάνα Χαραλαμπίδου αλλά και το βιβλίο του Αχιλλέα Κυριακίδη με τίτλο “360” μέσα από τα μάτια του Αριστοτέλη Σαΐνη προσθέτουν το δικό τους στίγμα. 




Στη συνέχεια ο αναγνώστης μαθαίνει ποιες είναι οι δυσκολίες να μεταφράζει κανείς Μπολάνιο από τη Νατάσα Γουίμερ. Παράλληλα γνωρίζουμε τον Βάλτερ Μπένγιαμιν και την Κατερίνα Νούκα μέσα από τα κείμενα των Θωμά Λιναρά και Αρχοντούλας Διαβάτη αντίστοιχα, ενώ διαβάζουμε κριτικές από τη Ζωή Βερβεροπούλου για τις παραστάσεις “Θεατρικών Συναντήσεων Καλαμαριάς”.
Τις κριτικές βιβλίων υπογράφει ομάδα σημαντικών κριτικών, όπως ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Γιώργος Συμπάρδης και πολλοί άλλοι. Ανάμεσα στα υπόλοιπα έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τις κριτικές του Βασίλη Αμανατίδη για τα ποιητικά βιβλία της Όλγας Παπακώστα, του George Le Nonce και του Γιώργου Πρεβερουράδη. Η στήλη “Βιβλία στο κομοδίνο” συμπληρώνεται από τα σχόλια του Γιώργου Κορδομενίδη για τις πρόσφατες εκδόσεις. 






Φωτογραφίες της Κατερίνας Νούκα, από την Camera Obscura του τεύχους

Τέλος το ειδικό τετράχρωμο ένθετο, η Camera Obscura, που περιλαμβάνει δεκαέξι σελίδες αφιερωμένες στην καλλιτεχνική φωτογραφία, αυτή τη φορά παρουσιάζει έργα της Κατερίνας Νούκα με τίτλο “Αδιόρατα σταυροδρόμια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: