31.7.14

Δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας: «Αθώοι» ο παραγωγός και ένας από τους μπράβους του, παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου



Αθώοι οι Ν.Βαγγελάτος και Κ.Χαλούλος για την επίθεση κατά των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα, και μάλιστα ομόφωνα, οπότε η απόφαση δεν εφεσιβάλλεται - Ένταση στα δικαστήρια - Ενοχή των άλλων δύο για σωματικές βλάβες, εξαγοράσιμες οι ποινές και με ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση - Αθώοι για την εμπορία ανθρώπων

Mια σύνοψη της απόφασης:
Αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν σήμερα, Τετάρτη, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ο ένας επιστάτης της επιχείρησης. Στα μαλακά οι άλλοι δύο επιστάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έφεση.
Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι επιστάτες: για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.
Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκαν οκτώ χρόνια και επτά μήνες.
Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι. (πληροφορίες από in.gr)
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας μόλις καθαρογραφεί η απόφαση για την ομόφωνη αθώωση των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Μανωλάδας που αφορά την εμπορία ανθρώπων να διαβιβαστεί αμέσως αντίγραφό της, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος της.
Οπως μεταδίδει το PatrasTimes.gr:

Ένταση επικράτησε εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου όταν και στη διάρκεια της εκφώνησης της απόφασης επί των ποινών για τους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, ανακοινώθηκε το ύψος των εξαγοράσιμων ποινών και ότι η έφεσή τους είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Άρχισαν να φωνάζουν [προφανώς εννοεί οι  αλληλέγγυους και οι μετανάστες] «αίσχος» και «ντροπή» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστατωση στην αίθουσα.
2.25 μ.μ.
Οπως μεταδίδει το PatrasTimes.gr:

Το δικαστήριο πριν από λίγο επέβαλε στους Γ. Χαλούλο και Θ. Αποστολόπουλο ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και 7 μήνες και 8 χρόνια και 7 μήνες αντίστοιχα για την κατηγορία της σωματικής βλάβης. Η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που θα καταθέσουν.


Νωρίτερα, στο άκουσμα της απόφασης μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και συλλόγων στήριξης των μεταναστών εργατών προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος της οδού Γούναρη έξω από τα δικαστήρια.
Να σημειωθεί πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι ομόφωνη (7-0)με αποτέλεσμα να μην εφεσιβάλλεται. 

1.00 μ.μ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ:
Ένταση επικρατεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι αλλοδαποί εργάτες γης, καθώς και μέλη φορέων και οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται έξω από το κτίριο των δικαστηρίων.
Τελευταία ενημέρωση, στις 12 το μεσημέρι:
Το δικαστήριο της Πάτρας πριν απο λίγο αθώωσε τον φραουλοπαραγωγό Βαγγελάτο και τον ένα απο τους επιστάτες που κατηγορούνται για την επίθεση με καραμπίνες σε βάρος μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας .
Για τους άλλους δύο κατηγορύμενους  Γ. Χαλούλο και Θ. Αποστολόπουλο το δικαστήριο απεφάνθη πως είναι αθώοι για την εμπορία ανθρώπων  και ένοχοι για τη σωματική βλάβη - πυροβολισμούς - με την ποινή να ανακοινώνεται  εντός ολίγου.
Πρώτη ανάρτηση 06.52'
Σήμερα μετά τις 9.00 το ρπωϊ αναμένεται το διασκτήριο της Πάτρας να ανακοινώσει την  ετυμηγορία του σε ότι αφορά στους 4 κατηγορούμενους για την επίθεση με καραμπίνες κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της μανωλάδας, οι οποίοι ανρούντο να εργασοτύν απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Η εισαγγελεύς
Την καταδίκη τόσο του φραουλοπαραγωγού της Μανωλάδας, όσο και των επιστατών του, ζήτησε χθες η εισαγγελέας της έδρας, Διονυσία Παπαδοπούλου, που δεν πείστηκε από τα όσα υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα στις απολογίες τους.
Επί 45 λεπτά περιέγραψε τα όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί του Απριλίου του 2013, τονίζοντας πως οι κρατικές υπηρεσίες με την στάση τους είναι συνένοχες για το περιστατικό.
Για τον φραουλοπαραγωγό,  ζήτησε να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, για τους άλλους δύο εισηγήθηκε την καταδίκης τους για τις βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος των μεταναστών και για τον τέταρτο, τη συνέργειά του σε διάφορα αδικήματα.
* * *
Ας θυμίσουμε το κεντρικό μας θέμα εδώ στο left.gr τις ημέρες εκείνες του Απρίλη το 2014:

διαβάστε ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: